Testări gratuite pentru depistarea tuberculozei, în 15 comune gălățene

Testări gratuite pentru depistarea tuberculozei, în 15 comune gălățene
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Mii de gălățeni din zonele rurale sunt așteptați, până pe 30 aprilie, la testarea gratuită a sănătății plămânilor, pusă la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat cu fonduri europene, anunță organizatorii.

Sunt vizate 15 comune din județul Galați, unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil, din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor. Județul Galați face parte din zona roșie în ceea ce privește incidența cazurilor de tuberculoză, cu 74 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, printre cele mai ridicate din România.

Frumușița (15-17 februarie), Smârdan (18-19 februarie), Pechea, Fundeni, Liești, Ivești, Cudalbi, Drăgănești, Matca, Corod, Țepu, Brăhăsești, Gohor, Ghidigeni, Jorăști sunt comunele unde va poposi caravana de depistare activă a tuberculozei. Programul pentru săptămânile următoare urmează să fie anunțat.

Caravana asigură accesul facil la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei - și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani - proiectul POCU/4.9/225/117426 "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente", proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

"Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă zece cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare, astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale, pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei", a explicat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Citit 2491 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 13:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.