UPDATE Răniți de război, aduşi la Spitalul Militar din Galați. Care este starea lor la o zi de la internare

UPDATE Răniți de război, aduşi la Spitalul Militar din Galați. Care este starea lor la o zi de la internare
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

UPDATE 3 MARTIE 2022: La 24 de ore după ce au fost aduși la Galați primii doi răniți din războiul din Ucraina ce vor fi tratați în România, oficialii au făcut primele declarații privitoare la starea acestora. Femeia de 44 de ani și fiul ei, de 19 ani, răniți în confruntările din regiunea Odessa, au fost transferați cu diagnosticul prezumtiv de plăgi împușcate în membre. Preluați de echipaje SMURD de la PTF Galați-Rutier, răniții au fost duși la Spitalul Militar, unde, în urma investigațiilor, medicii au stabilit că rănile sunt grave și că vor necesita o recuperare de lungă durată.” După investigațiile efectuate de echipa multidisciplinară a spitalului, s-a constatat că pacienții prezintă fracturi de membre, stabilizate temporar. Ei sunt internați în compartimentul ortopedie-traumatologie, urmând să se continuie tratamentul chirurgical al patologiei traumatice și monitorizarea riscurilor asociate”, a explicat mr. Florentin Cîrstea, ofițerul de relații publice al Spitalului Militar de Urgență “Dr. Aristide Serfioti” Galați. 

-------------------------------------------------------------------------------

UPDATE. Primele victime ale războiului care au ajuns în țara noastră au fost aduse la Galați. Doi ucraineni răniți au fost transferați la Spitalul Militar din Galați, în cursul zilei de miercuri, 2 martie. Transferul răniților s-a făcut prin Punctul de Trecere a Frontierei Galați-Rutier, cu ambulanțe SMURD, care i-au transportat la unitatea medicală, în vederea investigării și acordării de îngrijiri de specialitate.

CITIȚI ȘI: Fake-news - Galațiul, ”camuflat” în fața aviației militare a Rusiei

Potrivit autorităților din Galați, cei doi ucraineni răniți sunt o mamă și fiul ei. Femeia, în vârstă de 42 de ani, era împușcată în piciorul stâng, iar băiatul, de 19 ani, fusese împușcat în mâna dreaptă. Ambii erau stabili și echilibrați din punct de vedere al parametrilor vitali, fiind în afara oricărui pericol.

Este nevoie de sânge pentru răniți

Pentru a veni concret în sprijinul victimelor războiului din Ucraina, Centrele de Transfuzie Sangvină din România funcționează cu program prelungit, în timpul săptămânii. La Galați, oamenii pot merge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) să doneze sânge pentru militarii și civilii răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei. "Centrele de Transfuzie Sangvină din întreaga ţară îşi stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17,30. Vă aşteptăm să donaţi sânge pentru militarii şi cetăţenii răniţ. Printr-un gest simplu puteţi ajuta la salvarea unei vieţi!", a transmis Ministerul Sănătăţii.

"Îi așteptăm pe gălățeni în număr cât mai mare să doneze sânge. Persoanele care donează trebuie să fie bine hidratate, să fie odihnite, să nu fumeze cu o oră înainte și să nu bea alcool. Trebuie evitate mâncărurile bogate în grăsimi și dulciurile concentrate. În schimb, înainte de a dona, persoana poate mânca fructe și legume, precum și alte alimente care nu au exces de grăsimi", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

CITIȚI ȘI: Refugiații din Ucraina au la dispoziție două linii telefonice gratuite

Potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, înainte de a dona sânge, persoanele nu trebuie să ia medicamente precum aspirină, anticoagulante sau antidiabetice. Pot dona sânge persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donări, fără a depăşi cinci donări pe an, pentru bărbaţi, şi patru donări pe an, pentru femei.

Centrul de Transfuzie Galați este situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A, iar programul de funcționare este de luni până vineri, între 7,30 și 17,30.

Donatorii de sânge beneficiază  pentru fiecare donare de: șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării, rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidențiale. De asemenea, donatorii au reducere de 50 la sută la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu.

CITIȚI ȘI: La Isaccea, salvarea vine din sufletele voluntarilor. Uneori, aceştia sunt ruşi


UPDATE. Potrivit autorităților din Galați, cei doi ucraineni răniți ar fi un bărbat și o femeie, din rândul civililor. Cei doi răniți sunt mamă și fiu. Femeia are 42 ani și este împușcată în piciorul stâng, iar băiatul are 19 ani și este împușcat în mana dreaptă. Ambii sunt stabili și echilibrați din punct de vedere al parametrilor vitali, fiind în afara oricărui pericol.

Primele victime ale războiului care ajung în țara noastră vor fi aduse la Galați. Doi ucraineni răniți urmează să fie transferați la Spitalul Militar din Galați, în cursul zilei de miercuri, 2 martie 2022. Transferul răniților se va face prin Punctul de Trecere a Frontierei Galați-Rutier, cu ambulanțe SMURD, care îi vor transporta la unitatea medicală, în vederea investigării și acordării de îngrijiri de specialitate.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 6936 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2022 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.