Spitalul de Pediatrie Galați, aproape plin. Peste 120 de copii cu viroze și pneumonii, zilnic la UPU

Spitalul de Pediatrie Galați, aproape plin. Peste 120 de copii cu viroze și pneumonii, zilnic la UPU
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Situație disperată pentru medicii de la Spitalul pentru Copii „ Sf. Ioan” Galați, după ce numărul micuților care le trec zilnic pragul sa sărit de 120. Aceștia au probleme respiratorii grave și foarte grave, unii dintre ei având nevoie de spitalizare. Managerul spitalului, ec. Laura Cloșcă, își susține colegii medici în munca permanentă a acestora și trage un semnal de alarmă referitor la conștientizarea părinților care ar trebui să fie primii care să fie mai atenți la protecția celor mici. Doctorul Ginel Baciu, medic specialist pediatru, ne-a vorbit despre situația alarmantă în care se află, în prezent, Spitalul de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” Galați.   

Creștere alarmantă de cazuri în doar 10 zile

Deși Direcția de Sănătate Publică Galați transmitea ieri un număr de 935 de cazuri de viroze la copii, pentru perioada 7-13 noiembrie, medicii pediatri și cei de la triajul Spitalului pentru Copii spun că, în ultimele zece zile, creșterea numărului de cazuri este îngrijorătoare. „Avem în fiecare zi cel puțin 120 de copii care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe. Dintre aceștia, o parte semnificativă rămâne internată. Este foarte greu pentru noi, pentru că un pacient internat azi nu se externează a doua zi. El are nevoie de câteva zile de tratament pentru că fiecare copil are propriul ritm de însănătoșire. Nu poți să îl externezi până nu este complet vindecat. Ziua următoare alți copii au nevoie de internare. În ultimele zece zile, cazurile de afecțiuni respiratorii au crescut de la numărul zecilor la sute”, ne-a povestit cu îngrijorare medicul pediatru. Acesta ne-a explicat că fluxul mare de îmbolnăviri în rândul copiilor are mai multe cauze. În primul rând, toamna atipică din ultimele zile a favorizat întâlnirile în spațiile publice, atât ale copiilor, cât și ale părinților, ceea ce înseamnă un contact epidemiologic amplu, care a avut ca efect dezvoltarea virusurilor și bacteriilor. Cu toate acestea, însă, până acum, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. Specialistul în medicină pediatrică ne spune că, în acest moment, există posibilitatea de a face analize de laborator amănunțite (pentru determinări moleculare) pentru a descoperi factorul cauzant al bolii, astfel încât să nu se folosească antibiotice nejustificat. 

Febra „prăjește microbii”

Doctorul Ginel Baciu a transmis câteva mesaje părinților, care, din exces de zel sau din prea multă protecție, acordă greșit tratament copilului. „Febra este o reacție de autoapărare a organismului la boală. Este normal să apară. Ceea ce este greșit e modul în care părinții reacționează în momentul în care cel mic are febră. Trebuie știut, în primul rând, că aceasta este periculoasă după valori foarte mari și dacă durează câteva zile. La fel, febra îngreunează lucrurile la un organism care are și alte afecțiuni. Însă, în cazuri normale, aceasta trebuie privită cu calm și combătută după mai multe metode. Febra vrea să prăjească microbii. Părinții fac tratament după ureche sau după rețeta vecinului sau după internet, fără a avea nimic legat de boala celui mic. Acest lucru nu face decât să dăuneze. Un rest de antibiotic, pe care mama îl are în casă rămas de la tratamentul anterior, dat după ureche, nu face decât să scadă imunitatea copilului și constatăm că este unul nepotrivit, administrat greșit. De aceea recomandat este ca, la apariția primelor simptome, părintele să se adreseze medicului de familie și apoi la spital, dacă lucrurile se complică”, susține dr. Baciu.

Cum combatem febra acasă

Este știut faptul că, în general seara, copilul face febra. Primul lucru recomandat este hidratarea corectă și abundentă a copilului bolnav. Specialiștii spun că acesta trebuie să primească lichide cât mai des  pentru a evita deshidratarea. Apoi cel mic trebuie îmbrăcat lejer și supus unor masaje termoizolante (acest lucru presupune ștergerea corpului de transpirația produsă de febră). Un alt lucru foarte important este buretajul. Prin acest procedeu, bolnavul este frecționat cu spirt sau oțet și apă călduță. Abia apoi se intervine chimic, prin administrarea de medicamente antitermice. Foarte important este ca micuțul să fie izolat, să evite intrarea în colectivitate înainte de vindecarea completă. „În acest moment copilul este ca o casă cu ușa deschisă, iar imunitatea este cu garda jos. Pe lângă faptul că intrarea în colectivitate presupune îmbolnăvirea celorlalți copii, copilul nevindecat complet poate lua alte virusuri, de la alți copii cu care interacționează și poate dezvolta alte tipuri de virusuri. De aceea, trebuie să găsim o posibilitate să îl ținem acasă pentru a evita alte complicații”, spune medicul.

Joi, 17 noiembrie, în jurul prânzului, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Ioan” Galați activitatea era în toi. Medicul de gardă, dr. Sorin Sacagiu – medic primar pediatru, competență medicină de urgență prespitalicească, ne-a spus că au foarte multe cazuri zilnic și cu forme de boală care necesită atenție sporită și timp de consultație mai îndelungat, ceea ce face ca, uneori, sala de așteptare a unității spitalicești să devină neîncăpătoare. „Trebuie să acordăm timpul necesar fiecărui copil și să îl consultăm așa cum se cuvine. Nu ne asumăm riscul să fim superficiali. Ne aflăm într-un moment cu aflux mare de cazuri, de la nou-născuți până la adolescenți. Sunt pacienți cu simptomatologie diferită, unele dintre ele necunoscute încă. Acum e un moment de liniște, însă în cinci minute lucrurile se pot schimba”, ne-a spus medicul UPU.

Citit 4765 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.