A început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Dr. Manuela Arbune, primul gălățean imunizat (VIDEO)

A început campania de vaccinare împotriva COVID-19. Dr. Manuela Arbune, primul gălățean imunizat (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(52 voturi)

La aproape zece luni de la depistarea primului bolnav de COVID-19 în județul Galați, un medic de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este primul gălățean vaccinat împotriva bolii provocate de virusul SARS-CoV-2. Doctorul Manuela Arbune a primit, luni dimineață, prima doză din vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech. În total, aproximativ 1.000 de cadre medicale din județul Galați urmează să fie imunizate, zilele acestea, în prima etapă de vaccinare.

Începută pe 27 decembrie, în câteva spitale din țară, campania de vaccinare împotriva COVID-19 s-a extins, de luni, în toate județele. La Galați, primul cadru sanitar vaccinat a fost prof. dr. Manuela Arbune, medic primar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Parascheva". Chiar înainte de vaccinare, dr. Arbune a mărturisit că nu are niciun fel de emoții, fiind încrezătoare în ceea ce "medicina și știința ne pun la dispoziție".

"Acum mai bine de nouă luni, într-o gardă, am dat primele declarații legate de primul caz de infecție COVID-19 la Galați. La acel moment, era în primul rând o provocare, o curiozitate, ceva nou și, bineînțeles, o teamă de necunoscut, de posibilele scenarii ale acestei pandemii. Iată că ne aflăm la sfârșitul unui an în care evenimentele s-au derulat cu o viteză mai mare decât ne puteam imagina, în care timpul s-a contractat pentru fiecare dintre noi și am adunat o mulțime de drame personale, drame medicale, drame sociale, care ne-au epuizat fizic și mental, dar, totodată, ne-au îmbogățit experiența și capacitatea de a empatiza cu semenii noștri", a spus dr. Manuela Arbune.

Mărturia primului medic gălățean imunizat prin vaccinare în fața virusului SARS-CoV-2 este grăitoare atunci când ne referim la ceea ce au însemnat ultimele zece luni pentru o mare parte a personalului medical din spitalele destinate tratamentului pacienților COVID-19.

"A fost un an în care am stat deseori departe de cei dragi, de soț, de copii, de părinți, am ratat evenimente importante din viața noastră, nu am putut fi alături de cei care se nășteau sau de cei care plecau dintre noi. Dar, iată că a venit un nou an și, în această zi, avem o nouă speranță că toată drama pe care am trăit-o în anul anterior ar putea fi sfârșită și cred că această intervenție (vaccinarea anti-COVID - n.red.) pe care am acceptat-o e cel mai bun mesaj și cel mai onest pentru cei care mă cunosc, pentru studenți, pentru colegi, pentru cunoștințele mele, că vaccinul pe care îl avem acum la dispoziție este benefic și necesar și este singura soluție, în acest moment, de a ne ajuta să stăpânim această dramă. Îi îndemn și pe alții să aibă curaj", a adăugat medicul citat.

"Speranța revenirii la normalitate"

Prezent la Spitalul de Boli Infecțioase a fost și prefectul județul Galați, Eugen Hristache, oficialul care are în subordine Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, organism care se ocupă și de organizarea și desfășurarea campaniei anti-COVID în județul Galați.

"Am început cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, primul spital care a intrat în focul luptelor împotriva virusului. Aici am avut și primul pacient internat, pe 7 martie 2020. Odată cu prima persoană vaccinată, avem și speranța revenirii la normalitate. Am recepționat de la Spitalul Militar Regional de la Constanța 195 de flacoane de vaccin. Dintr-o doză se vor vaccina cinci persoane, astfel încât, pentru o primă fază, vom vaccina 975 de persoane, care deja au fost programate, din toate spitalele din județul Galați", a declarat Eugen Hristache.

"Haideți să ne vaccinăm cu toții, ca să ne protejăm!"

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Galați, dr. Mihaela Debita, este medicul care coordonează Centrul de vaccinare din cadrul spitalului. "Deocamdată, din 250 de angajați, avem înregistrați cam 95 care au solicitat vaccinarea. Pe măsură ce se derulează fenomenul, probabil că vor căpăta încredere, așa cum și în restul țării s-au vaccinat foarte mulți și reacțiile au fost aproape inexistente, bănuiesc că și la noi această campanie va fi un succes. Colegii care s-au vaccinat de dimineață sunt niște curajoși, niște profesioniști. Această vaccinare înseamnă un mare progres. Ca epidemiolog, care am prins, de-a lungul timpului, introducerea a numeroase vaccinuri în viața publică și în populația generală, acum ne confruntăm cu acest nou produs vaccinal, care în restul lumii a dat deja rezultate bune. Haideți să ne vaccinăm cu toții, ca să ne protejăm!", a precizat dr. Mihaela Debita.

Citit 8867 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.