Nemulţumiri privind sistemul de sănătate. Raportul privind CNAS va ajunge la DNA

Nemulţumiri privind sistemul de sănătate. Raportul privind CNAS va ajunge la DNA
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că raportul întocmit în urma verificărilor făcute la CNAS va ajunge la DNA atunci când va finalizat şi acuză Casa că, timp de mai mulţi ani, "a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului".

"Astăzi s-a dat drumul la sistem, din păcate la ora 10,00 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuţii, pe care am avut-o cu reprezentanţii Casei şi reprezentanţii firmei Siveco, sunt mai multe concluzii, oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcţionare a platformei. Astfel încât, în cursul zilei de astăzi, se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată pentru că este contestată şi atunci pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, este nevoie de o procedură de urgenţă", a declarat, luni, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Pintea a menţionat că această procedură ar fi trebuit să fie făcută, atunci când s-a constatat că nu s-a finalizat procedura de achiziţie. "Nu poţi lăsa sistemele informatice cele mai complexe din România fără mentenanţă. Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcţionează, dar eu cred că aceasta nu este o soluţie", a afirmat Pintea.

Pintea a afirmat că îşi cere scuze, în numele celor de la CNAS, deşi instituţia nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, utilizatorilor şi pacienţilor care au avut de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea la care a fost creat.

Pintea a spus că sunt mai multe aspecte care trebuie rezolvate pe termen mediu şi lung, unul referindu-se la securitatea cibernetică, altul la contractarea de urgenţă a unor servicii privind auditarea în integralitate a sistemului.

"Eu aştept finalizarea raportului, v-am spus că, din lecturarea iniţială, acest raport, în şapte zile finalizat fiind, va merge la DNA şi îmi asum încă o dată ceea ce spun, sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme care trenează de foarte multă vreme să înţeleagă că e o urgenţă, e o problemă de securitate naţională şi să-şi ia rolul în serios. Am avut o discuţie interesantă astăzi, am înţeles foarte mutle lucruri, dar mai presus de toate am înţeles că uneori indolenţa duce la ceea ce s-a întâmplat până acum. Şi mai spun încă o dată, faptul că dorim să ne acoperim de documente nu ne scuză", a spus Pintea.

CITEȘTE ȘI: Daniel Osmanovici şi-a dat demisia din funcţie

Citit 738 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.