Cartier din Galați aflat între agonie şi extaz. Zona Gării, un loc al contrastelor izbitoare (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Cartier din Galați aflat între agonie şi extaz. Zona Gării, un loc al contrastelor izbitoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Blocurile ANL, cu înălţimi şi culori identice, cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, parc de joacă pentru copii, cu trotuare îngrijite, front stradal adecvat şi locuri de parcare amenajate, te inspiră să-ţi doreşti să locuieşti în zonă, una pentru care preţul impozitului majorat pare just.

O privelişte a unui cartier cuminte, care-i întâmpină pe călătorii sosiţi în gară, stârnindu-le admiraţia până la… prima groapă, un fel de mini-crater, format chiar în staţia de autobuz.

Gropi de toate felurile

Groapa cu pricina are replici multiple, pe o întindere vastă, menite parcă să facă trecerea mai uşoară către cea mai dezastruoasa stradă din cartier. Voi lăsa descrierea acestei străzi la sfârşit, cât să obişnuiesc ochiul cititorului cu un fiasco care-i va agresa retina.Nu puteau lipsi maşinile abandonate, rable răzleţe, care fac pereche cu gropile, întregind un tablou dezolant, nedemn de ANL-urile surori.

Situaţia bălteşte la propriu

Am vizitat cartierul într-o zi ploioasă, semn că nici vremea nu prea ţine cu autorităţile, cărora ne dorim să le aducem în atenţie neregulile descoperite. Evident, multe dintre gropi s-au umplut ochi, îndemnându-ne la sărituri diverse, de la cele simple la triplu salt, cam greu de executat, totuşi, pentru locatarii vârstnici.

Unde nu-i baltă, este noroi! O masă neagră, cleioasa şi clipocitoare, îngreunează, de asemenea, accesul către civilizaţie. Trotuarele amplasate nu puteau face notă discordantă. "Trotuarele din cartier arată aşa din 1987, de când m-am mutat eu aici. Uitaţi cum se vede piatra. Ar trebui refăcute şi modernizate", ne-a spus Dan Apostol, fost şef de manevră.

Garaje supraetajate şi neautorizate

În zona viaductului, în apropierea blocului CD au fost construite ilegal garaje supraetajate, un fel de dughene a căror utilitate ridică semne de întrebare şi care fură din spaţiul locatarilor, ocupând o resursă esenţială de teren, care poate fi eficientizată prin transformarea în parcări la sol.

"Am făcut o sesizare la Poliţia Locală cu privire la aceste garaje şi mi s-a spus că proprietarii acestora au fost notificaţi să le desfiinţeze. După cum vedeţi, nu s-a luat nicio măsură. Mulţi dintre ei le folosesc ca să-şi depoziteze diverse lucruri. Unii spun chiar că cele de jos ar avea şi beci", ne-a mai spus Dan Apostol.

Drumul către cartodrom, o junglă urbană

Drumul către cartodromul de la baza Grădinii Publice este plin de bălării uscate, de zeci de metri, în care tronează cârpe, borcane, ambalaje motolite şi o mulţime de peturi.

Dorinţa locuitorilor, despre care s-a mai scris şi în trecut, este redeschiderea acestui drum, prin defrişare, asfalatare şi înlăturarea celor trei containere care înoată în mocirlă, de fiecare dată când plouă. Ar fi binevenite şi nişte spaţii de depozitare a gunoaielor, împrejmuite şi construite pe suprafaţe betonate, igienizate periodic, pentru a înlătura focarele de infecţie şi mirosurile grele.

Strada nimănui

Înaintând alene, printre frânturi de civilizaţie şi gunoaie purtate de vânt, ajungem pe strada Alexandru Davila, unde pare intrarea în iad, un fel de purgatoriu, o stare tranzitorie prin care trec oamenii înainte de a ajunge în lumea şlefuită a aleelor pavate, a grădinilor îngrijite, a străzilor asfaltate şi a trotuarelor confortabile, a parcărilor decente şi suficiente, a parcurilor amenajate cu simţ de răspundere, o revitalizare urbană absolut necesară.

"Asta e strada nimănui!", mă trezeşte din visare strigătul unui locatar şi, într-adevăr, uitându-mă în jur, fapt posibil doar pe timpul zilei, observ că are dreptate.

Despre iluminat stradal nu se pune problema, pe timp de noapte eşti nevoit să orbecăi printre vintrele putrede ale unui cartier care la celălalt capăt promite normalitate, ascunzând sub preşul leopardului garduri ruginite, cu şipci metalice lipsă, ca o dantură inestetică, a cărei igienă este precară.

Blocurile par o glumă arhitecturală proastă, peticite după bunul plac, împrejmuite de grădini neamenajate şi construcţii hidoase, cum ar fi un container sinistru ce te trimite cu gândul într-o zonă de conflict armat.

Strada nimănui este, de fapt, o uliţă pe care ai toate şansele să dai în gropi şi care nu a simţit niciodată greutatea asfaltului. "O mocirlă! Nici la ţară nu arată aşa. Noaptea circulă lumea în beznă. Există un singur stâlp de iluminat, la capătul străzii", a adăugat Dan Apostol.

În timp ce ne îndreptam spre capătul străzii, ne-a întâmpinat cu "plin", George Dobre, un locatar care se îndrepta cu gunoiul spre ghenă. "Am avut container de gunoi la capătul străzii, dar a fost desfiinţat. Era şi pentru Revizia de vagoane. Nu este deloc organizat", ne-a declarat acesta.

Pe semne, "plinul" domnului Dobre nu a fost un semn de bun augur, dat fiind faptul că situaţia se încheie cu un deal străjuit de gunoaiele omniprezente şi uscăciuni. Un deal al Golgotei, pe care sunt răstignite toate dorinţele şi aşteptările celor care locuiesc pe strada nimănui.

Dorinţele locatarilor

Asociaţiile de proprietari din zonă şi-au dorit să aducem în atenţia Primăriei aşteptările lor. Ei îşi doresc asfaltarea, repararea trotuarelor şi a căilor de acces de pe strada Al.Davila şi dintre blocuri, iluminat adecvat, înlocuirea gardurilor ruginite şi strâmbe cu panouri metalice şi borduri betonate, precum şi amenajarea spaţiilor unde se depun tomberoanele de colectare a gunoaielor menajere de sub viaduct şi de lângă stadionul "Ancora - Zoltan David".

În speranţa că vom contribui la împlinirea unor dorinţe fireşti, aşteptăm cu interes materializarea acestora.

Solicitări pentru o nouă staţie de autobuz

Gălăţenii care au venit la întâlnirea noastră ne-au spus că şi-ar dori o redistribuire a transportului în comun şi, ca atare, înfiinţarea unei noi staţii de autobuz mai aproape de blocurile lor, de lângă viaduct, astfel încât bătrânii şi copiii care locuiesc în zonă să nu mai fie nevoiţi să străbată zilnic o distanţă atât de lungă, mai ales în condiţii meteorologice nefavorabile.

"Staţia de autobuz de la Gară este singura din zonă. Am dori să se mai facă încă una, mai aproape. Suntem mulţi care locuim în zonă, plus angajaţii Poştei şi cei de la pompieri", ne-a declarat Dan Apostol, pensionar.

"O altă neregulă este timpul mare de aşteptare. Aşteptăm câte 15-20 minute până vine un autobuz. Nu am înţeles de ce au scos microbuzele, trebuia sa ne lase posibilitatea de a alege singuri cu ce mijloc de transport în comun vrem să călătorim", a adăugat un locatar, care şi-a dorit să rămână anonim.

Spaţii verzi neîntreţinute

Spaţiile verzi nu rezistă mai mult de două săptămâni fără întreţinere. La cum arată cele din faţa Gării, avem convingerea că nu au mai fost întreţinute de luni bune. Ce-i drept, a fost şi perioada iernii, în care atenţia Primăriei a fost îndreptată spre deszăpezire sau, cel puţin, aşa ar fi trebuit. Din primăvară, sperăm într-o mai bună mobilizare a administraţei locale. O altă problemă ar fi lipsa coşurilor de gunoi şi prezenţa dejecţiilor canine şi a mucurilor de ţigări. Spiritul civic ar trebui întreţinut prin oferirea unor condiţii adecvate, mai ales într-un spaţiu a cărui identitate este reprezentativă pentru oraş.

Este necesară înfiinţarea unei treceri de pietoni

Locuitorii din zonă îşi pun viaţa în pericol atunci când traversează către "Scara Moruzi", de la bifurcaţia străzii Cuza. Nu există nicio trecere pietonală acolo, doar o icoană mare, încadrată într-un fel de troiţă, aflată la baza treptelor, menită parcă să-i protejeze. Politicile publice ar trebui să fie orientate prioritar spre micşorarea numărului de accidente rutiere şi spre siguranţa pietonului. "De fiecare dată când traversez pentru a urca în sus spre Domnească, mă uit în stânga şi-n dreapta şi măresc pasul. Să se pună acolo o trecere de pietoni, pentru siguranţa noastră. Ar fi binevenită chiar şi una semaforizată", ne-a spus R.G., pensionar.

Joi, venim în Centru

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele neplăceri cu care se confruntă. Astfel, joi, 7 februarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona galeriilor de artă "Nicolae Mantu", în staţia de autobuz de la Modern, pentru a ne semnala problemele din cartierul în care locuiţi. Cititorii ne pot transmite sesizări şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 7165 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2019 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.