În cartierul Bariera Traian, curţile şi străzile sunt pline de dejecţii/ De ce nu fac autorităţile canalizare

În cartierul Bariera Traian, curţile şi străzile sunt pline de dejecţii/ De ce nu fac autorităţile canalizare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În lipsa canalizărilor, zoaiele şi mizeria din Bariera Traian ajung în drum * Oamenii aşteaptă ca autorităţile să tragă conductele de canalizare şi la ei * Municipalitatea spune că nu se poate, din cauză că terenurile nu sunt domeniu public


Proprietarii caselor construite în valea Barierei Traian încă strigă din rărunchi că au nevoie de canalizare. Potrivit acestora, strigătele lor nu sunt auzite de nimeni, ba mai sunt şi daţi afară din Primărie pentru că sunt prea guralivi. Locuitorii din Bariera Traian sunt ajunşi la capătul puterilor. Dacă în ianuarie 2013, semnalam că oamenii nu mai au unde să îşi sape o groapă de WC în curte, iar zoaiele şi mizeriile ajung să se scurgă în drum, în aprilie 2014 situaţia este la fel. În schimb, declaraţiile autorităţilor în ceea ce priveşte zona şi posibilităţile creării canalizării este diferită.

Pământ plin de dejecţii

Domnul Neculai Matei a avut nouă copii, iar în cele câteva sute de metri pătraţi de curte, de-a lungul anilor, a săpat zeci de gropi pentru WC. Acum nu mai are, la propriu, unde să mai sape. Şi-a cumpărat un bazin şi plăteşte de vreo şase – şapte ori pe an vidanjarea lui. „Am fost la Primărie, la domnul Dinu, i-am explicat. A venit un domn, s-a uitat şi asta a fost tot. Ne-au dat afară gardienii din Primărie, au spus că vorbim prea mult. Avem trei-patru cereri pentru canalizare E mai rău ca anul trecut. Este dezastru, plătim impozite. Noi cred că plătim şi canalizare, pentru că nu e alee, tot strada Traian îi spune. Noi, la vale, nu avem nimic. Am dat pe un bazin 500 de lei, ca să fac hazna. Nu mai au unde să se ducă dejecţiile. Vin în stradă. Dau 600-700 de lei numai pe vidanjă”, ne-a spus domnul Neculai Matei(foto2). În contextul în care dejecţiile nu mai au unde se duce, ştim de anul trecut că unii dintre localnici au hotărât să îşi tragă ţevi de la privată în drum, unde, pe timp de vară, se joacă copii. De altfel, dacă ne aducem aminte, la întâlnirea de anul trecut, când oamenii au venit în număr şi mai mare să se plângă de lipsa canalizării, doamna Eugenia Ignat spunea că li s-a cerut să plătească taxa pe canalizare, la două luni după ce a fost instalată canalizarea pe Traian.

Municipalitatea nu poate intra pe domeniu privat

Anul trecut, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, ne spunea că impedimentul major pentru realizarea canalizării în zonă este diferenţa de nivel dintre strada principală şi valea în care sunt ridicate casele. Astfel încât, ori se face o lucrare în Traian cu un sistem complicat de pompe, care este foarte scump, ori se face o canalizare cu un colector amplasat pe terenul dinspre Brateş, teren de care Primăria nu dispune. Oricum ar fi, în ambele cazuri câteva proprietăţi tot trebuie demolate, iar proprietarii expropiaţi. De data aceasta, directorul Direcţiei de Lucrări şi Infrastructură din cadrul Primăriei, Radu Dinu, spune că, de fapt, terenurile pe care sunt construite casele şi străzile nu aparţin domeniului public şi din acest motiv nu poate fi făcută nicio lucrare. Potrivit acestuia, aceeaşi problemă este şi într-un anumit sector al cartierului Traian Nord. „Trebuie stabilită natura juridică a terenurilor, ca să vedem cum sistematizăm. La fel este şi la Fileşti, dar şi pe Drumul Viilor. Drumurile sunt ale lor. Nu este drum de domeniu public. Ar trebui ca proprietarii să se unească, să cadă de acord şi abia atunci am face un proiect”, ne-a spus directorul.

 

Citit 2938 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Aprilie 2014 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.