”Antibioticele nu sunt eficiente împotriva răcelilor şi a gripei”

”Antibioticele nu sunt eficiente împotriva răcelilor şi a gripei”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu viroze respiratorii este din ce în ce mai mare, iar în urmă cu două zile autorităţile sanitare au anunţat şi primul caz de gripă confirmat în judeţul nostru. În acest context, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi face o serie de recomandări utile pentru sezonul rece.

Cea mai comună infecţie virală este răceala sau viroza respiratorie. Boala se manifestă prin afectarea mucoasei nazale, a sinusurilor, a faringelui şi a căilor respiratorii. Există mai multe tipuri de virusuri care produc răceală, însă rinovirusurile sunt implicate cel mai frecvent. Răceala se transmite atunci când mâinile unei persoane vin în contact cu secreţii nazale provenite de la un individ infectat. Contrar părerilor populare, frigul nu determină apariţia răcelii şi nu creşte riscul de infecţie. Drept dovadă, deşi afară avem temperaturi de primăvară, numărul virozelor respiratorii diagnosticate este destul de mare.

„Simptomele răcelii debutează la trei zile de la infectare, persoane afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută în zona nazală şi a faringelui. Ulterior, apar simptome precum strănutul, rinoreea (nasul care curge) şi starea generală de disconfort”, se arată într-un material publicat de DSP Galaţi.

Gripa poate afecta şi plămânii

Spre deosebire de răceală, gripa este o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii. Boala se manifestă prin febră mare, prin dureri în gât, prin tuse, migrene şi stare generală proastă. De asemenea, în cazul gripei, debutul bolii este brusc. Gripa poate fi confundată cu răceala, dar este cauzată de virusuri diferite, iar simptomele sunt mai severe.

„Trebuie ştiut că antibioticele nu sunt eficiente împotriva răcelilor şi a gripei. Totuşi, în caz de infecţie bacteriană asociată cu o infecţie virală (viroză), tratamentul antibiotic este deseori necesar. Băile calde, supa de pui, ceaiul îndulcit cu miere, legumele şi fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului şi analgezicele sunt remedii comune şi eficiente împotriva acestor afecţiuni. Dar, pentru că a preveni este mai uşor decât a trata, gripa şi virozele de sezon pot fi ţinute la distanţă prin vaccinare. Vaccinurile moderne oferă protecţie în faţa diferitelor tipuri de virusuri gripale. Vaccinarea trebuie efectuată atunci când persoana este în stare de bună sănătate, singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteina de ou”, informează DSP Galaţi.

Citit 1631 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Ianuarie 2020 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.