REPORTAJ | În zona Gării, DEZASTRU urbanistic, în loc de parc şi parcare
Foto: ”Viața liberă”, Florin Răvdan

REPORTAJ | În zona Gării, DEZASTRU urbanistic, în loc de parc şi parcare
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Asfalt nou, parcări bine delimitate, gropi din ce în ce mai puţine. Asta văd gălăţenii care circulă cu maşina sau pe jos prin zona gării. E drept, asta văd la stradă, pentru că în spatele blocurilor situaţia este complet diferită.

La întâlnirea cu cititorii nu s-au înghesuit nici de data asta locuitorii cartierului, care în trecut ne-au certat pentru că "batem clopotul cu pixul". E drept, atribuţiile nu ne permit să facem mai mult decât să aducem în vederea autorităţilor problemele zonei şi să le propunem spre rezolvare.

Asfaltul, o picătură într-un ocean de probleme

Nemulţumirea oamenilor este evidentă şi cu temei, dat fiind că, în afara asfaltului care s-a pus din zona viaductului şi până la intersecţia cu strada Gării, nu s-a rezolvat nici una dintre vechile probleme. "Este foarte bine că s-a asfaltat, pentru că erau nişte gropi imense pe aici, iar când ploua nici nu vedeai în ce dai cu maşina. Dar nu suntem mulţumiţi pe deplin. Trotuarele din cartier arată aşa din 1987, de când m-am mutat eu aici, iar aleile dintre blocuri nu au mai fost reabilitate de foarte mulţi ani. Ce să mai vorbim de canalizările fără capac, de maşinile abandonate, gheretele care au rămas ale nimănui sau de garaje?", ne-a explicat A.D, un cetăţean de aproape 70 de ani, din zonă. 

Propunere pentru consilieri

"Cred că este o idee bună, deşi unii m-ar acuza că sunt nostalgic. Cred că dacă fiecare consilier local ar primi în grijă un cartier al oraşului, pentru care să se zbată, lucrurile ar sta altfel. Mai ales dacă salariul său ar depinde de felul în care este îngrijit cartierul. Numai că, la noi nu se vrea. Anual, ne plătim impozitele, după care suntem lăsaţi de izbelişte. Apoi, din patru în patru ani, vin politicienii, fac promisiuni pentru voturi şi când se văd în funcţie, adio!", ne-a mai spus A.D, bărbatul cu care am stat de vorbă în cartier.

Drumul către cartodrom, blocat de buruieni

Una dintre doleanţele cetăţenilor ar fi redeschiderea drumului către cartodromul de la baza Grădinii Publice. "Acum sunt buruieni şi gunoaie multe, dar sub toate astea este asfalt. Dacă ar vrea, autorităţile ar putea redeschide acest drum, ca să se ajungă pe cartodrom, unde se pot face şi lecţii de condus, să nu mai ocolească pe la Teatrul Muzical sau, mai rău, pe liniile de cale ferată", ne-a declarat Adrian Diaconu, un alt cetăţean din zonă. 

De altfel, aceasta este o doleanţă mai veche a locuitorilor cartierului, însă autorităţile nu au luat, până acum, nici o măsură. Ba, mai mult, porţiunea de drum despre care vorbesc oamenii este acoperită cu mizerii, iar mirosul este insuportabil. "Se aruncă aici câini morţi, gunoaie, de toate. Pute de nu poţi trece prin zonă. O curăţenie cred că ar fi necesară, pentru că există riscul de boli", ne-a mai spus domnul Diaconu.

Dezastru urbanistic, în loc de parc şi parcare

Despre problema garajelor din Gară am mai scris şi în alte rânduri. Oamenii s-au plâns, noi am informat autorităţile, însă schimbările s-au lăsat aşteptate. Unii locuitori fac haz de necaz şi spun că zona lor este singura din oraş cu parcări supraetajate.

"Se tot plâng gălăţenii că nu avem parcări supraetajate. Ba da, avem. Bine, la noi sunt garaje, dar intenţia contează. Cui îi mai pasă că arată ca naiba, că sunt complet inutile şi că mai niciunul nu e folosit pentru a ţine maşina în el?", ne-a explicat un bărbat din zonă. 

Sesizările la poliţie, rămase fără ecou

Cetăţeanul A.D. ne-a arătat şi o solicitare pe care a făcut-o către Poliţia Locală şi la care a primit răspuns în septembrie 2016. "Verificările au fost finalizate şi s-a constatat că sunt două garaje autorizate şi 20 neautorizate. Proprietarii celor 20 de garaje amplasate ilegal au fost notificaţi să le desfiinţeze. Întrucât aceştia nu s-au conformat, am solicitat Primăriei Municipiului Galaţi să ia măsurile legale ce se impun în vederea desfiinţării pe cale administrativă", se arată în răspunsul Poliţiei Locale.

Propunerile cetăţenilor

"Noi ne dorim foarte mult un parc aici în zonă, atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. Acum, spre exemplu, copiii bat mingea în stradă, pentru că nu au unde în altă parte. Dacă am avea un parc, poate ar putea să se joace fără pericol. Dar noi aşteptăm mai întâi să se întâmple o tragedie, după care intervenim", ne-a explicat A.D. 

Garajele din zonă, însă, nu sunt folosite doar ca spaţii de depozitare. Joia trecută, spre exemplu, am surprins o femeie care aprinsese un grătar chiar pe colţul unui astfel de garaj, pentru a coace vinete. Foc chiar în marginea unor construcţii care, cu siguranţă, nu sunt ignifugate corespunzător. "Astea sunt probleme la care trebuie să intervină autorităţile competente. Eu, ca cetăţean, nu pot să îi zic nimic, pentru că nu ştiu cum poate reacţiona", a conchis A.D. 

Euromall-ul, o investiţie în paragină

În anul 2011, pe strada Ana Ipătescu nr. 14, urma să se deschidă unul dintre cele mai mari malluri din sud-estul Europei. Un proiect ambiţios, iniţiat în 2007, a intrat în adormire şi uitare. Astăzi, clădirea gri tronează peste cartierul Gării. Având o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi şi patru etaje, Euromall-ul ar fi trebuit să devină cea mai importantă destinaţie pentru cumpărături şi relaxare din Galaţi. Totodată, urma să le ofere gălăţenilor 3.000 de locuri de muncă. Pe internet încă mai există site-ul „Euromall”, iar unii gălăţeni speră că proiectul nu a pierit definitiv. A existat, la un moment dat, şi o petiţie lansată în mediul online, „Salvaţi Euromall Galaţi”, în care se solicita continuarea acestei investiţii.

Maşini abandonate în mai multe locuri din cartier

Rablele abandonate îşi găsesc locul şi în zona Gării. Oamenii spun că maşinile zac pe caldarâm de luni bune, nemişcate şi pline de praf şi rugină, dar şi că ar vrea ca ele să dispară. "Ocupă loc pe trotuar, prin parcări, peste tot. Nu e normal aşa ceva! Primăria ar trebui să le dea măcar un ultimatum proprietarilor", ne-a spus A.D.

Copacii uscaţi, un pericol pentru trecători

Mai mulţi copaci din zona Blocului 7, dar şi din apropierea bazei sportive din cartier ameninţă să cadă în orice moment, iar oamenii spun că numai un miracol a făcut să nu se rupă la furtuna din iulie. "Ar trebui toaletaţi, tăiaţi cei uscaţi, pentru că se pot rupe şi pot cădea pe maşini, pe geamurile oamenilor, peste tot. Dacă îi cade cuiva o creangă în cap, cine răspunde de problema asta?", a conchis A.D.

Canalizări fără capac, pe mijlocul trotuarului

Noaptea, trotuarele din zona Gării se pot dovedi adevărate capcane pentru trecătorii neatenţi. Mai multe canalizări au rămas fără capac, aşa că cei care nu se uită pe unde merg se pot răni cu uşurinţă. "E veche problema, dar cine să se îngrijească? Le-am zis muncitorilor de la Ecosal despre ele şi au zis că nu e treaba lor", ne-a explicat o femeie din zonă.

Joi, venim în CENTRU

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele neplăceri cu care se confruntă în cartierele în care locuiesc. Astfel, joi, 24 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona galeriilor de artă "Nicolae Mantu" (staţia de autobuz Modern) pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Citit 11078 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.