Spitalele private pot accesa programe publice de sănătate

Spitalele private pot accesa programe publice de sănătate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul a adoptat, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, informează Mediafax. "Pacienţii vor accesa serviciul medical pe care-l consideră mai bun", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

„Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvernul Orban va salva vieţi. Astfel, pacienţii în stare critică vor beneficia mai repede de intervenţii în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va creşte, deci, numărul unităţilor sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament şi nu va plăti nimic”, a scris vicepremierul Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete tv), nu va mai trebui transportat la Bucureşti pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova. În cazul bolnavilor de cancer se vor face servicii integrate, în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat”, a mai scris Turcan.

Vicepremierul a mai precizat că serviciile accesate de pacient la stat sau la privat vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătăţii. „Practic, prin această OUG, pacienţii vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuţiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate, lună de lună, din salariu”, mai notează Turcan.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar, atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament în cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, în funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sănătate ale statului doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

Citit 943 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2020 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.