O oază de normalitate | Zona Rizer, printre cele mai reparate din Galaţi

O oază de normalitate | Zona Rizer, printre cele mai reparate din Galaţi

Foto: Marius Prisacariu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
3 comentarii

Cum trebuie să arate un cartier normal din Galaţi? Ei bine, dacă până acum ceva ani toate străzile oraşului erau pline de gropi, iar pe unele se putea circula mai uşor cu sania decât cu maşina, în 2016 zona din jurul Parcului Rizer arată, în sfârşit, ca un cartier european. Toate străzile sunt asfaltate, trecerile de pietoni sunt semnalizate corect şi sunt şi dese, iar gropile şi denivelările au dispărut cu totul. Bine, asta este situaţia pe aproape toate străzile. Probleme mai sunt, nu înţelegeţi greşit. În continuare, trotuarele sunt înguste, maşinile sunt parcate una peste alta, de se circulă doar pe două benzi din cele patru ale străzii Traian, capacele de canalizare sunt tot înălţate pe unele străzi, clădiri dărăpănate încă există.

Dacă în preajma Spitalului Militar, spaţiul pietonal este ca în palmă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre zona parcului, acolo unde trotuarele nu arată chiar atât de bine. Este vorba, mai ales, de trotuarul de pe strada Traian, zona în care ar fi trebuit să se construiască noul muzeu de artă vizuală al Galaţiului, dar care a rămas acoperită cu iarbă, pe alocuri mare, pe alocuri deloc. "De ce oare nu s-a mai făcut aici nimic? Trotuarul arată cum arăta şi pe vremea vechiului parc, plin de denivelări şi gropi. Suntem obişnuiţi cu el, însă am vrea să fie reparat. Cred că parcul ăsta merită să arate foarte bine mereu, nu aşa, cârpit din loc în loc", ne-a explicat o doamnă, cu care ne-am întâlnit în staţia de autobuz de vizavi de spital.

Şi nu e singura stradă pe care trotuarele arată jalnic. Şi pe Elena Doamna, o străduţă lungă de vreo 200 de metri, situaţia e la fel. Numai că acolo sunt probleme şi la carosabil, care este, încă, acoperit de piatră cubică. Şi pe Dimitrie Bolintineanu sunt probleme. Strada care face legătura dintre parcul Rizer şi Grădina Publică nu a mai fost reparată de foarte mult timp. "Ţi-e şi frică să ieşi pe stradă, mai ales dacă eşti om bătrân. O clipă de neatenţie şi, gata, ai căzut. Nu vrem neapărat asfalt sau mai ştiu eu ce se mai pune pe trotuarele din Galaţi. E suficientă o rebetonare a zonei, numai să existe, ca să nu ne mai fie teamă să mergem pe trotuar. Aşa, suntem nevoiţi să mergem pe stradă şi, chiar dacă nu e o zonă intens circulată de maşini, poliţia ne poate amenda că nu mergem pe trotuar", ne-a explicat un alt cetăţean.

Doar două wc-uri ecologice în tot cartierul

Pentru că unii locuitori ai zonei s-au săturat de mirosul înţepător de urină care vine din anumite părţi ale cartierului, aceştia s-au hotărât să ceară Primăriei, prin intermediul nostru, aducerea mai multor toatele ecologice în zonă. "Momentan, sunt doar două, alea din Parcul Rizer, dar nesimţiţii îşi fac nevoile pe unde-i apucă. Eu am ieşit cu nepoţica la plimbare şi am văzut un needucat din ăsta care îşi făcea nevoile pe gardul parcului. Ar trebui amendaţi sever, mai ales că trec copii pe acolo. De asemenea, cred că aducerea şi montarea mai multor toalete ecologice în zonă nu ar fi o idee rea, mai ales că vine vara şi mirosul va fi groaznic, dacă nu se iau măsuri", ne-a explicat Adriana Dăescu, o doamnă de 65 de ani.

Ce-i drept, în jurul parcului am găsit şi noi urme de... nevoi fiziologice, însă toalete nu am găsit decât în parc. În rest, fiecare se duce acolo unde îl cheamă natura.

Parcul Rizer se degradează pe zi ce trece

Inaugurat cu surle şi trâmbiţe acum nici patru ani, şi folosit de atunci ca loc de desfăşurare a mai multor concerte şi festivaluri din Galaţi, Parcul Rizer nu mai arată deloc aşa cum ar trebui. Pe alei, din loc în loc, se văd plăci dislocate, iarba creşte neregulat, dovadă că nu este tunsă periodic, mesele de tenis sunt vai de capul lor, vopseaua scorojindu-se în timp, iar amfiteatrul începe, uşor uşor, să piardă din tencuială şi din băncuţe. Singurele care încă se păstrează în stare bună sunt aparatele de fitness şi băncile, pentru că în rest e jale. 

Monument de rugină, fix în parc

La intrarea în zona de maşini a parcului Rizer, fix lângă containerele subterane, zace un micro-car, o maşină pentru două persoane, genul acela care poate fi condus de către tinerii de 16 ani, fără permis auto. Starea maşinii este una deplorabilă, semn că ori a fost implicată într-un accident foarte grav, ori a fost vandalizată. Oamenii spun că ar trebui luată de pe domeniul public, pentru că se mai joacă şi copii în zonă şi se pot răni în sticla spartă.

Locuri insuficiente de parcare în zona Spitalului Militar

Chiar vizavi de Spitalul Militar, parcarea este plină ochi. Toate locurile sunt ocupate, iar în faţa maşinilor parcate sunt... alte maşini parcate. Nici măcar staţia de autobuz nu se vede din cauza maşinilor lăsate de şoferii grăbiţi să ajungă la spital. Pe partea cealaltă, unde, teoretic, este staţie de taxiuri, sunt, la fel, parcate autoturisme personale, ale celor care nu au mai avut loc în parcare. "Din păcate, mai mereu este ocupată o bandă cu maşini parcate. Chiar dacă majoritatea se străduie să o parcheze în aşa fel încât să nu încurce traficul, mai sunt şi cei care îşi lasă în voia sorţii, cu spatele în stradă, astfel că dacă vin două maşini din sensuri opuse, trebuie să se aştepte una pe alta, neavând loc", ne-a spus Daniel Popa, un tânăr conducător auto.

Din cauza felului în care parchează unii şoferi, nu au fost rare cazurile în care o maşină a fost blocată de o alta parcată aiurea, motiv pentru care nu s-a putut ieşi din parcare. "Ce să le faci? Am mai sunat la poliţie, se mai dau amenzi, dar nu mereu. Ei tot aici parchează. Ce-i drept, nici nu prea ai unde în altă parte, pentru că asta şi parcarea de jos a parcului (dinspre strada Bolintineanu) sunt singurele special amenajate. În rest, fiecare pe barba lui", ne-a mai explicat Daniel Popa. 

Trecerile de pietoni, obturate de automobile

Vizibilitatea în zona trecerilor de pietoni de pe strada Traian, mai ales în zona Spitalului Militar, este extrem de redusă, din cauza maşinilor parcate pe prima bandă, uneori chiar şi pe jumătate din banda a doua. Oamenii ne-au spus că nu o dată au fost cazuri de accidente, iar riscul la traversare este extrem de mare. "Unii se aruncă pe trecere fără să se uite, iar şoferii nu îi mai pot evita. E drept, se circulă şi cu viteză, că e asfaltul bun, dar trebuie şi un pic mai multă atenţie", ne-a explicat un ceăţean.

"Golanii trebuie să ştie de frica cuiva"

Pentru că în ultima vreme au fost din ce în ce mai multe cazuri de golănii sau mici furtişaguri şi certuri prin zona parcului Rizer, oamenii din zonă le cer autorităţilor să instaleze nişte camere video, astfel încât scandalagiii să fie identificaţi rapid. "Fata mea a fost lovită în acest parc şi nu am putut nici acum să identificăm infractorul. Nu e normal. Primăria trebuie să ia măsuri", ne-a transmis o doamnă.

Strada Elena Doamna, uitată de autorităţi

Există în cartier o stradă pe care utilajele de reabilitare nu au apărut deloc. Ea se numeşte Elena Doamna şi despre acest subiect s-a mai scris în ziarul nostru, şi în 2013, şi în 2015, ba chiar şi la începutul lui 2016, însă autorităţile nu şi-au îndreptat încă atenţia şi spre locuitorii de acolo. "În zona Rizer, toate străzile sunt asfaltate, mai puţin Elena Doamna. Aceasta a fost ignorată, din motive necunoscute. Este o lipsă de respect faţă de ce a mai rămas valoros în acest oraş. Nu cred că o stradă pe care domneşte neglijenţa trebuie să poarte un nume greu în istoria ţării şi a oraşului. Nu este nici îngrijită porţiunea asta de drum. Au crescut buruienile ca pe un teren necultivat, iar atunci când plouă se mai face şi noroi, pentru că a fost împrăştiat pământ peste câteva gropi", ne-a spus Bogdan Andrei, un tânăr de 28 de ani. Numai că pe unele zone din trotuar s-a turnat bitum, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă oamenii au turnat singuri sau au primit ajutor.

Potrivit declaraţiilor de vara trecută ale purtătoarei de cuvânt a Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, planuri de reabilitare există pentru mai multe străzi din oraş, iar în ceea ce priveşte zona Rizer, acestea ar fi trebuit finalizate până la finalul lui 2015. Evident, asta nu s-a mai întâmplat, iar oamenii de pe Elena Doamna mai au de aşteptat.

"Mizerie, zgomot şi frică. Asta avem din cauza câinilor"

Divizaţi în "iubitori" şi "indignaţi", oamenii care locuiesc în zona Rizer ne-au spus că animalele străzii din cartier s-au tot înmulţit în ultima vreme. Iubitorii de animale îi ocrotesc pe câinii vagabonzi, le dau mâncare, dar totul se termină la poarta proprie, astfel că în unele zone s-au aciuat şi câte doi sau trei câini. "Nu e normal să îţi fie frică să vii acasă seara, pe strada pe care locuieşti, doar pentru că sunt câte 5-6 câini aici. Latră, se dau la oameni. Nu zic să fie omorâţi, doamne fereşte, dar aş vrea să fie duşi în padoc sau adoptaţi de cei care susţin că îi iubesc", ne-a spus o cetăţeană. "E o doamnă pe strada Traian care probabil e plătită ca să aibă grijă de câini. Doar că nu îi ţine în curte, le dă drumul pe stradă şi sunt vreo zece. Ori, ei fiind în haită, vă daţi seama că sunt agresivi. Nu am nimic cu femeia, bravo ei că ia bani pentru îngrijit câini, dar să îi ţină în curte, domnule, nu în stradă. Pentru astfel de lucruri ar trebui să i se dea amendă", ne-a mai explicat femeia.

Gunoiul se ridică în zi fixă

În lipsa unor containere în care să arunce gunoiul, locuitorii din zona Rizer stau cu resturile în pungi sau butoaie de plastic la poartă, în aşteptarea maşinii de la Ecosal, care să le ridice. "Nu e o situaţie plăcută, să ştiţi. Suntem obligaţi să stăm cu gunoiul în curte, iar vara miroase groaznic din cauza asta. Vrem şi noi să intrăm în normalitate şi să avem tomberoane de colectare selectivă a gunoiului. În faţa porţii, vin câinii şi trag de sacii de gunoi, se face mizerie şi apoi tot noi suferim", ne-a explicat un domn. 

Staţiile de autobuz au refugiu

Spre deosebire de alte zone din oraş, în zona Rizer staţiile de autobuz au şi refugiu acoperit, astfel că oamenii care aşteaptă autobuzul să meargă la piaţă sau în Bariera Traian au unde să să se adăpostească de ploaie şi vânt sau să nu fie bătuţi de soare direct în cap. Oamenii sunt extrem de mulţumiţi de acest lucru şi spun că astfel de refugii ar trebui să existe în tot oraşul. 

Joi, venim în Micro 17

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cetăţeni care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 15 decembrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din faţa poştei din Micro 17, pentru a ne spune ce este în neregulă în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru remedierea situaţiei.

Cum ne puteţi contacta

Pentru că mulţi gălăţeni care vor să îşi spună oful despre cartierul în care locuiesc nu reuşesc să ajungă la întâlnirea cu cititorii, reporterii "Vieţii libere" vă pun la dispoziţie o metodă alternativă. Astfel, dacă doriţi să le sugeraţi autorităţilor rezolvarea anumitor probleme din cartierul dumneavoastră, trimiteţi un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Vă mulţumim! 

 

 

Citit 5078 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2016 04:38

3 comentarii

 • postat de Penzis Eduard Luni, 19 Decembrie 2016 11:19 5.13.192.*** Link la comentariu
  0
  0

  Va rog sa reveniti in articol, cu accesul persoanelor cu dizabilitati in acest parc si in toate articolele tineti cont de ele.
  Acum poate nu va intereseaza !!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de giovani Joi, 15 Decembrie 2016 08:45 82.137.9.*** Link la comentariu
  1
  2

  Frumoasa poza cu BR-72-... in actiune : depasire pe contrasens trecind peste linia continua !!!

  Raportează
 • postat de lia Luni, 12 Decembrie 2016 09:27 79.116.98.*** Link la comentariu
  0
  3

  Da un articol care reflecta realitatea trista. Si o mare problema a zonei era lipsa unui mijloc de transport care sa faca legatura cu micro 39... au bagat autobuzul 28. Macar atat. Parcul Rizer se distruge pe zi ce trece. Trec aproape zilnic pe acolo si vad cum mai apare cate o groapa, mai sar cateva dale sau se mai trage de o bucata de poarta/ gard. Cat despre caini si oameni care fac rele....Dumnezeu cu mila

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.