Este nevoie urgentă de sânge pentru pacienții din spitale gălățene

Este nevoie urgentă de sânge pentru pacienții din spitale gălățene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galați face din nou un apel prin care îi îndeamnă pe gălățeni să doneze sânge. Nevoia de sânge și de produse derivate din sânge este foarte mare în spitalele gălățene, ceea ce face ca numărul donatorilor să fie insuficient. ”Avem în jur de 40-50 de donatori pe zi, în condițiile în care necesarul ar fi cam de 100. Îi încurajăm pe cât mai mulți gălățeni să vină și să doneze. Este o procedură medicală nedureroasă și cu beneficii dovedite pentru sănătatea donatorului. Mai mult, o serie de analize medicale sunt gratuite atunci când donezi”, a explicat chimistul Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galați.

Persoanele care vor să doneze o pot face de luni până vineri, în intervalul orar 7,00 – 12,00, la sediul CRTS Galați, situat pe strada Regimentul 11 Siret nr. 48A. Cea mai mare parte din sângele donat merge în spitalele din Galați, însă o parte pleacă și spre București, în spitalele unde sunt internați pacienți din Galați.

Din sângele donat de un singur om pot fi salvate până la trei vieți. O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată.

După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă, la cerere. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 3492 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 10:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.