Faleza teilor uscaţi (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Faleza teilor uscaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Zeci de arbori uscaţi, în majoritate tei, îşi înalţă crengile desfrunzite către cer, oferind o imagine deprimantă pe Faleza Superioară a Dunării. În loc să se bucure de parfumul ameţitor al florilor de tei, de vegetaţia bogată, gălăţenilor care trec pe lângă şirurile de arbori golaşi şi chirciţi li se pare că au greşit anotimpul. Că e toamnă târzie în prag de vară. Iar prea puţinii tei care au apucat să mai înflorească sunt măcinaţi de o maladie care le usucă frunzele.

„Teii de pe Faleza Superioară nu mai pot fi salvaţi”, era titlul articolului publicat anul trecut, în ediţia din 15 mai a ziarului „Viaţa liberă”. „Aproape toţi teii sunt uscaţi şi par afectaţi de boli, deşi este cunoscut faptul că aceştia au o mare putere de regenerare, rezistând foarte bine chiar şi la secetă. Din spusele comisarului şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, teii de pe Faleză nu au mai primit tratamente din momentul în care au fost plantaţi, aceasta fiind, probabil, una dintre cauzele pierderii lor. Din spusele specialistului din cadrul Primăriei, teii respectivi au suferit un şoc termic. Se vor lua măsuri, urmând ca toţi copacii uscaţi din zonă să fie scoşi, iar în locul lor se vor planta alţii”, se arăta în articolul de acum un an.

Din păcate, situaţia nu s-a schimbat cu nimic în bine. Aveam să constatăm acest lucru marţi, 26 mai 2020, după ce am străbătut Faleza Superioară de la un capăt la celălalt. Sunt zeci de arbori uscaţi sau pe jumătate uscaţi, iar o furtună puternică ar putea face prăpăd acolo. Vieţile persoanelor care ar fi surprinse în plimbare, în alergare sau în maşină pe Faleza Superioară ar fi puse în pericol. Am privit cu atenţie câţiva dintre teii care s-au chinuit, cu greu, să mai înflorească. Frunzele lor par afectate de o boală şi sunt pe jumătate ruginii.

Din nefericire, nici copăceii care au fost plantaţi recent pe Faleză nu par să aibă o soartă mai bună. Unii nu s-au prins, alţii sunt pe cale să se usuce.

Tocmai pentru că Faleza ar trebui să fie emblematică şi pentru că Galaţiul a fost, cândva, „Oraşul Teilor” am cerut autorităţilor explicaţii cu privire la soarta copacilor uscaţi.

Ce spune Primăria Galaţi

„Ne preocupă situaţia acelor copaci. În momentul de faţă, aşteptăm concluziile unei noi analize realizată împreună cu Inspectoratul Fitosanitar, noi având câteva concluzii în urma unor analize făcute, în prealabil, cu specialişti de la Grădina Botanică, Direcţia Agricolă, instituţii specializate, inclusiv autoritatea în domeniu pe zona de pedologie. Concluziile de până acum sunt că acea specie de tei sau alţi copaci existenţi acolo nu s-ar preta zonei întrucât există mai mulţi factori care le influenţează starea. Vorbim despre posibilitatea unor şocuri termice, suprafeţe de plantare mici, dar şi o eventuală boală care îi afectează. Aşteptăm ca, în urma acestei noi analize, să ne edificăm exact despre ce este vorba acolo. Cert este că Primăria va continua să realizeze campanii de plantare, numai în această primăvară fiind plantaţi aproximativ 900 de arbori. La toamnă, intenţionăm să continuăm acţiunile de plantare, inclusiv pe Faleză”, ne-au comunicat reprezentanţii Primăriei Galaţi.

Citit 13543 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2020 08:35

24 comentarii

 • postat de vasile pop
  Joi, 25 Iunie 2020 15:19
  5.13.153.***
  Galatenii mai "copti" stiu ca faleza a constituit tema unui proiect mai mare de irigarii in timpul domniei lui Durbaca. Proiectul s-a finalizat cu: conducte magistrale de transport apa din Dumare, o statie de pompare a alei din fluviu, scari betonate de acces de la nivelul zero pina la ultimul nivel. FRUMOS pot spune FOARTE FRUMOS si UTIL in acelasi timp. Pacat ca lucrarile proiectului finalizate au fost neintretinute si abandonate iar acum asistam la culmea incompetentei profesionale si a minciunii(vezi draga doamne teii s-au uscati fiind bolnavi).Saracii arbori au suferit pina la moarte de incompetenta si lipsa de atentie a responsabililor din administratia locala a "specialistilor" care trebuia sa-i ocroteasca.
  2
  6
  Raportează
 • postat de bahnasu costel
  Marți, 02 Iunie 2020 14:26
  86.124.206.***
  putina critica la adresa adminisratiei nu strica.nu zic ca nu or fi de vina si substantele chimice dar sigur este lipsa apei mai ales la cei proaspat plantati pentru ca eu nu am vazut pe nimeni sa- i ingrijeasca, sa le curete buruienile care le iau apa si mai ales pe cineva sa-i ude vreodata tinind cont ca la noi seceta este aproape in fiecare an
  1
  14
  Raportează
 • postat de Gigi Aprigul
  Joi, 28 Mai 2020 22:54
  5.13.226.***
  Copacii sunt omorati de mormanele de clorura depozitate pe rigole sau, in anii trecuti, de zapada amestecata cu clorura si/sau sare. Asa cred eu.
  3
  23
  Raportează
 • postat de ro
  Joi, 28 Mai 2020 20:58
  5.13.241.***
  Cei mai mari "daunatori" sunt in primarie.
  Speram sa-i inlaturam definitiv.
  3
  27
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 28 Mai 2020 20:41
  89.136.76.***
  Degeaba planteaza altii daca apoi ii doare incur. Sa se faca lege, HCL, ceva, daca pe SEROPLANT II DOARE UNDEV DE COPACI, SA dea primaria catre localnicii de pe faleza ingrasamant si sa ii OBLIGE PE FIECARE SA AIBA GRIJA DE TEIUL DIN FATA FERESTREI. Ingrassamant gratis de la primarie, si 30% reducere la factura de apa lunar la intretinere si 10% scutire la impozitul anual pe casa. (Daca copacul creste frumos). Daca ti se usuca, piezi aceste scutiri. Nu ar fi bine asa?
  3
  6
  Raportează
 • postat de Robert G
  Joi, 28 Mai 2020 19:32
  213.233.104.***
  Plantele au bolile lor, epidemii chiar. Copacii au o mie de dăunători, o mie de boli. E vreun secret, vreo conspirație?
  18
  6
  Raportează
 • postat de padurea inseamna viata
  Joi, 28 Mai 2020 17:04
  89.137.136.***
  Trebuie investigat cu maxima fermitate de ce s-au uscat acei tei si de urgenta se se face replantari acolo dar si in tot orasul si in jurul orasului o bariera verde ca sa opreasca praful, poluarea si sa fim protejati iar cei care taie padurile sa fie aspru pedepsiti. Se taie ilegal paduri in toata tara si in curand nu vom mai avea paduri.
  4
  19
  Raportează
 • postat de Primarul gospodar
  Joi, 28 Mai 2020 15:36
  95.76.37.***
  Ca sa fie clar: indiferent ce stricaciune a strazilor sau trotuarelor, surpare terenuri, deteriorare monumente, inundatie, ciopartire pomi, taiere pomi sanatosi, inlocuire spatiu verde cu betoane, poluare cu praf, noxe si zgomot si multe alte asemenea, NU sunt niciodata din vina Primariei. Intotdeauna altceva sau altcineva e de vina.
  2
  19
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Joi, 28 Mai 2020 15:10
  109.166.128.***
  Au avut grijă câțiva locatari de la blocurile învecinate să-i usuce că nu mai vedeau Dunărea din balcoane și de la ferestre.
  8
  8
  Raportează
 • postat de Ionică
  Joi, 28 Mai 2020 13:43
  5.13.145.***
  Garda de Mediu, Inspectoratul Fitosanitar, Grădina Botanică, Direcția Agricolă, instituții specializate inclusiv autoritatea în domeniu pe zona de pedologie, toate în frunte sau în coadă cu PREAMĂRIA, au ajuns la concluzia că lemnul de tei este scump deci aceștia trebuie scoși precum dalele și bordurile.
  Unde se duc dalele, bordurile și teii înlocuiți ?!
  Să întrebăm pe aceeași: Garda de Mediu, Inspectoratul....etc.
  Să nu spuneți că această Gardă de Mediu a dat vreo amendă pe temă !
  Ar fi ca și cum am trăi în altă țară.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Joi, 28 Mai 2020 13:09
  86.34.180.***
  Cred ca solutiile de inlaturare a ghetii si a zapezii, au dus la distrugerea definitiva a acestor minunati copaci. La care s-a adaugat modul penibil in care s-au facut lucrarile de toaletare. De ce nu zic nimic biologii si profesorii din Complexul Angheluta? S-au avem un nou exemplu de raul pe care-l face politicul asupra tuturor domeniilor de activitate. Infiintam institute, directii, in care posturile sunt ocupate pe baza de carnet de partid. Apare evident si raspunsul: platim de pomana pt a avea o viata mai buna, politicienii dirijeaza totul dupa singurii lor neuroni!
  4
  19
  Raportează
 • postat de Opriti asediul criminal asupra copacilor !!!
  Joi, 28 Mai 2020 13:06
  77.111.247.***
  Asta este rezultatul ,,toaletarilor" si ,,ingrijirii" de care se ,,bucura" toti copacii din Galati !!!
  Nu inteleg pornirea criminala si aberanta pe care am vazut-o la ultimii doi primari ai Galatiului de a distruge toti copacii din oras !!! Mi se pare ceva de necrezut ca tu, primar, in loc sa te preocupi de asanarea atator focare de infectie care au umplut orasul, ma refer la acele resturi de cladiri prabusite sau pe cale de a se prabusi, a caror suprafete, adunate, ocupa ZONE IMENSE din oras si sa amenajezi acolo locuri de parcare sau zone verzi...in loc sa repari TOATE CAILE DE ACCES ASFALTATE DINTRE BLOCURI si TOATE SPATIILE VERZI care sunt absolut distruse si imposibil de circulat pe acele alei surpate, gaurite, denivelate, inundate de balti sau de noroi carat pe rotile masinilor parcate pe ele sau prin spatiile verzi...in loc sa te ocupi de toate lucrurile astea URGENTE si GRAVE...tu nu ai in minte altceva decat sa trimiti zilnic, prin tot orasul, armate de muncitori si flotile de elicoptere si avioane care, de dimineata si pana seara, nu fac altceva decat sa sluteasca si sa decimeze si sa rada toti copacii din oras si sa stropeasca vegetatia cu tot felul de otravuri care, dupa cum se vede, au facut parjol !!! Toate frunzele copacilor si arbustilor din Galati sunt chircite si inrosite si pe jumatate uscate de la atatea otravuri iar coroanele sunt mutilate si devastate...asta in cazul in care ARBORI PERFECT SANATOSI nu au fost pusi direct la pamant, in mod ABERANT si ARBITRAR, DUPA BUNUL PLAC A NU SE STIE CUI !!!!! Oricine poate sa vada prin tot orasul restul de trunchiuri perfect sanatoase a zeci si sute de tei sau alte specii de copaci care au ramas in pamant dupa taierea copacilor respectivi. Copaci cu varste de ZECI DE ANI au fost rasi de la pamant intr-o nebunie si ticalosie inexplicabile si nejustificate !!!
  Singura explicatie este ca se urmareste ca, incet-incet, in cativa ani, sa se betoneze toata suprafata orasului, in asa fel incat suprafete respective sa fie oferite clientelei politice de la data respectiva in scopul deschiderii cine stie a ce fel de tiribombe, tarabe, bodegi, tarcuri de terase si alte OBIECTIVE ECONOMICE IMPORTANTE de genul asta, de balci ...altfel nu vad care este motivul sa fie decimati acesti copaci perfect sanatosi.
  4
  26
  Raportează
 • postat de Cornel
  Joi, 28 Mai 2020 11:31
  86.127.209.***
  Pe strada Traian s-au plantat 5 tei in aprilie: - 3 copaci la blocul V 2
  - 2 copaci la blocul 40 apartamente.
  Lucrarea a fost platita de Primaria Galati si executata de Gospodarire Urbana SRL.
  Din 5 copaci s-au prins doar 2, si numai datorita unei doamne de la Gospodarire Urbana SRL, care are grija de spatiul verde din parcul cuprins in zona pietonala de la V-uri.
  O felicitam pe aceasta doamna care este competenta in ceea ce face si pasionata de munca ei.
  La Gospodarire Urbana SRL ar trebui cel putin 50 de oameni ca aceasta angajata care sa raspunda de o zona anume si s-ar vedea rezultate in Galati.
  4
  37
  Raportează
 • postat de ELLA
  Joi, 28 Mai 2020 10:17
  89.137.228.***
  Eu sint persoana care anul trecut am sunat la viata libera si am semnalat faptul ca teii de pe faleza se usuca.De anul trecut pina acum nimeni nu a facut nimic,ba din contraau distrus spatiul verde de la spicu si nespalata.Nu cred ca/ti trebuie multa carte ca sa faci ceva frumos in centrul orasului.Dar ce sa vezi,la noi nu se poate.La blocul unde locuiesc,linga biserica Precista,avem 2 nuci,plantati de mine si sotul meu de acum vreo 17 ani.Anul acesta cred ca sint atacati de ceva boli,caci dau semne ca se vor usca.Cind umblau sa fasoneze niste copacei ,am rugat sa taie si niste grengi de salcie uscata,care impiedica unul din nuci sa/si dezvoltecrengile.Au spus ca nu pot ca nu au pe lista data de seful lor.AM facut la primarie adresa ,dar nimeni nu ne asculta.Asta este grija pentru aerul curat din urbea noastra.
  5
  46
  Raportează
 • postat de ION
  Joi, 28 Mai 2020 09:23
  104.129.205.***
  BAI ASTA CARE A DAT INTERVIUL DIN PRIMARIE: CUM ADICA , NU S-AU PRETAT ZONEI??!!!! DAR CAND I-AU PLANTAT NU STIAI CE SE PLANTEAZA??!!! CE CREDEAI CA SUNT , PALMIERI ??!!!
  UNII DINTRE EI NICI NU STIU CU CE SE MAMANCA JOB-UL LOR...
  5
  43
  Raportează
 • postat de Ulise
  Joi, 28 Mai 2020 09:19
  89.137.30.***
  Teii de pe faleza superioara se usuca din cauza poluarii rablelor ce circula pe artera.
  Daca va deplasati in zona Vadul ungurului veti observa tei vechi de peste o suta de ani ce nu sufera de nici o boala, acolo, pe unele strazi traficul fiind zero, ar fi bine sa faceti o vizita in zona strada Traian si Domneasca cuprinsa pana in strada Radu Negru
  7
  31
  Raportează
 • postat de Țârlea-Rusu Adrian
  Joi, 28 Mai 2020 09:09
  62.231.94.***
  Oare să fie vreo legătură între recentele forări de pe faleză și uscarea acestor tei? Declarația celor din Primărie cum că acea specie de tei nu-și are locul acolo e degeaba...teii ăia nu sunt de ieri, de azi acolo...anii trecuți au fost verzi, înfloriți...fără probleme!
  9
  26
  Raportează
 • postat de Fara nume
  Joi, 28 Mai 2020 09:00
  89.39.81.***
  Ati innebunit lumea!
  E vina primarului ca se usuca pomii?! V-ati blocat pe culoarea politica si nu mai reusiti sa vedeti ca este singurul mandat prin care Galatiul a capatat o alta fata!! Si ca sa fie clar, nu ma intereseaza politica, nu ma intereseaza ce primar are Galatiul, ma intereseaza doar sa vad ca se face ceva! Daca face, are toata sustinerea mea! Iar acum se face! Nu are cum sa rezolve unul in 4 ani toate nemultumirile adunate in 20 de ani in care nu s-a facut nimic!
  Copacii vor fi taiati si vor fi replantati altii! Nimic nu este vesnic.
  Oricine are o bucata de pamant pe care si-a plantat diverse nu are nevoie de prea multe studii ca sa inteleaga ca anul asta e atipic din multe puncte de vedere! Oricata apa i-ai dat unui copac in perioada de seceta ca sa il salvezi, uneori nu este suficient! Si dupa ce te chinui sa-l uzi o primavara intreaga pentru ca si iarna a fost usoara si pamantul nu are apa, vine o ploaie torentiala de 30 de minute care ii da mai multa apa decat are nevoie! Faceti un drum de 30 km prin localitatile Galatiului si o sa vedeti nu numai tei uscati ci si ciresi frumosi/inalti cu cirese coapte in ei care sunt uscati! Si copacii astia au mers ani la rand si au rodit pe acelasi teren, dar anul asta le-a pus capac!
  Vremurile s-au mai schimbat, clima s-a schimbat. Omul e facut sa se adapteze! Nu putem ramane blocati o viata la ce era Galatiul odata! A fost odata “Orasul Teilor” , poate o sa devina “Orasul Smochinilor” daca teii nu mai merg! Dar macar nu mai arata ca dupa bombardament!
  50
  15
  Raportează
 • postat de V
  Joi, 28 Mai 2020 08:46
  93.122.248.***
  Ăla pare a fi foc bacterian.
  4
  11
  Raportează
 • postat de titi
  Joi, 28 Mai 2020 07:57
  84.243.108.***
  nu mai spuneti povesti de adormit copiii sub 5 anisori, recunoasteti ca s-a facut o mare eroare de a se "planta" sistemul de observare a miscarii telurice a versantului Falezei Superioare exact pe aliniamentul teilor, ceea ce a condus la atacarea radiologica a copacilor. In plus, cosmetizarea acestora s-a facut ca-n tot Galatiul de "Frizerul lui Dracula, cu drujba", fara a tine cont de nevoile arborilor si arbustilor, doar pe principiul heirupist care caracterizeaza administratia publica galateana. De 4 ani scriu in continuu in mediul virtual despre nenorocirea abatuta peste bogatia verde a orasului, insa nimeni nu ia nici o masura.
  Mai mult, pe Faleza avem un sistem de irigatii, este adevarat cam rudimentar, care poate iriga tot versantul de la Bac pana la Elice, doar prin pornirea pompelor din statia amplasata in imediata vecinatate a scarilor de tabla din zona ICurilor. Ahh, scuze, statia de pompe nu mai are motoarele de actionare a pompelor de aductiune a apei din Dunare, dar asta este o alta poveste. Din pacate suntem singurul oras din tara, inconjurat practic de ape, si care nu avem irigatii pe spatiile verzi urbane, iar mc de apa potabila este mai scump ca in Dubai!!!
  10
  39
  Raportează
 • postat de Vociferor
  Joi, 28 Mai 2020 06:26
  109.166.134.***
  Rezultatul analizelor se lasa asteptat. De ce oare ? Probabil pentru a se masca cumva faptul ca in trecut acesti copaci AU FOST stropiti dar nu cu ce trebuia . Si ,probabil ,a mai contat si acea fasonare facuta de necalificati. S-au uscat toti deodată si ei spun ca sunt suprafete de plantare mici?! Frunzele lor sunt macinate de ceva si ne spun ca au suferit un soc termic ? Pai daca era asa se ofileau incet dar nu erau arse si scoarta nu prezenta urme de paraziti. Chiar ne cred prosti?!
  Sunt curios daca la momentul taierii vor scoate din depozit si utilajul pentru îndepărtat radacini , asta daca mai exista.
  5
  35
  Raportează
 • postat de Daniela
  Joi, 28 Mai 2020 05:04
  5.13.173.***
  C-am toti copacii si jos pe faleza inferioara au fost atinsi de aceasta uscaciune, au fost afectati si salcamii din Tiglina 1 si alte specii de arbori , problema cred ca e de cand s-a dat cu insecticid contra tantarilor , de ce spun asta ca ei sant afectati numai ce-i de pe marginea drumului, exact unde a fost raza de actiune a pulverizatorului , Unde nu a trecut pulverizatorul copacii au ramas intacti , asa se poate vedea si la coborarea de la Mc catre Ultimul Leu iar in Tiglina si tufele de arbusti decorativi au avut de suferit, cat si zarzarii ,socul etc
  5
  26
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Joi, 28 Mai 2020 00:54
  82.78.124.***
  Cand va fi cineva competent sa faca concret ceva cu adevarat ; de plantat un pom, nu un angajat al ecosal care adauga 2 harleze de pamant si o galeata de apa si gata plantarea, de fasonat cu CAP, nu un nene care are printre altele si competenta de a coordona taierile unor arbori din oras, de un om care argumenteaza clar ca un copac nu traieste 20 de ani in 2 galeti de pamant si restul ciment ( vezi, romarta, spicul, etc.) . Nu mai continui caci ba chiar nu intereseaza pe nimeni subiectul acesta, ba mai mult in ziua de azi daca nu aduce un ban sau sa fie subiect de politica = 0, asa ca tot la comunicate vom ajunge si vorbe de genul, trebuia ..., s-ar putea ..., vom vedea ..., cred ca ..., este in plan ..., acolo ... etc, etc, etc.
  DEGEABA.
  10
  95
  Raportează
 • postat de Nea Gica
  Joi, 28 Mai 2020 00:06
  188.24.206.***
  criminali
  16
  77
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.