Centrul oraşului, prăfuit şi oprit în timp

Centrul oraşului, prăfuit şi oprit în timp
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Oricine ar trece la ora actuală prin Galaţi şi şi-ar dori să vadă centrul oraşului ar rămâne mut de uimire. Nu pentru că e ultra modern şi curat şi pentru că s-a investit în el. Nu! Ci pentru că e cumva blocat în timp, uitat de autorităţile pentru care sunt mai importante alte proiecte decât acela de a reabilita o zonă care, cândva, a avut cu ce se mândri.

La întâlnirea cu cititorii aceştia ne-au spus că încă speră că se va face ceva şi pentru cartierul lor pentru că, spun ei, nu simt că ar sta într-o zonă centrală, ba din contră. Mizerie, haite de câini, clădiri dărăpănate şi un dezinteres total, acesta sunt elementele care se regăsesc din plin acolo unde ar fi trebuit să fie un punct de atracţie al oraşului.

Parcul Eminescu are nevoie de reabilitare 

Mulţi dintre cei veniţi să vorbească cu noi şi-au arătat nemulţumirea şi faţă de singurul parc din apropiere. Un domn, D.M, de 62 de ani ne-a spus că nu mai speră de mult că se va face ceva pentru Parcul Eminescu, cu toate că ar fi nevoie. O sugestie dată a fost înlocuirea băncilor vechi şi rupte, cu unele noi şi mai aspectuoase. După discuţia cu cititorii am fost şi noi să vedem cum mai arată parcul însă peisajul era de-a dreptul dezolant. Ca să nu mai spunem că peste stradă de el se înalţă Palatul Gheorghiu, o ruină care din păcate nu prea are şanse să iasă din situaţia dezastruoasă în care se află. Cu toate că Primăria Galaţi a câştigat în instanţă clădirea, în luna iulie a acestui an, soarta ei încă se află pe masa aleşilor. 

Dorinţă pentru modernizare 

Una dintre cele mai mari probleme întâmpinate de gălăţenii din zonă şi chiar şi de cei care doar trec prin centru este cea a câinilor fără stăpân, care au format haite de câte opt sau zece şi care reprezintă un pericol pentru că pot ataca pe oricine chiar şi în miezul zilei. O doamnă care ieşise să facă piaţa ne-a spus că, deşi câinii sunt strânşi, după o perioadă aceştia (sau alții) apar iar. 

Cu toate astea, gălăţenii cu care am stat de vorbă joia trecută îşi doresc cel mai mult ca zona să fie reabilitată şi modernizată şi poate să se amenajeze şi o zonă de promenadă aşa cum există în alte oraşe. Aceştia au ţinut să spună că până şi Brăila are o asemenea zonă, numai Galaţiul a rămas în urmă.

Pasajul subteran, o capcană în continuă distrugere

Pasajul subteran din piaţa Domnească e un subiect sensibil atât pentru gălăţenii de rând, cât şi pentru aleşi, care ezită în continuare să rezolve problema, cu toate că s-au făcut numeroase sesizări în acest sens. 

Starea avansată de degradare în care se află acesta se pare că nu a interesat autorităţile, chiar dacă se rup bucăţi mari din tavan, lucru care ar putea oricând să rănească vreun trecător. 

Unii locuitori din zonă au spus că preferă să evite pasajul pentru că nu e iluminat şi noaptea nu se pot feri dacă cumva cade vreo bucată de tavan, dar şi pentru că se poate adăposti oricine în el. Cu toate astea în el îşi desfăşoară activitatea doi operatori economici: un xerox şi un magazin de jocuri pe calculator semn că, cel puţin pentru unii, situaţia nu e atât de neagră. 

De-a lungul timpului, noi am tot publicat articole despre pasajul subteran, în speranţa că vom trage un semnal de alarmă, însă nu a fost aşa. Aşa cum am mai menţionat şi în luna mai a acestui an, am cerut şi părerea purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, care ne-a oferit o explicaţie pentru situaţia pasajului. "Pasajul subteran din piaţa Domnească este prins într-un amplu proiect de reabilitare a întregii zone centrale, care include şi aleea pietonală de la P-uri. Cel mai probabil, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect va fi pusă în discuţie la următoarea şedinţă de Consiliu Local, de la finalul acestei luni. Cât va costa acest proiect nu ştim momentan, urmând să fie făcut un studiu care să determine acest lucru", ne-a spus Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al primăriei Galaţi.

Parcările, o problemă tot mai mare

Lipsa locurilor de parcare e un fenomen resimţit la nivelul întregului oraş, însă cu precădere în zona centrală. Din cauza faptului că centrul Galaţiului e format din multe străduţe înguste, locurile de parcare sunt extrem de limitate, drept pentru care locuitorii din zonă se înghesuie pe unde apucă, stingherind traficul dar şi accesul pe anumite alei. Primăria nu a oferit încă o soluţie în acest sens, deşi a anunţat că va fi construită o parcare etajată în cartierul Mazepa I.  

Câinii fără stăpân, problema pe care aleşii nu vor să o vadă 

Problema câinilor fără stăpân e una veche în Galaţi. Subiectul a fost întors pe toate părţile şi dezbătut atât de autorităţi, cât şi de gălăţenii nemulţumiţi. Cu toate acestea, nu s-a prefigurat nicio soluţie pentru ca animalele să fie luate de pe stradă. 

Galaţiul e unul dintre oraşele cu cei mai mulţi câini maidanezi din România însă această "distincţie" nu pare să fi deranjat pe nimeni din conducerea oraşului, drept pentru care haitele de câini umblă libere pe oriunde vor, devenind teritoriale şi agresive dacă se simt ameninţate.

Gălăţenii care locuiesc în zona centrală sunt foarte nemulţumiţi de situaţia care s-a creat şi ne-au spus că s-au săturat de gălăgia pe care o fac câinii şi că le e frică să iasă noaptea din casă din cauza lor. Ba chiar unii s-au avântat să spună că, deşi unii câini sunt luaţi şi duşi la adăpost, alţii noi sunt aduşi în loc şi lăsaţi în cartier. Oricare ar fi adevărul, cert e că autorităţile nu îşi fac treaba, în ciuda taxei de ecarisaj pe care fiecare gălăţean  o plăteşte.

O doamnă, I.M, în vârstă de 45 de ani ne-a spus, la întâlnirea cu cititorii de joia trecută, că problema câinilor fără adăpost ar putea fi rezolvată şi dacă s-ar da amenzi celor ce abandonează animale, ajutând astfel la înmulţirea numărului acestora de pe stradă. Aceasta e de părere că în România oamenii nu sunt suficienţi de civilizaţi şi că indiferent de ce ar face autorităţile, faptul că oamenii abandonează şi că adăposturile pentru animale sunt puţine şi neîncăpătoare face ca situaţia să persiste.

Mergând prin cartier am văzut şi noi că într-adevăr sunt foarte mulţi câini, uneori haitele numărând chiar şi zece câini. De altfel, în Galaţi e la ordinea zilei să vedem pe stradă haite foarte mari de câini în orice parte a oraşului ne-am duce. Nu există cartier unde această problemă să nu fie ridicată şi dezbătută ori de câte ori ne ducem să vorbim cu cititorii. 

Nu ne rămâne decât să sperăm că aleşii vor găsi cumva o soluţie ca să oprească acest fenomen, aşa cum de altfel s-a putut şi în alte oraşe din ţară.

Parcul Eminescu, jungla din centrul oraşului 

Finalizat undeva la mijlocul secolului XIX, Parcul Eminescu a fost mereu un punct de atracţie în Galaţi, dar şi un loc de întâlnire şi de recreere popular. Aflat chiar în centrul oraşului, acesta ar fi trebuit să fie deosebit de îngrijit şi de aspectuos însă situaţia este exact invers.

Parcul nu a mai fost reabilitat de ani de zile şi asta se vede cu ochiul liber. Aleile sunt crăpate şi pe alocuri lipsesc bucăţi destul de mari din plăcile de ceramică. Băncile sunt vechi şi rupte iar de-a lungul timpului câteva au şi dispărut. Cât despre iarba, copacii şi tufişurile din parc acestea sunt rareori tunse şi aranjate de către autorităţi. Despre flori nici nu poate fi vorba întrucât acestea lipsesc cu desăvârşire. Ce-i drept, singura parte mai arătoasă din Parcul Eminescu este zona statuii poetului, cu artezienele de lângă, în rest totul se află într-o stare de degradare continuă. 

Oameni din zonă se plâng şi de mizeria din parc aceştia punctând că nu există prea multe coşuri de gunoi astfel că cei mai mulţi aruncă pe jos din comoditate. Loc de joacă pentru copii nu a fost amenajat în parc astfel că singurele activităţi pe care le-ar putea practica aceştia sunt datul cu rolele sau cu bicicleta însă din cauza aleilor stricate copiii se pot răni.

Bălcescu, sufocată de maşini şi plină de clădiri degradate

Strada Bălcescu, odinioară frumoasă şi flancată de clădiri de epocă cu balcoane decorate cu bun gust, s-a transformat astăzi într-un soi de stradă de mahala, umplută până la refuz de maşini parcate şi de buticurile cu haine care au răsărit peste noapte.

Pe de altă parte mai sunt şi clădiri vechi, care au fost lăsate să se degradeze de către autorităţi. Acestea sunt un real pericol pentru că oricând poate ceda unul dintre balcoanele vechi care abia se mai ţin.

Staţiile de autobuz, lăsate în soare

Aşa cum am mai scris şi în articolele dedicate staţiilor de autobuz din Galaţi, cele trei zone principale din Centru unde se poate aştepta un mijloc de transport în comun sunt ignorate de autorităţi. Acestea nu dispun de un refugiu unde gălăţenii să se poată adăposti de soare sau de intemperiile vremii. Despre hărţi cu trasee sau o listă cu orare nu prea poate fi vorba. Singurele lucruri prezente fiind câteva bănci şi un chioşc pentru bilete, aflat doar într-una din cele trei staţii.

Drumuri pline de gropi

Cu toate că străzile principale, Domnească, Brăilei şi Bălcescu au fost asfaltate şi sunt acum practicabile, nu acelaşi lucru se poate spune despre aleile şi străduţele din cartier, care au fost uitate de autorităţi. Multe dintre ele sunt pline de gropi destul de mari cât să pună problemele atât şoferilor, cât şi pietonilor.  Locuitorii din zonă sunt foarte nemulţumiţi pentru că sunt de părere că, după ce că aleile sunt înguste, mai sunt şi neîngrijite, asfaltarea făcută în trecut fiind de mântuială.  

Joi, venim în Micro 13

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 31 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din cartierul Micro 13 (zona La Pietroi), pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri în zona dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii 

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!         

        

       

Citit 11192 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 02:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.