Rata de vaccinare din Costache Negri, micșorată din pix de 40 de ori

Rata de vaccinare din Costache Negri, micșorată din pix de 40 de ori
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

În cea mai recentă situație despre mersul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, o eroare a autorităților a făcut din Costache Negri una dintre comunele cu cele mai mici rate de vaccinare din țară. Culmea, situația este cu atât mai absurdă cu cât vorbim exact despre comuna care, luni la rând, a avut cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID din județul Galați.

Potrivit ultimelor date publicate de autorități, comuna Bărbulești din Ialomița are cea mai mică rată a vaccinării anti-COVID din țară. Ea este urmată de comuna gălățeană Costache Negri, cu o rată a vaccinării de doar 1,03 la sută. Greșeala este însă una cât se poate de evidentă. În decembrie 2021, Costache Negri și Vânători erau singurele comune din județul Galați cu o rată a vaccinării de peste 40 la sută. În decurs de o lună, rata vaccinării din comuna amintită a fost "subțiată" din pix de 40 de ori.

"Cred că este o simplă eroare, se mai întâmplă. Pe noi, ca autorități locale, ne preocupă în continuare subiectul vaccinării anti-COVID. Personal, am considerat încă de la început că doar prin vaccinare putem scăpa de pandemie. Eu și colegii mei din primărie ne-am vaccinat imediat ce a fost posibil și am fost astfel un exemplu și pentru alți locuitori. Am pus la dispoziția celor care au vrut să se vaccineze la centrul din Cudalbi o mașină de la primărie și vom face în continuare acest lucru, atunci când sunt cereri. Am dus tratative cu personalul de la centrul de vaccinare din Cudalbi și aceștia s-au deplasat deja de câteva ori la Costache Negri pentru a vaccina persoanele greu deplasabile. La noi, lumea continuă încă să se vaccineze", a explicat pentru "Viața liberă" primarul din Costache Negri, Luca Ștefan.

În județul Galați, cel mai bine la capitolul vaccinării anti-COVID stă comuna Vânători, unde acoperirea vaccinală este de 42,69 la sută. Urmează comuna Costache Negri, cu o rată oficială de... 1,03 la sută. Aici a fost vorba însă de o greșeală de editare, rata reală a vaccinării fiind, cel mai probabil, de 41,03 la sută. Pe locul al treilea se află municipiul Galați, cu o rată de 40,64 la sută, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În top se mai află Suceveni (39,50 la sută) și Șendreni (38,81 la sută).

Pe lângă cele două comune cu rate de vaccinare de peste 40 la sută, mai există doar nouă localități gălățene cu rate cuprinse între 30 și 40 la sută. În 27 de unități administrative proporția celor vaccinați anti-COVID variază între 20 și 30 la sută, iar alte 25 de comune au o rată situată între 10 și 20 la sută. La coada clasamentului sunt comunele Drăgușeni, cu o rată de 10,14 la sută, și Brăhășești, cu doar 6,08 la sută.

Citit 2068 ori Ultima modificare Marți, 18 Ianuarie 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.