Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că raportul întocmit în urma verificărilor făcute la CNAS va ajunge la DNA atunci când va finalizat şi acuză Casa că, timp de mai mulţi ani, "a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului".

"Astăzi s-a dat drumul la sistem, din păcate la ora 10,00 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuţii, pe care am avut-o cu reprezentanţii Casei şi reprezentanţii firmei Siveco, sunt mai multe concluzii, oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcţionare a platformei. Astfel încât, în cursul zilei de astăzi, se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată pentru că este contestată şi atunci pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, este nevoie de o procedură de urgenţă", a declarat, luni, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Pintea a menţionat că această procedură ar fi trebuit să fie făcută, atunci când s-a constatat că nu s-a finalizat procedura de achiziţie. "Nu poţi lăsa sistemele informatice cele mai complexe din România fără mentenanţă. Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcţionează, dar eu cred că aceasta nu este o soluţie", a afirmat Pintea.

Pintea a afirmat că îşi cere scuze, în numele celor de la CNAS, deşi instituţia nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, utilizatorilor şi pacienţilor care au avut de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea la care a fost creat.

Pintea a spus că sunt mai multe aspecte care trebuie rezolvate pe termen mediu şi lung, unul referindu-se la securitatea cibernetică, altul la contractarea de urgenţă a unor servicii privind auditarea în integralitate a sistemului.

"Eu aştept finalizarea raportului, v-am spus că, din lecturarea iniţială, acest raport, în şapte zile finalizat fiind, va merge la DNA şi îmi asum încă o dată ceea ce spun, sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme care trenează de foarte multă vreme să înţeleagă că e o urgenţă, e o problemă de securitate naţională şi să-şi ia rolul în serios. Am avut o discuţie interesantă astăzi, am înţeles foarte mutle lucruri, dar mai presus de toate am înţeles că uneori indolenţa duce la ceea ce s-a întâmplat până acum. Şi mai spun încă o dată, faptul că dorim să ne acoperim de documente nu ne scuză", a spus Pintea.

CITEȘTE ȘI: Daniel Osmanovici şi-a dat demisia din funcţie

Citit 406 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 17:33

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro