Ţiglina II, sufocată de GARAJE, gunoaie şi BOSCHETARI (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ţiglina II, sufocată de GARAJE, gunoaie şi BOSCHETARI (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Multe maşini sunt parcate pe trotuar, întrucât construcţiile ridicate special pentru gararea autoturismelor au fost transformate în cămări sau ateliere * Spaţiile verzi sunt neîntreţinute, iar locurile de relaxare au fost lăsate de izbelişte


Garaje şi chioşcuri metalice sau din beton construite pe spaţiul verde, trotuare şi străduţe degradate, care nu au mai fost reabilitate de zeci de ani, nenumărate zone verzi lăsate în paragină, oameni fără adăpost care sălăşluiesc printre blocuri alături de câinii comunitari şi multe gunoaie aruncate la voia întâmplării. Aceasta este imaginea de astăzi a cartierului Ţiglina II, una dintre cele mai bine cotate zone ale oraşului, cu vegetaţie abundentă, în care locuiesc, încă de înainte de Revoluţie, nenumărate persoane publice din Galaţi.  

Cartierul, sugrumat de sute de garaje

Este de ajuns să faci doar un tur al cartierului pentru a realiza cât de lipsiţi de viziune şi de preocupare pentru aspectul urbanistic al oraşului au fost politicienii care s-au aflat la cârma municipiului Galaţi. Ţiglina II este împânzit de baterii impresionante de garaje, iar unele dintre construcţii au fost amplasate chiar pe spaţiul verde. Nici nu ne mai surprinde acest lucru, având în vedere că, după cum ne-a povestit chiar un locatar din zonă, pentru ridicarea unui garaj aveai nevoie, la un moment dat, şi de ceva pile mai sănătoase prin administraţie ori pe la partide. Aproape că nu este străduţă ferită de astfel de construcţii. Mai rău decât atât, cu trecerea timpului, unii dintre proprietarii garajelor-mastodont din tablă şi beton, care afectează vizibil faţa cartierului, nu s-au mulţumit cu utilizarea acestora în scopul garării maşinilor, aşa că le-au transformat în ce au crezut ei de cuviinţă: ateliere de reparaţii, cămări sau chiar crame. Iar autoturismele şi le parchează pe trotuarele şi-aşa deteriorate şi înguste, ori în imediata apropiere a garajelor, făcând ca accesul pietonilor în zonă sau al maşinilor să fie extrem de dificil. De altfel, la finele săptămânii trecute, atunci când ne-am întâlnit cu cititorii noştri în Ţiglina II, am putut vedea, datorită uşilor deschise, că în unele dintre construcţii erau depozitate butoaie cu vin, murături, cutii de toate mărimile şi nu numai.

Chioşcurile, altă bubă pe faţa zonei

Nici zecile de chioşcuri de cartier nu arată mai bine, semn că autorităţile nu au fost interesate nici de aspectul acestor construcţii şi o integrare armonioasă a lor în peisaj. Chioşcurile de cartier sunt confecţionate tot din metal şi beton, iar unele dintre construcţii sunt extrem de neîngrijite şi neîntreţinute, semn că nici măcar unii dintre agenţii economici nu s-au gândit vreodată la aspectul urbanistic.

Primăria anunţa, în urmă cu mai bine de două luni de zile, că intenţionează să elaboreze un plan urbanistic zonal de restructurare urbană pentru cartierul Ţiglina II. Nu ar fi rău ca autorităţile să îşi îndrepte cât mai repede atenţia asupra celui mai verde cartier al Galaţiului, care are nevoie de recondiţionare şi modernizare. Nu de alta, dar ar trebui ca măcar să învăţăm să apreciem şi să conservăm ceea ce avem bun, dacă la a crea şi a construi am cam demonstrat că nu ne prea pricepem.

Dar cu spaţiile verzi ce-aveţi?

Cartierul Ţiglina II abundă în vegetaţie, spre deosebire de alte zone din oraş în care iarba şi copacii au cam fost raşi de pe faţa pământului, însă cui îi pasă de acest aspect? Nici Primăria şi nici instituţiile subordonate, care se ocupă cu întreţinerea spaţiilor verzi şi curăţenie, nu s-au îngrijit de protejarea zonelor cu verdeaţă din cartier. În apropierea blocului E5 este un teren generos cu verdeaţă, dar deloc îngrijit, ce poate fi transformat în parc. Cea mai gravă problemă am descoperit-o însă în imediata apropiere a blocurilor G3 şi H3, unde există o zonă verde de care gălăţenii din cartier s-ar putea bucura în zilele însorite, cu atât mai mult cu cât acolo sunt şi copaci, nu doar iarbă. Din păcate, însă, la vizita noastră în cartier locul cu pricina arăta înfiorător, semn că angajaţii Ecosal nu mai trecuseră de mult timp prin zonă! Iarba era plină-ochi de ambalaje, PET-uri, pungi şi recipiente din plastic pentru cafea, dovadă că acolo îşi fac veacul persoane cărora le lipsesc cei şapte ani de-acasă, însă vorba locuitorilor din zonă: "Poliţia Locală de ce nu îi amendează"? Autorităţile ar trebui să se implice şi pentru recondiţionarea mobilierului urban, întrucât atât mesele pentru tenis, cât şi celelalte obiecte de mobilier, printre care băncile, se află într-un stadiu avansat de degradare.

Trotuarele şi străduţele, nereabilitate de zeci de ani

Trotuarele degradate şi străduţele ciuruite reprezintă una dintre marile probleme şi în cartierul Ţiglina II. Oamenii spun că acestea nu au mai fost reabilitate de zeci de ani şi îi invită pe edilii din Primărie la o plimbare prin cartier. "Eu nu am văzut vreodată pe cineva să vină aici şi să se apuce de treabă. Ei nu sunt în stare să le facă pe alea importante din oraş, pe care se circulă tot timpul, dar aici? Nu ştiu dacă cei din Consiliul Local şi domnul primar au cunoştinţă de realitatea din cartiere. Mă îndoiesc. Aşa că îi invit să lase un pic activitatea de birou şi să meargă, măcar o dată pe săptămână, în cartiere şi să stea de vorbă cu oamenii. Din punctul meu de vedere, primarul, viceprimarii şi consilierii locali asta ar trebui să facă, printre altele. Citesc că ei se ceartă tot timpul pe la şedinţe, au alte priorităţi. Din punctul meu de vedere, a interacţiona cu cetăţeanul reprezintă o prioritate. Asta, bineînţeles, dacă îşi mai doresc un mandat", ne-a spus doamna Maria, o gălăţeancă ce locuieşte în cartier.

Oamenii sunt terorizaţi de boschetari

Mai multe persoane fără adăpost stăpânesc, alături de maidanezi, câteva zone din Ţiglina II. Oamenii care locuiesc în cartier ni s-au plâns că aceştia sunt agresivi şi nu o dată s-a întâmplat ca trecătorii să fie bruscaţi de boschetarii care îşi fac veacul în apropierea blocurilor. De altfel, domnul Manole, unul dintre cititorii care au venit la întâlnirea organizată de "Viaţa liberă", ne-a şi indicat câteva zone în care persoanele fără adăpost s-au instalat. Pe doi dintre aceştia i-am găsit între blocurile M1 şi M2, din apropierea Bulevardului George Coşbuc. Tinerii fără adăpost, aurolaci – cum sunt numiţi în cartier, din cauză că inhalează vapori de bronz din pungi, stăteau pe mai multe zdrenţe murdare şi vechi. Tot o persoană fără adăpost şi-a improvizat un pat şi în apropierea blocurilor H, lângă un garaj. Oamenii le cer autorităţilor să intervină pentru a-i caza într-un adăpost pe aceştia. Un locatar, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a povestit cum un boschetar l-a agresat în apropierea ghenelor de gunoi şi i-a spart ochelarii. "Am văzut o şipcă pe jos şi am mers să o iau pentru că aş fi avut nevoie de ea. M-am gândit că dacă se află acolo este clar că nu avea nimeni nevoie de ea. Numai că era un cerşetor acolo, care a vrut să mă bată. A reacţionat foarte urât. M-a agresat, mi-a spart ochelarii. Nu am anunţat Poliţia pentru că mi-a fost ruşine. Dar locul acestor oameni nu este pe stradă, trebuie să fie cazaţi undeva. Cu atât mai mult cu cât sunt şi agresivi", ne-a spus bărbatul. Acesta a cerut Poliţiei Locale şi Primăriei să intervină pentru ca oamenii fără adăpost să aibă un acoperiş deasupra capului şi astfel nici locatarii din zonă să mai fie în pericol.

Ecosal, chemat să adune câinii fără stăpân

Oamenii s-au săturat să fie asaltaţi de maidanezi, pe care îi întâlneşti la aproape tot pasul în cartier. Cei mai mulţi se află însă în apropierea punctelor de colectare a gunoiului, a chioşcurilor, aprozarelor, dar şi a garajelor, iar unii dintre aceştia le ţin de urât persoanelor fără adăpost. Locuitorii din cartier solicită conducerii Ecosal să trimită, în perioada imediat următoare, o echipă care să captureze câinii fără stăpân. "Este vai de ei. Nu au nici ce mânca, mai transmit şi boli. Locul lor nu este aici. Mă uitam că sunt atâtea ONG-uri care se ocupă de animalele astea. De ce nu fac nimic să îi adune? Asta înseamnă să fii iubitor de câini, să-i laşi să sufere pe stradă? Am sunat la Ecosal, în urmă cu ceva timp, şi mi s-a spus că se acţiona în altă zonă, dar că vor ajunge şi la noi. Nu a venit nimeni. Au trecut câteva luni de atunci", ne-a spus Nelu Toader.

Citit 5630 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.