Tuluceştiul se modernizează cu fonduri europene (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Tuluceştiul se modernizează cu fonduri europene (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Situată la mai puţin de 20 de kilometri de Galaţi, comuna Tuluceşti poate fi invidiată de orice altă localitate.  Şi asta pentru că oferă celor aproximativ 7.600 de locuitori condiţii care te duc cu gândul la mediul urban şi nu la cel rural. Canalizarea, apa potabilă şi asfaltarea drumurilor au fost doar o parte dintre priorităţile administraţiei locale din Tuluceşti, care a accesat foarte multe fonduri europene pentru a le realiza.

Fiind la cârma comunei de 11 ani, Petrică Bratu, primarul din Tuluceşti, vorbeşte cu mândrie despre proiectele pe care le-a realizat, dar şi despre cele pe care urmează să le implementeze.

"Avem proiecte finalizate anul acesta, avem proiecte în curs de derulare, avem proiecte depuse, care, sperăm, vor începe chiar la finele acestui an. Suntem preocupaţi să asigurăm locuitorilor din comuna Tuluceşti, ţinând cont de distanţa mică faţa de Galaţi, condiţii urbane", ne-a spus Petrică Bratu.

Canalizare şi racorduri individuale

Dacă în Galaţi există încă zone fără sistem de canalizare, la Tuluceşti acest aspect  devenit o prioritate zero, iar banii au venit, în mare parte, din fonduri europene. "Am finalizat în acest an un proiect de canalizare, pe fonduri europene, prin care am extins reţeaua de canalizare pe 11 kilometri. Apoi, din fonduri proprii, cu aproximativ 1,3 milioane de lei, am realizat racordurile individuale la proprietăţi. Valoarea totală pentru obiectivul de investiţii „Extindere reţea canalizare comuna Tuluceşti, judeţul Galaţi” a fost de 5.125.765,60 lei”, ne-a explicat primarul din Tuluceşti, care ne-a mărturisit că a preferat să aştepte să termine lucrările de canalizare şi abia apoi să asfalteze drumurile din comună. „Am depus la Fondul Naţional de Investiţii un proiect ca să rezolvăm în întreaga comună problema canalizării. Sperăm ca actualul guvern să nu renunţe la acest program, pentru că, până la urmă, canalizare este o necesitate a locuitorilor, dar şi o obligaţie asumată de România faţă de UE, noi fiind încadraţi în categoria localităţilor mari”, a adăugat Petrică Bratu.

Acolo unde au fost finalizate lucrările la reţeaua de canalizare au început şi cele de asfaltare. „Acum, ca proiect în derulare avem asfaltarea a 9,5 kilometri de drumuri. Asfaltarea se face pe fonduri de la bugetul statului, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin Ministerul Dezvoltării. Lucrările sunt în desfăşurare şi sperăm să se finalizeze cât mai curând”, a adăugat edilul.

O pasiune pentru bunăstarea locuitorilor

Primarul din Tuluceşti a făcut o pasiune din accesarea fondurilor europene. Şi nu a ratat nimic, având o echipă care îl sprijină în acest demers. Tocmai de aceea, a şi primit aprobare pentru opt astfel de proiecte pe fonduri europene. Unul dintre proiecte a fost depus în cadrul Programului Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Moldova 2014-2020. Acest proiect, implementat de comuna Tuluceşti şi comuna Sireţi, din Republica Moldova, vizează asfaltarea unor drumuri de interes transfrontalier în valoare de 2.200.000 de euro, din care valoarea investiţiei aferente comunei Tuluceşti este de 1.252.506 euro. Tot în cadrul acestui program transfrontalier, a mai fost depus un proiect, care prevede creşterea calităţii educaţiei în şcolile comunei Tuluceşti şi în cele din comuna Sireţi. „Se urmăreşte dotarea celor două comune cu tehnologii moderne de acces la educaţie, proiectului fiind de 430.135 de euro, din care valoarea investiţiei aferente comunei Tuluceşti este de 289.275 de euro”, ne-a explicat Petrică Bratu. Pasiunea edilului este una benefică pentru locuitorii comunei, iar exemplul său ar putea fi urmat şi de alţi primari din judeţul Galaţi.

Fonduri europene pentru educaţia copiilor

Pe lângă faptul că a accesat fonduri europene şi a obţinut, pe bază de proiecte, bani de la Guvern pentru a le asigura condiţii cât mai bune locuitorilor din comună, pentru primarul din Tuluceşti educaţia este foarte importantă. Tocmai de aceea, are deja în plan atât o grădiniţă, care se va construi la Şiviţa, sat component al comunei, cât şi o şcoală nouă, cu două etaje.

„Avem în lucru grădiniţa de la Şiviţa. Construcţia se face tot pe fonduri europene, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Acest proiect va fi gata, cel mai probabil, în mai sau iunie anul viitor. Vorbim despre o grădiniţă cu două grupe, iar valoarea totală eligibilă a proiectului, care face obiectul finanţării nerambursabile, este de 1.505.808,71 lei”, ne-a declarat Petrică Bratu, primarul din Tuluceşti.

De asemenea, lucrurile sunt foarte avansate şi pentru o viitoare şcoală în Tuluceşti. Edilul îşi doreşte o construcţie nouă, pentru ca toţi elevii să poată învăţa într-un singur ciclu, fără să fie nevoiţi să facă cu schimbul în clase. „Mai avem, pe fonduri europene, un proiect, unde am semnat contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional. Este vorba despre un proiect care prevede o şcoală nouă, cu două etaje, pentru copiii din Tuluceşti. Avem deja licitaţia pornită, procedurile sunt spre final. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Este un proiect de aproximativ 1,8 milioane de euro”, a adăugat primarul.

De asemenea, tot pe fonduri europene, prin AFIR, dar de data aceasta prin Grupul de Acţiune Locală „Eremia Grigorescu”, Căminul Cultural din Şiviţa va primi un sistem de sonorizare performant. Este un proiect cu o valoare de aproximativ 10.000 de euro, dar, până la urmă, nu valoarea contează, ci finalitatea. „Noi am depus proiecte pentru a obţine fonduri europene oriunde am crezut că ne încadrăm. Nu am depus proiecte acolo unde ştiam că nu avem şanse să primim finanţare. Fiecare proiecte depus a fost aprobat, ceea ce ne face mândri de faptul că am obţinut multe fonduri europene”, a conchis Petrică Bratu.

Aşadar, educaţia este foarte importantă pentru edilul din Tuluceşti, care ne-a precizat faptul că există două autobuze şcolare pentru elevi, astfel încât aceştia să aibă acces cât mai facil la educaţie.

Teren de sport pentru cei mici

Comuna Tuluceşti se poate lăuda şi cu un teren de fotbal la standarde foarte înalte. Cu gazon natural, terenul de fotbal a fost gândit pentru ca cei mici să aibă unde face sport. „Avem deja banii prevăzuţi şi, la primăvară, vom înlocui toate scaunele din tribune. Cele existente sunt vechi şi chiar necesitau înlocuirea. Este un loc unde cei mici pot să se antreneze în condiţii bune. Pentru ei ne-am dorit acest lucru şi tot pentru ei întreţinem acest teren”, ne-a spus primarul din Tuluceşti.

Staţiune turistică de interes local

Petrică Bratu, primarul din Tuluceşti, are gânduri mari. Ne-a demonstrat însă că visele pot deveni realitate, aşa că atunci când ne-a prezentat proiectul pe care îl are în pregătire chiar am început să vedem cum se schimbă lucrurile. „Am depus la Ministerul Turismului o documentaţie prin care, profitând de faptul că Pădurea Gârboavele este pe teritoriul administrativ al comunei Tuluceşti, vrem să transformăm comuna într-o staţiune de interes local. Deja am primit o adresă de la Direcţia care se ocupă cu autorizările, prin care ni se solicită câteva documente. Aşpteptăm, probabil după sărbători, să vină să constate situaţia din teren şi cred că vom deveni prima şi poate singura staţiune turistică de interes local din judeţul Galaţi. În momentul în care vom deveni staţiune turistică de interes local, putem discuta de foarte multe proiecte pe fonduri europene, care pot fi accesate atât de privaţi, cât şi de primărie, de comunitate. În primul rând, putem rezolva problema infrastructurii mult mai repede, se pot face investiţii pe fonduri europene pentru agrement. Atât în Pădurea Gârboavele, care este unul dintre cele mai importante locuri unde se practică turismul de weekend, cât şi în proximitate”, ne-a explicat Petrică Bratu. Edilul ne-a mărturisit că în acest proiect are şi susţinerea Consiliului Judeţean Galaţi.

Primăria, cartea de vizită a comunei

O altă mândrie a edilului din Tuluceşti este noul sediu al Primăriei. Cândva un magazin universal, clădirea a fost transformată într-un sediu modern pentru municipalitate. „Un alt obiectiv de investiţii finalizat este şi «Amenajare sediu primărie în comuna Tuluceşti». Proiectul a fost finanţat din fonduri proprii şi a avut o valoare totală de 827.148,65 de lei”, ne-a explicat primarul. Sediul Primăriei este, până la urmă, cartea de vizită a autorităţii locale, aşa că noul sediu chiar este reprezentativ pentru transformarea comunei.

 

Citit 17053 ori Ultima modificare Marți, 10 Decembrie 2019 18:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.