Antibiotice ar putea creşte riscul de artrită reumatoidă

Antibiotice ar putea creşte riscul de artrită reumatoidă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un studiu recent a arătat că pacienţii care au luat antibiotice au un risc cu 60 la sută mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă, comparativ cu pacienţii care nu au fost expuşi la antibiotice, conform medicalxpress.com.

Descoperirea le aparţine cercetătorilor de la Universitatea Keele şi de la Institutul Quadram din Marea Britanie. Acest risc a crescut proporţional cu numărul de tratamente cu antibiotice. În prezent, artrita reumatoidă afectează 400.000 de persoane din Marea Britanie. Drept urmare, studiul sugerează că artrita reumatoidă afectează 26 din 100.000 de persoane care au urmat tratamente repetate cu antibiotice. Acest studiu nu poate spune cu siguranţă dacă antibioticele cresc riscul de artrită reumatoidă, aceasta fiind probabil declanşată de un amestec complex de genetică şi de diferiţi factori de mediu. 

Studiul deschide însă o cale de explorare pentru a descoperi factorii declanşatori ai artritei reumatoide, alături de descoperirea modalităţilor de prevenire a acestei afecţiuni. „Cu cât aflăm mai multe despre complexitatea microbiomului (microbii care trăiesc în intestinul gros uman - n.r.) şi modul în care factorii, inclusiv antibioticele, influenţează aceste ecosisteme microbiene diverse, cu atât avem mai multe idei despre modul în care aceasta poate modifica rezultatele cheie ale sănătăţii. Provocarea de acum este de a dezlipi mecanismele care leagă microbii la diferite condiţii, inclusiv artrita reumatoidă, astfel încât să putem dezvolta noi terapii”, susţine liderul de grup de la Institutul Quadram, dr. Lindsay Hall. 

Toate tipurile de antibiotice sunt potenţial periculoase

În ceea ce priveşte tipul de infecţie, infecţiile tractului respirator superior care au fost tratate cu antibiotice au fost mai mult asociate cu cazuri de artrită reumatoidă. În schimb, această asociere nu a fost observată în cazurile netratate. Cât despre tipul de antibiotic, conform studiului, toate clasele au crescut riscul de dezvoltare a artritei reumatoide. Aceste date sunt confirmate şi de alte studii recente, care au asociat consumul de antibiotice cu un risc crescut de afecţiuni autoimune, precum diabetul de tip 1 şi boala hepatică autoimună. Antibioticele afectează şi microbiomul, ecosistemul complex de microbi care ajută la menţinerea stării de sănătate şi joacă un rol major în modularea sistemului imunitar. Conform mai multor studii, microbiomul persoanelor cu artrită reumatoidă este mai puţin divers.

Citit 1158 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.