Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei, Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, la inițiativa Alianței Mondiale pentru Hepatită. Tema de anul acesta este ”Hepatita nu poate aștepta!”, pentru că nici pacienții cu hepatită nu pot aștepta. La fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită, au precizat reprezentanții CMR.

Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C 48 de cazuri, de aproape cinci ori mai puține față de anul precedent (234). „Din păcate, însă, evidențele sugerează că nu este vorba de o îmbunătățire a situației, ci, din contră, de o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar ca urmare a testării reduse”, se arată într-un comunicat de presă.

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit următoarele obiective de eliminare a hepatitelor, până în 2030: 90 la sută reducerea incidenţei, 90 la sută persoane diagnosticate dintre cele care au HVC (hepatita provocată de virusul hepatic C - n.red.), 80 la sută din populaţia eligibilă cu HVC tratată, 65 la sută reducerea deceselor provocate de afecţiuni hepatice.

Citit 717 ori Ultima modificare Joi, 29 Iulie 2021 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.