Reguli pentru prevenirea gripei şi a virozelor respiratorii

Reguli pentru prevenirea gripei şi a virozelor respiratorii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În România a fost declarată oficial, de săptămâna trecută, epidemie de gripă. Medicii se aşteaptă, în continuare, la o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăviri. Având în vedere faptul că gripa poate duce la complicaţii potenţial fatale pentru pacient, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi vin cu o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În primul rând, este importantă depistarea precoce a cazurilor de îmbolnăvire, precum şi izolarea timpurie şi tratamentul bolnavilor cu gripă şi al celor cu infecţii respiratorii virale acute.

„La apariţia primelor simptome de gripă, bolnavul trebuie să rămână la domiciliu, pentru a nu răspândi virusul. Dacă simptomele se agravează, este recomandat un consult la medicul de familie. Bolnavii de gripă trebuie să evite contactul cu persoanele încadrate în grupele de risc: copiii, femeile gravide, persoanele care au un sistem imunitar slăbit, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, cu afecţiuni cronice ale aparatului respirator, al celor cu diabet zaharat etc”, se arată într-un comunicat al DSP Galaţi.

Bineînţeles, vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă în prevenirea gripei. Timp de două săptămâni după vaccinare, persoana se poate totuşi îmbolnăvi, deoarece în această perioadă abia se formează anticorpii care conferă imunitatea.

Igienă şi purtarea măştilor de protecţie

Atunci când strănutaţi sau tuşiţi, trebuie folosite batiste de unică folosinţă. Dacă nu aveţi la îndemână astfel de şerveţele, trebuie să strănutaţi sau să tuşiţi în partea internă a articulaţiei cotului. Pentru evitarea îmbolnăvirii şi pentru a nu răspândi virusurile, este recomandat să vă spălaţi mâinile cu apă şi cu săpun după ce mergeţi la toaletă şi înainte de a mânca. Măştile de protecţie pot fi utile, însă acestea trebuie schimbate la două-trei ore şi trebuie să acopere şi nasul, şi gura. Nu în ultimul rând, este bine să evitaţi spaţiile aglomerate, cum ar fi magazinele.

Multe persoane aleg să meargă la urgenţe încă de la primele simptome de gripă sau de răceală. S-a ajuns astfel la o supraaglomerare a unităţilor de primiri urgenţe şi a camerelor de gardă ale spitalelor. „Rugăm populaţia să se adreseze mai întâi medicilor de familie sau personalului medical din centrele de permanenţă, care pot stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare”, mai arată DSP Galaţi.

Alimentaţia adecvată

Nu trebuie neglijată nici călirea organismului pentru sezonul rece. Sportul regulat (inclusiv mersul într-un ritm normal – n.r.) este foarte important în buna funcţionare a sistemului imunitar. Alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe şi legume proaspete.

Se asigură astfel o cantitate suficientă de vitamine şi de minerale. Trebuie băute suficiente lichide, cum ar fi apă, sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie şi cu miere de albine. Trebuie evitat alcoolul, cofeina şi fumatul, deoarece acestea pot duce la agravarea simptomelor. Nu în ultimul rând, încăperile trebuie aerisite zilnic.  

Citit 2641 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2020 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.