REPORTAJ | Cartier cu pagină web, lăsat de izbelişte. Ţiglina II, zonă centrală cu probleme reale (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

REPORTAJ | Cartier cu pagină web, lăsat de izbelişte. Ţiglina II, zonă centrală cu probleme reale (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Chiar dacă periplul prin cartierele Galaţiului a devenit o obişnuinţă pentru reporterii „Vieţii Libere”, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre rapiditatea cu care se mişcă autorităţile pentru a rezolva doleanţele oamenilor. Despre cartierul Ţiglina II s-au scris, în ultimul an, mai multe articole, însă nu se văd decât foarte mici schimbări, iar oamenii mai au puţin şi ajung la limita răbdării.

La întâlnirea cu cititorii nu au ajuns decât două persoane, însă, prin intermediul internetului, cei tineri s-au plâns despre situaţia din cartier. Sergiu Luchian este unul dintre aceştia, iar lista sa cu probleme este extrem de lungă, începând cu câinii vagabonzi şi terminând cu gropile şi lipsa locurilor de parcare. 

De altfel, situaţia este vizibilă cu ochiul liber. Parcările cu plată de la stradă sunt relativ goale, în timp între blocuri maşinile sunt parcate una lângă alta, înghesuite, în parcări sau în grădinile blocurilor. Pe principiul "parchează cine ajunge primul", nu a mai rămas loc nici să arunci un ac, darămite să baţi mingea între blocuri.

Tinerii iau atitudine

Sergiu Luchian, un cetăţean cu care am vorbit şi la ultima noastră vizită în cartier, ne-a atras din nou atenţia asupra dalelor de mozaic din apropierea chioşcului de ziare. "Acum ninge, iar pe aici devine patinoar în aer liber, complet gratuit. Ştiţi câte persoane am văzut în trecut căzând? Multe. De ce nu se scot aceste dale, care nici nu mai arată foarte bine? În locul lor poate fi turnat beton sau asfalt şi toată lumea e mulţumită. Ţine cineva cu dinţii de aceste dale?", ne-a întrebat tânărul de 25 de ani.

O altă problemă a gălăţeanului este lipsa de bun simţ a celor din jur. "Pe gangul care duce spre inima cartierului, pe lângă azilul de bătrâni şi şcoală, se opresc toţi beţivii, dar nu numai, şi îşi fac nevoile. Nu e normal aşa ceva. Miroase de îţi mută nasul din loc, mai ales vara. Ei profită că e slab iluminată zona. Trebuie să se schimbe ceva", ne-a mai explicat Sergiu Luchian.

Acum mai bine de jumătate de secol, cartierul Ţiglina II abia se ridica, iar pe locurile unde se află astăzi blocuri, magazine, staţii de autobuz sau părculeţe pentru copii erau doar şantiere de lucru. În ultimii 25 de ani, însă, una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului, cu propria pagină de Facebook, a luat-o la vale, la propriu, umplându-se de gropi, de gunoaie aruncate la întâmplare, de maşini parcate claie peste grămadă şi de oameni care suferă la cel mai important capitol: educaţie.

"Sunt adevărate haite de maidanezi aici"

O altă problemă serioasă a oamenilor care locuiesc în Ţiglina II este reprezentată de numărul mare de câini vagabonzi, care s-au aciuat în jurul şcolilor, dar şi pe lângă secţia spitalului de copii din cartier. "Noaptea, dacă ai curaj să mergi pe străduţele astea înguste şi prost iluminate, s-ar putea să te trezeşti cu pantalonii sfâşiaţi. Ori, în cel mai bun caz, cu vreo patru, cinci câini fugind după tine. Nu e normal, pentru că mai sunt copii mici pe aici, oameni bătrâni. Aşteptăm să se întâmple vreo tragedie pentru a lua măsuri?", ne-a spus o doamnă. 

În timpul plimbării noastre prin cartier am găsit câţiva câini, mai mult zgribuliţi de frig decât fioroşi, dar, pentru că nu e prima dată când ni se spune de problema maidanezilor din zonă, nu putem decât să le dăm crezare cetăţenilor care ni s-au plâns de acest aspect.

Legea junglei. "Au fost şi bătăi din cauza locului de parcare"

În apropierea Şcolii 13, numărul mare de garaje a dus chiar şi la certuri pe locurile de parcare. Un domn care a dorit să rămână anonim ne-a spus că doi vecini aproape s-au luat la bătaie, pe motiv că unul dintre aceştia îşi lăsase maşina în faţa garajului celuilalt. „E legea junglei. Cine vine primul ocupă locul. De multe ori au fost maşini zgâriate, certuri între vecini. Cine să îi ia în seamă? Primăria promite, că asta face de atâţia ani. Mai mult nu ştiu dacă vom primi vreodată”, ne-a spus omul.

Nimeni nu plăteşte. Parcarea cu plată e aproape goală

Dacă în jurul blocurilor se nasc certuri pentru locurile de parcare, şi aşa prea puţine pentru numărul din ce în ce mai mare de maşini, parcările cu plată de pe strada Brăilei sunt aproape goale, zi de zi. Motivul, spun oamenii, îl constituie zgârcenia. "Acolo nu parchează nimeni pentru că trebuie să plăteşti. E mult pentru unii să dea 1,5 lei pe parcare, aşa că preferă să o lase de-a curmezişul pe undeva. Aici este, totuşi, şi vina autorităţilor, care nu fac ceva pentru educarea cetăţenilor în acest sens", ne-a mai explicat un cetăţean.

Zona, sufocată de prea multe garaje

Este de ajuns să faci doar un tur al cartierului pentru a realiza cât de lipsiţi de viziune şi de preocupare pentru aspectul urbanistic al oraşului au fost politicienii care s-au aflat la cârma municipiului Galaţi. Ţiglina II este împânzit de baterii impresionante de garaje, iar unele dintre construcţii au fost amplasate chiar pe spaţiul verde. Nici nu ne mai surprinde acest lucru, având în vedere că, după cum ne-a povestit chiar un locatar din zonă, pentru ridicarea unui garaj aveai nevoie, la un moment dat, şi de ceva pile mai sănătoase prin administraţie ori pe la partide. Aproape că nu este străduţă ferită de astfel de construcţii. Mai rău decât atât, cu trecerea timpului, unii dintre proprietarii garajelor-mastodont din tablă şi beton, care afectează vizibil faţa cartierului, nu s-au mulţumit cu utilizarea acestora în scopul garării maşinilor, aşa că le-au transformat în ce au crezut ei de cuviinţă: ateliere de reparaţii, cămări sau chiar crame. Iar autoturismele şi le parchează pe trotuarele şi-aşa deteriorate şi înguste, ori în imediata apropiere a garajelor, făcând ca accesul pietonilor în zonă sau al maşinilor să fie extrem de dificil. De altfel, la finele săptămânii trecute, atunci când ne-am întâlnit cu cititorii noştri în Ţiglina II, am putut vedea, datorită uşilor deschise, că în unele dintre construcţii erau depozitate butoaie cu vin, murături, cutii de toate mărimile şi nu numai.

Lipsa de respect

„Cei şapte ani de-acasă, despre care ne învăţau părinţii, au dispărut. Cel puţin asta este părerea mea. Văd copii mici care sunt învăţaţi să fie răi, distructivi. Nici măcar nu te poţi atinge de ei, că nu ştiu ce e ăla respectul. Am văzut fetiţe de 8-9 ani care se răsteau la bunicii lor, copii care erau încurajaţi de părinţi să arunce gunoaie aiurea. Nu e vorba că generaţia mea nu a avut curajul să facă asta sau nu a avut personalitate, dar atunci îi respectam pe oamenii mai mari. Acum, să le dăm un şut în fund ni se pare normal", ne-a spus Sergiu Luchian, vădit nemulţumit că educaţia, în ziua de azi, nu mai este la loc de cinste.

Între blocuri, întuneric beznă

Pe adresa redacţiei au venit mai multe solicitări de la oameni din cartier care nu au apucat să ajungă la întâlnirea cu cititorii, prin care ne spuneau că sunt foarte nemulţumiţi de iluminatul public din cartier, care, pe alocuri, nu funcţionează deloc. "E întuneric beznă pe gangul care duce din staţia din Ţiglina până în spatele şcolii 7. E terenul perfect pentru hoţi, nu îşi dă nimeni seama de asta? Ce trebuie să facem pentru a avea iluminat public aşa cum trebuie în acest cartier? La cine să mai sunăm? Nu ne bagă nimeni în seamă?", ne-a spus o locuitoare a zonei.

Veşti bune de la primărie. Se discută restructurarea urbană a cartierului

Până pe 9 decembrie, planul care vizează restructurarea urbană a cartierului Ţiglina II este în dezbatere publică, iar documentele pot fi consultate  atât pe portalul Primăriei, www.primariagalati.ro, cât şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni din strada Fraternităţii nr.1. Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, fie ca mesaj electronic, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., fie prin poştă, pe adresa instituţiei - strada Domnească nr. 38 sau la Registratura Generală, strada Fraternităţii nr. 1.

„Toate terenurile (proprietate publică sau privată a municipiului Galaţi) din limita PUZ Ţiglina II Galaţi, ocupate de construcţiile de garaje, sau alte construcţii amplasate pe terenul municipiului Galaţi cu contract de închiriere, constituie zone destinate restructurării urbane. În funcţie de resursele publice disponibile, garajele vor fi desfiinţate, urmând ca terenurile să fie ocupate de parcaje la sol destinate zonelor rezidenţiale sau de alte funcţiuni complementare, conform necesităţilor oraşului. În zonele destinate restructurării urbane, în vederea realizării obiectivelor de utilitate publică necesare dezvoltării zonei, se vor efectua intervenţii de tip expropriere pentru cauză de utilitate publică (acolo unde este cazul), conform legislaţiei specifice în vigoare”, se arată în document.

Primăria are în vizor restructurarea zonei cuprinsă între străzile Gheorghe Doja, Crizantemelor şi Mihail Kogălniceanu (până la intersecţia cu Bdul George Coşbuc), strada Brăilei, Bulevardul George Coşbuc şi Bulevardul Siderurgiştilor.

Vestea bună este că, pentru Ţiglina II, există deja o investiţie urbană aprobată de Consiliul Local: amenajarea unei parcări cu parc, aferent blocului E6 şi a unei alei carosabile, cu trotuarele aferente, care ar urma să facă legătura între strada Brăilei, zona Grădiniţei nr. 9, Biserica „Sf. Nicolae” şi partea de vest a amplasamentului de locuit, spre strada Constructorilor.

Două parcuri şi un maidan părăsit, printre garaje

"Se plânge lumea că generaţia asta nouă e doar cu ochii în telefoane, că bat mingea... pe calculator sau mai ştiu eu ce. Dar unde să se joace? În cartierul nostru sunt două parcuri pentru cei mici, sub 10 ani, şi un teren de fotbal, din care nu a mai rămas nimic. Dacă nu se joacă ăştia mici, de ce nu se joacă? Dacă se joacă, fac gălăgie, şi iar nu le convine unora. Cum să o dăm, ca să fie bine?", ne-a spus o doamnă.

Ce e drept, singurele locuri de joacă le-am găsit aproape de blocurile E, din cartier, zonă în care am găsit şi maidanul pe care acum ani buni băteau toţi băieţii din cartier mingea. Astăzi, e linişte totală acolo. Nu mai bate nimeni nicio minge, nu aleargă nimeni, nu ţipă nimeni.

În staţie, sub cerul liber

Puţinii oameni cu care ne-am întâlnit în cartier ne-au spus că una dintre cele mai mari probleme este lipsa refugiilor din staţiile de autobuz, motiv pentru care oamenii sunt nevoiţi să aştepte sub cerul liber mijlocul de transport. "Acum (n.r. 1 decembrie) ninge. E frig, bate vântul, şi noi stăm aici şi aşteptăm. Când plouă e şi mai rău, pentru că, la fel, nu ai unde să te adăposteşti. Costă chiar atât de mult să se monteze refugii acoperite? Băncuţa e opţională, sincer, pentru că acum avem bancă şi ne plouă în cap", ne-a spus un cetăţean.

"Viaţa liberă", în cartierul tău. Joi, venim la parcul Rizer

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori ce îi nemulţumeşte la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 8 decembrie 2016, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Spitalului Militar pentru a ne spune ce probleme sunt în cartier şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Dacă nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii Cum ne puteţi contacta

Pentru că mulţi gălăţeni care vor să îşi spună oful despre cartierul în care locuiesc nu reuşesc să ajungă la întâlnirea cu cititorii, reporterii "Vieţii libere" vă pun la dispoziţie o metodă alternativă. Astfel, dacă doriţi să le sugeraţi autorităţilor rezolvarea anumitor probleme din cartierul dumneavoastră, trimiteţi un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Vă mulţumim!

Citit 7468 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.