Test online prin care puteţi afla dacă aveţi risc de cancer pulmonar

Test online prin care puteţi afla dacă aveţi risc de cancer pulmonar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) lansează un test online prin care orice persoană poate afla dacă se află în categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar. Testul este ușor de completat, iar rezultatul este oferit pe loc.

Testul online a fost lansat cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată pe data de 4 fabruarie. „Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazează pe doar zece întrebări la care se poate răspunde în mai puţin de cinci minute. În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă atât un instrument accesibil de conştientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât şi un îndemn la acţiuni de prevenţie”, afirmă Cezar Irimia, preşedinte FABC, potrivit Agerpres.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, trei sferturi dintre acestea în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate. Peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, în 2018, din cauza acestei afecţiuni.  Testul poate fi accesat la adresa: fabc.ro/pulmonar.

Recomandările medicilor

„Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sănătate şi cel care poate interpreta simptomele şi evalua riscul de cancer pulmonar, în funcţie de care poate trimite pacientul către un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor care manifestă o tuse persistentă, respiraţie îngreunată, scădere în greutate, să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunţit. Din perspectiva politicilor de sănătate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare şi mai apoi tratament”, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), potrivit sursei citate.

Testul nu înlocuieşte examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Medicul este persoana cea mai potrivită pentru a vă oferi sfaturi şi recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate. Vizita la medicul de familie în mod regulat şi investigaţiile recomandate de către acesta pot reprezenta oportunităţi importante de identificare a cancerului pulmonar în stadii incipiente. Datele Eurostat arată că 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie, lipsa cunoştinţelor despre sănătate, teama de diagnostic, relaţia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind câţiva dintre factorii care determină neprezentarea la medicul de familie. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi.

Citit 1924 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2020 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.