Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat de înţeles că a cerut Statelor Unite în "planul de victorie" să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune "Tomahawk", după o informaţie în acest sens scursă în presă, transmite Reuters.
Zelenski le-a prezentat luna trecută aliaţilor săi, mai întâi SUA, apoi Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei acest plan, din care a prezentat apoi unele elemente generale într-un discurs în parlamentul de la Kiev. Documentul cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un "pachet de descurajare non-nucleară", să fie admisă în NATO şi să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acţiune.
"Când multe ţări încep să sprijine planul de victorie, vedeţi ce se întâmplă acum în presă, ei spun că Ucraina a cerut multe rachete, precum Tomahawk, etc. Dar aceasta este o informaţie confidenţială între Ucraina şi Casa Albă. Cum să înţelegem aceste mesaje?", a spus Zelenski, miercuri, după apariţia acestei informaţii în presă. "Asta înseamnă că între parteneri nu mai există lucruri confidenţiale", a mai comentat preşedintele ucrainean, care precizase în faţa parlamentului de la Kiev că planul pe care l-a prezentat cuprinde şi anexe secrete.
Reacţia sa acum survine după ce publicaţia americană "New York Times" a scris, citând un responsabil american de rang înalt, că Zelenski a cerut rachete Tomahawk, cerere despre care respectivul responsabil a estimat că este complet nerealizabilă. Aceste rachete au o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, iar includerea lor în ajutorul militar american oferit Ucrainei ar fi aproape sigur considerată de Rusia o acţiune de escaladare. De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat deja că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina.
Președintele Zelenski a mai declarat în cadrul unui interviu că Ucraina a primit numai 10 la sută din ajutorul militar aprobat de Congresul SUA anul acesta. El a anunţat că aşteaptă desfăşurarea în săptămânile următoare a unei noi reuniuni a grupului de la Ramstein, ce reuneşte statele ce furnizează ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează Reuters.
"Îţi faci sarcina ce-ţi revine. Constitui rezerve, mizezi pe brigăzi speciale, contezi pe un asemenea echipament (promis de SUA - n.r.). Dar primeşti numai 10 la sută din pachetul deja votat... nu este amuzant", a spus Zelenski, în faţa unor jurnalişti din ţările nordice, referindu-se la eforturile de organizare ale armatei ucrainene, dar care nu primeşte tot sprijinul promis de SUA în virtutea ajutorului de peste 61 miliarde de dolari aprobat în aprilie.
Potrivit preşedintelui ucrainean, nu finanţarea ar împiedica furnizarea deplină a acestui ajutor, ci "este vorba despre birocraţie sau logistică, de unele idei sau scepticism", adică responsabilii americani ar analiza prea mult dacă "asta vă dăm, dar nu şi asta".
El şi-a exprimat însă speranţa că în următoarele săptămâni, după alegerile din SUA, va fi organizată o nouă reuniune a "Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei", creat la baza aeriană americană Ramstein din Germania.