Faleza teilor uscaţi (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Faleza teilor uscaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Zeci de arbori uscaţi, în majoritate tei, îşi înalţă crengile desfrunzite către cer, oferind o imagine deprimantă pe Faleza Superioară a Dunării. În loc să se bucure de parfumul ameţitor al florilor de tei, de vegetaţia bogată, gălăţenilor care trec pe lângă şirurile de arbori golaşi şi chirciţi li se pare că au greşit anotimpul. Că e toamnă târzie în prag de vară. Iar prea puţinii tei care au apucat să mai înflorească sunt măcinaţi de o maladie care le usucă frunzele.

„Teii de pe Faleza Superioară nu mai pot fi salvaţi”, era titlul articolului publicat anul trecut, în ediţia din 15 mai a ziarului „Viaţa liberă”. „Aproape toţi teii sunt uscaţi şi par afectaţi de boli, deşi este cunoscut faptul că aceştia au o mare putere de regenerare, rezistând foarte bine chiar şi la secetă. Din spusele comisarului şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, teii de pe Faleză nu au mai primit tratamente din momentul în care au fost plantaţi, aceasta fiind, probabil, una dintre cauzele pierderii lor. Din spusele specialistului din cadrul Primăriei, teii respectivi au suferit un şoc termic. Se vor lua măsuri, urmând ca toţi copacii uscaţi din zonă să fie scoşi, iar în locul lor se vor planta alţii”, se arăta în articolul de acum un an.

Din păcate, situaţia nu s-a schimbat cu nimic în bine. Aveam să constatăm acest lucru marţi, 26 mai 2020, după ce am străbătut Faleza Superioară de la un capăt la celălalt. Sunt zeci de arbori uscaţi sau pe jumătate uscaţi, iar o furtună puternică ar putea face prăpăd acolo. Vieţile persoanelor care ar fi surprinse în plimbare, în alergare sau în maşină pe Faleza Superioară ar fi puse în pericol. Am privit cu atenţie câţiva dintre teii care s-au chinuit, cu greu, să mai înflorească. Frunzele lor par afectate de o boală şi sunt pe jumătate ruginii.

Din nefericire, nici copăceii care au fost plantaţi recent pe Faleză nu par să aibă o soartă mai bună. Unii nu s-au prins, alţii sunt pe cale să se usuce.

Tocmai pentru că Faleza ar trebui să fie emblematică şi pentru că Galaţiul a fost, cândva, „Oraşul Teilor” am cerut autorităţilor explicaţii cu privire la soarta copacilor uscaţi.

Ce spune Primăria Galaţi

„Ne preocupă situaţia acelor copaci. În momentul de faţă, aşteptăm concluziile unei noi analize realizată împreună cu Inspectoratul Fitosanitar, noi având câteva concluzii în urma unor analize făcute, în prealabil, cu specialişti de la Grădina Botanică, Direcţia Agricolă, instituţii specializate, inclusiv autoritatea în domeniu pe zona de pedologie. Concluziile de până acum sunt că acea specie de tei sau alţi copaci existenţi acolo nu s-ar preta zonei întrucât există mai mulţi factori care le influenţează starea. Vorbim despre posibilitatea unor şocuri termice, suprafeţe de plantare mici, dar şi o eventuală boală care îi afectează. Aşteptăm ca, în urma acestei noi analize, să ne edificăm exact despre ce este vorba acolo. Cert este că Primăria va continua să realizeze campanii de plantare, numai în această primăvară fiind plantaţi aproximativ 900 de arbori. La toamnă, intenţionăm să continuăm acţiunile de plantare, inclusiv pe Faleză”, ne-au comunicat reprezentanţii Primăriei Galaţi.

Citit 14582 ori Ultima modificare Joi, 04 Iunie 2020 08:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.