REPORTAJ/ Vadu' Ungurului s-a transformat spectaculos în Cartierul Petru Rareş (FOTO)

REPORTAJ/ Vadu' Ungurului s-a transformat spectaculos în Cartierul Petru Rareş (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cine n-a fost niciodată în Vadu' Ungurului sau măcar în ultimii 4-5 ani în urmă, cu greu ar crede poveştile cu „ţi-e frică să mergi noaptea pe stradă”, „te rup câinii” sau „te calcă hoţii şi poliţia nu face nimic”. Situată dincolo de Căminele studenţeşti, zona dintre Brateş, Parcul CFR şi Căminul de Bătrâni îşi merită din ce în ce mai mult noul nume de botez primit în 2012, cartierul "Petru Rareş". Ceea ce cu mulţi ani în urmă era, pe bună dreptate, o zonă defavorizată a oraşului, a devenit, acum, aproape un cartier rezidenţial.

Am întâlnit şi gălăţeni fericiţi

Imediat ce intri pe străduţele întortocheate, care dau în alei mici şi foarte mici, te frapează curăţenia şi lipsa gropilor, ceea ce, fie vorba între noi, nu-i puţin lucru pentru un oraş precum Galaţiul. Într-adevăr, utilităţile au ajuns târziu în zonă, aşa că asfaltul nu e turnat de mulţi ani. Proprietarii spun însă că nu au de ce se plânge: iluminat au, curăţenie este, Poliţia se pare că îşi face simţită prezenţa. "Cine trece pe aici are senzaţia de prosperitate şi chiar aşa e, aici stau acum oameni gospodari, nu se mai fură, Ecosal ridică la timp pubelele, poliţiştii circulă", ne-a spus Victoria Stîrcu, una dintre proprietarele de pe strada Tudor Vladimirescu.

Dacă autorităţile îşi fac treaba în ceea ce priveşte curăţenia, unii locuitori ai cartierului nu se dezvaţă de obiceiul de a arunca resturi menajere direct pe linia de cale ferată sau în râpa de lângă ea, ne atrage atenţia o doamnă care locuieşte pe strada Brateş, exact lângă şine.

În trecut, în prezent

"Înainte erau scandaluri, zona nu era asfaltată, avea pavele. Lumină nu era, doar câte un stâlp din 300 în 300 de metri. Nu ştiu dacă cei din găştile de altădată s-au liniştit, au îmbătrânit ori au plecat pur şi simplu din ţară. De vreo cinci-şase ani, zona s-a schimbat. Acum, aici stau oameni cu bani. Chiar dacă majoritatea sunt case ridicate de CFR prin '28-’29, oamenii care le-au cumpărat le-au reamenajat şi acum arată foarte bine”, ne povesteşte şi Virgil, unul dintre gălăţenii care a văzut cu ochii lui cum Vadu' Ungurului s-a transformat, treptat, în "Petru Rareş", cartier periferic, dar cu "look" asemănător zonelor centrale.

Dacă „Vadu' Ungurului” mai amintea, vag, de drumul turmelor de oi din Ardeal spre stepele din nordul Mării Negre, „Petru Rareş” trimite direct la un cap încoronat: fiul natural al lui Ştefan cel Mare, fost domnitor al Moldovei de două ori, era, înainte de urca pe tron, negustor de peşte în zona Galaţiului.

În Parcul CFR, în loc de tiroliană, leagăne pentru copii?

Aflat parcă în mijlocul unei poieni dintr-o pădure-adevărată, Parcul CFR ("Carol") s-ar putea număra printre cele mai frumoase locuri de plimbare din Galaţi. Deşi este încadrat ca parc dendrologic, aspectul lui general lăsă de dorit: băncile din fier sunt scorojite, ruginite sau cu spătarele îndoite, reţeaua de bazine nu este alimentată cu apă de ani buni, iar într-o parte parcul se deschide direct spre calea de linie ferată.

Municipalitatea şi-a exprimat însă intenţia de a schimba cu totul faţa acestui loc, prin montarea unei tiroliene (sistem de corzi statice sau de cabluri, ancorate în mod natural sau artificial între pereţii unei văi de abrupt). Cum sunt destule alte lucruri de pus la punct în parc, ideea municipalităţii nu prea le-a surâs celor cu care am discutat. E drept, nici nu mai sunt la vârsta la care să practice un sport extrem. „Ce mai e şi asta?”, ne-a întrebat, pus în încurcătură, Ilie Negrea, un domn aflat la o vârstă respectabilă. „Ar putea să se facă nişte leagăne, pentru că sunt destul familii cu copii. Altfel, părinţii trebuie să plătească transportul până în Grădina Publică”, ne-a spus şi Măndiţa Iordănescu.

Ar fi nevoie de o piaţă de ţărani

Locuitorii din cartier ar vrea o piaţă cu fructe, legume şi verdeţuri proaspete, cel mai apropiat punct de aprovizionare fiind Piaţa Centrală. Vechiul complex de lângă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi găzduieşte acum diverse magazine, printre care şi o farmacie, dar nu şi o piaţă, aşa cum era pe vremuri. „Avem nevoie de o piaţă în care să găsim pe tarabe produsele ţăranilor, pentru că în zonă este un singur magazin mai mare, al lui Boşneagă. A fost complexul, dincolo de AJOFM, dar acum e pe jumătate părăsit. Chiar acolo s-ar putea amenaja din nou ceva”, ne spune Emil Constantinescu.

Mai puţini câini decât în alte cartiere?

La prima impresie, ar părea că am ajuns în singurul cartier din oraş neinvadat de patrupede. Câte unul-doi am surprins şi noi în fotografii, însă nu am văzut haitele care ne-au întâmpinat, pe nepusă masă, în alte puncte din oraş. "Nu-i vedeţi acum, dar cu siguranţă sunt în zonă mai mulţi comunitari decât oameni", au ţinut să ne "asigure" locuitorii cartierului. Bineînţeles, cum nu există parc fără câini comunitari, nici Parcul CFR nu duce lipsă de aşa ceva, la intrare fiind întâmpinaţi cum se cuvine de un paznic vajnic.

Capătul lui 102 şi 104 arată neîngrijit, iar staţia nu are refugiu

Iordănescu Măndiţa vrea să atragă atenţia municipalităţii asupra unui singur aspect din cartier: ultima staţie a troleibuzelor din oraş, cea de la Parcul CFR, nu mai are refugiu. "Acoperişul de la refugiu a căzut la un moment-dat şi, în loc să îl pună la loc, l-au luat şi nu au mai adus nimic. Sunt destui bătrâni care stau şi aşteaptă, în ploaie, în picioare, să ia troleibuzul", spune gălăţeanca. Pe de altă parte, oricărui trecător îi sare imediat în ochi şi aspectul neîngrijit al staţiei: trotuarele ca vai de ele, stâlpii de electricitate mâzgăliţi cu tot felul de inscripţii, rondoul sărăcăcios.

 

 

Citit 7785 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 10:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.