SPECIAL. Scafandrii de luptă, „soldații universali” din adâncul mării (FOTO și VIDEO)

SPECIAL. Scafandrii de luptă, „soldații universali” din adâncul mării (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Grozavul" și "Vârtosul" spintecă valurile. Cele două remorchere de intervenție ale Forțelor Navale ne poartă în larg, spre locul în care se află în plină desfășurare cel mai amplu exercițiu cu scafandri de luptă din Marea Neagră. Peste 350 de militari din detașamentele de scafandri de luptă din România, SUA, Bulgaria, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan sunt acolo, încercându-și forțele cu abisul albastru.

Prova navelor sparge cu forță valurile, de zici că însuși Poseidon, cu tridentul său fermecat, ne croiește calea. Motoarele "Vârtosului" duduie, nava se ridică și coboară în jerbe sclipitoare de spumă, vârtejul elicelor desparte cu furie apele și ne poartă tot mai mult în larg, până când lumea pare doar o întindere tremurătoare oglindită sub linia orizontului într-un albastru iradiind din soarele dogoritor.

Mai întâi ca o nălucă, apoi cu linii tot mai ferme, din îngemănările turcoaz începe să se desprindă silueta unei nave. E puitorul de mine "Viceamiral Constantin Bălescu" - "274", pe scurt - nava la bordul căreia urmează să-i întâlnim pe scafandrii de luptă. Observăm și un "roi" de ambarcațiuni mai mici - celebrele RHIB-uri de asalt - ce se strecoară cu agilitate pe lângă noi, supraveghind, pentru orice eventualitate, transbordarea la bordul puitorului de mine.

Ne ia în primire comandorul Adrian Onțică, șeful de Stat Major al Divizionului Nave Scafandri de Luptă și conducătorul task-grupului multinațional din cadrul "Eurasian Partnership MCM Dive 21".

"Principalul scop al exercițiului este creșterea interoperabilității între țările riverane Mării Negre pe partea de scufundare. Unii dintre scafandri sunt din țări NATO, alții nu, dar vă asigur că «sub apă, vorbim aceeași limbă» și mă bucur să văd că, de la an la an, reușim să ne cunoaștem, să ne armonizăm procedurile, să facem exerciții tot mai complexe", ne spune reprezentantul Forțelor Navale.

Noi vom asista doar la o "părticică" din amplele exerciții desfășurate pe mare, să înțelegem măcar în parte ce înseamnă scafandreria militară, fie că e vorba de scafandri de mare adâncime, de scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal) sau scafandri de luptă și incursiune.

Scafandrii de mare adâncime

Primii care intră în "scenă" sunt scafandrii de mare adâncime. Au deja costumele de neopren pe ei, căștile sunt pregătite, "cordonul ombilical" ce-i va lega de "nava-mamă" este și el atașat, echipamentele de monitorizare sunt pornite, barocamera este și ea în apropiere, pentru orice eventualitate.

"Astăzi vom merge la 43 de metri, cu un echipament de scufundare cu alimentare de la suprafață - kit Kirby Morgan și vom face niște lucrări tehnice - desfacem niște flanșe, lucrări mecanice, practic vom simula montarea unei țevi pentru transfer de combustibil", ne explică Marian Giurcă, scafandru cu patru ani de experiență la activ.

"Nu e simplu să lucrezi la adâncime, dar pentru asta ne antrenăm! Dacă ar fi simplu, ar face-o oricine!", ne spune Sergiu Bosoi, la rândul său scafandru cu experiență.

După o ultimă verificare, începe echiparea! Cu toate aparatele pe ei, cei doi scafandri par din altă lume. Un soi de extratereștri! Sau exploratori din Atlantis! Nu degeaba, primilor scafandri li se spunea "oamenii-broască"! Că un om normal nu are ce căuta la 43 de metri adâncime!

Nu-i de joacă o lucrare în abis! Acolo, în adâncuri, e cu adevărat un alt univers. Până la vreo 15 metri, mai e cum mai e - temperatura e de vreo 20 de grade Celsius, presiunea suportabilă. După asta, temperatura scade brusc până la 7-8 grade, apa rece îți face corpul să amorțească, iar dacă asta nu este de ajuns, simți presiunea ca și cum marea ar vrea să te strivească într-un pumn uriaș.

Dacă vizibilitatea este bună, pe la vreo 30 de metri adâncime începi să vezi fundul mării. Deasupra, doar o lumină străvezie la capătul "ombilicului". Suspendat în inima abisului, îți auzi doar respirația, șuierând în ritmul supapelor care se închid și se deschid. Inima îți bate altfel, mușchii simt încleștarea mării, trebuie să ai o rezistență de fier pentru a face față adâncurilor și să-ți duci misiunea la bun sfârșit.

Scafandrii nu sunt, însă, singuri. Pe "274" e desfășurat un întreg pupitru cu instrumente de monitorizare a scufundării, a palierelor de compresie și decompresie, iar cu ajutorul unei camere video strecurată cine știe cum pe "cordonul ombilical" putem vedea ce se întâmplă în adâncuri. O întreagă echipă veghează la bunul mers al misiunii.

"Aici se poate vedea flanșa, misiunea este să o decupleze din partea asta, să o cupleze în partea cealaltă", ne explică cpt. Alexandru Ivan, șeful echipei de scufundare.

"Vizibilitatea e bună, dar nava girează puțin...", se aude din adâncuri vocea scafandrului. Marea nu le face misiunea mai ușoară, nu e o lucrare la punct fix. "Ok, e mai bine așa?", se verifică din control, după o serie de reglaje menite să crească stabilizarea. "Da, mai avem puțin..." Piesele mecanice se văd în mâinile scafandrilor, cadrele fugitive le surprind căștile aplecate asupra dispozitivelor. Tensiunea e aproape palpabilă. Totul trebuie făcut cu precizie. Și repede! Riscurile pentru scafandru cresc cu fiecare secundă petrecută în adâncuri!

"Gata, am reușit!", se aude, în sfârșit, din căști și parcă toată lumea respiră acum ceva mai ușurată. "Bravo, băieți!" "Începem urcarea!".

"Oamenii-broască" și-au îndeplinit misiunea!

Mine "moștenite" din timpul războiului

Marea ascunde încă destule secrete. Unele vin din trecut, din războaiele duse cu încrâncenare, cu proiectile și bombe adevărate, cu torpile, cu lanțuri de mine desfășurate ca niște baraje ucigătoare.

Și acum, la zeci de ani de când Marea Neagră a dat în clocot în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai simțim ecourile acelor vremuri. Iar de această dată, scafandrii militari nu mai au în față exerciții, ci misiuni cât se poate de reale.

"Ieri am descoperit în zonă o mină neexplodată din timpul războiului", ne pune în temă comandorul Adrian Onțică. "Scafandrii EOD, specializați în folosirea explozibililor, au misiunea de a o distruge", ni se mai zice.

Punctul critic e undeva la câteva sute de metri de noi. Cât să fim în siguranță. Dar scafandrii EOD sunt chiar acolo, lângă mină, și se pregătesc să o detoneze.

Forțele Navale au sute de "contacte" stabilite cu ajutorul sonarului autonom - un fel de torpilă care scanează fundul mării - locuri în care pot pândi eventuale pericole. O astfel de mină e menită să distrugă un submarin, pe timpuri erau din linia de apărare a portului Constanța. Azi, pot fi agățate de pescadoare, se poate întâmpla o nenorocire!

"Facem verificări și, dacă se confirmă că pot fi periculoase, atunci le distrugem!", ne spune comandorul Onțică.

Din stațiile de emisie-recepție, se aud ultimele comenzi. Scafandrii au montat explozibilii ce vor detona mina, iar acum se îndepărtează în afara razei de pericol.

"Aici EOD-ul, în trei secunde inițiem explozia!" "Afirmativ, recepționat!" "Trei, doi, unu, foc!" Explozia face marea să cutremure. Coloana de apă se ridică până la cer. Apoi, din nou, liniște. "Misiune îndeplinită!", vine confirmarea că mina a fost distrusă.

Totul e bine când se termină cu bine, dar episodul de astăzi cu siguranță nu este ultimul în încercarea de eliminare a minelor din timpul războiului.

"Nu cred că vom putea spune vreodată că în Marea Neagră nu mai există nici măcar una, dar avem bază de date, ieșim pe mare, le distrugem, cât de multe putem...", ni se spune.

Marea Neagră nu e singura care ascunde astfel de mistere întunecate și primejdioase. Din Marea Baltică până în Mediterană, de la Marea Neagră până la Marea Nordului, pe unde au trecut războaiele, sunt mine care încă așteaptă... Scafandrii EOD sunt singurii care le pot veni de hac!

Viața de scafandru bate filmul

Cine își imaginează că scafandrii de luptă acționează doar în adâncurile mării se înșală! Scafandrii de incursiune au o pregătire mai ceva "ca în filme" și au un loc de cinste în rândul forțelor speciale ale Armatei. Că e vorba de misiuni în aer, pe apă sau pe uscat, scafandrii de luptă pot planifica orice fel de operațiune! Sunt un fel de "soldați universali"!

Dacă nu ne credeți, întrebați-o pe Roxana Chihaia, din divizionul scafandrilor de incursiune! "Ne antrenăm pentru atac, pentru infiltrare - prin parașutare, prin scufundare, chiar și pe... schiuri, pentru că avem pregătire și pentru mediul alpin! Orice ni se ordonă, noi putem să îndeplinim!" Filmele cu Jean Claude Van Damme i-au aprins imaginația când era copil, iar acum iat-o pe Roxana, pe calea armelor, cot la cot cu bărbații, chiar și în misiunile cele mai complicate.

Unii dintre scafandrii de luptă au ajuns și în misiunile internaționale din deșertul Afganistanului, alții au executat misiuni în largul coastelor Somaliei sau au luptat cu crima organizată din Mediterană. Acum, scafandrii de luptă se pregătesc de o nouă misiune internațională sub egida NATO, iar exercițiul de "boarding" vine să completeze această pregătire. O astfel de misiune presupune verificarea activității unei nave, verificarea echipajului și a încărcăturii. În acest caz, coordonarea, spiritul de observație, dar și capacitatea de a face față unor eventuale situații neprevăzute sunt esențiale. De această dată, în prezența noastră, a fost un "boarding-cooperant", procedurile de verificare s-au derulat fără incidente. Dar paza bună trece primejdia rea!

****

Sirenele ne salută când, de la bordul puitorului de mine "Constantin Bălescu" suntem preluați din nou de "Grozavul" și "Vârtosul" pentru a ne întoarce în "viața civilă". Silueta lui "274" se conturează ca o fortăreață plutind între cer și mare. Pe măsură ce ne apropiem de port, larma ritmului de zi cu zi acoperă până și zbuciumul valurilor. Dar știm că, undeva, în adâncuri, scafandrii de luptă sunt mereu acolo, la datorie!

Scafandrii, pregătire multinațională

Exercițiul "EP MCM Dive 21" a fost condus de Centrul 39 Scafandri și a permis deopotrivă testarea echipamentelor și a pregătirii scafandrilor. "Încercăm sa asigurăm scafandrilor noștri cea mai bună pregătire, cele mai bune echipamente, iar acest lucru se reflectă în misiunile pe care le executăm", ne-a declarat comandor Fănel Rădulescu, comandantul Centrului de Scafandri.

La rândul lor, reprezentanții forțelor navale partenere au ținut să aprecieze participarea la aceste exerciții.

"E important să ne înțelegem modul de lucru, să creștem precizia - surprize pot apărea oricând. Învățăm unii de la alții", ne-a spus Alexei Niesterov, căpitan în cadrul Forțelor Navale din Ucraina.

"A fost o experiență fantastică să lucrez împreună cu colegii români. Suntem prieteni, colegi, aliați în regiunea Mării Negre. Astfel de exerciții ne îmbunătățesc capabilitățile, dar ține și de relațiile personale. E important în marină să lucrezi împreună, să întărești relațiile și să le menții", ne-a spus la rândul său lt.cmdr. Paul Guebert, US Navy.

Intervenție în caz de accident de scufundare

Viața de scafandru, mai ales în condiții extreme precum cele ale unui scafandru de luptă, nu duce lipsă de pericole. E nevoie de ani de antrenament pentru a forma un scafandru militar. Dar chiar și în aceste condiții, trebuie prevăzut și... neprevăzutul. În cazul unui accident de scufundare trebuie acționat cu repeziciune, fiecare clipă putând să facă diferența dintre viață și moarte.

Așa se face că, în cadrul "EP MCM DIVE 21", o atenție deosebită s-a acordat și exercițiilor privind acțiunile în caz de accident. Totul "ca în realitate"!

Barocamera de compresie și decompresie este un element vital în astfel de situații. Echipamentele permit monitorizarea parametrilor medicali ai scafandrilor, dar este echipată și cu tot ce este necesar echipelor de prim-ajutor. În caz de accident de scufundare, victima trebuie adusă la suprafață și introdusă în barocameră în mai puțin de trei minute. Scafandrii din cadrul Forțelor Navale au trecut și acest test!

Foto și video: Ovidiu Amălinei

Citit 18218 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.