O comună mare, greu de gestionat. Lieștiul, în vremea pandemiei și a secetei (FOTO)
Foto: Marian Calestru

O comună mare, greu de gestionat. Lieștiul, în vremea pandemiei și a secetei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În cursă pentru un al patrulea mandat, primarul Lieștiului, Iulian Boț, este un edil atipic. ”Pe 15 iulie 2020, fac 24 de ani de când am venit în această frumoasă comună. Am părăsit Galațiul pentru că aici mă regăseam eu, ca vasluian. Pentru că simțeam că nu se mișcă lucrurile în comună, am candidat la primărie în 2008. Eu sunt din facultate în PNL și nu am schimbat niciodată partidul", ne-a declarat medicul veterinar ajuns edil-șef al uneia dintre cele mai mari comune din județ.

Referitor la contextul actual al pandemiei de Covid-19, la momentul discuției, vineri, 3 iulie, Iulian Boț era mulțumit de modul în care fusese aceasta gestionată, cu mențiunea că cei care au venit din străinătate s-au comportat exemplar și au respectat termenul de izolare de 14 zile.

"Seceta a fost o altă mare problemă. Avem sisteme de irigații, dar foarte vechi, care bufnesc, iar sprijinul secretarului de stat George Scarlat trebuie menționat pentru că apa a fost adusă pe canal cu promptitudine", a menționat primarul lieștean.

"Împreună cu echipa mea, noi suntem cei care am adus primele fonduri europene la Liești, imediat după primul scrutin, chiar în 2009", spune Iulian Boț. Principalele realizări, în opinia edilului lieștean, sunt școlile, toate cu toalete în interior și apă curentă, deșeurile menajere gestionate cu propriul serviciu de salubritate al primăriei, dar și cu două mașini achiziționate în acest scop, precum și zona de canalizare - apă, ce se va finaliza în toată comuna. "Cinci ani m-am judecat cu Agenția Națională de Integritate din cauza acestui proiect, deși eu nu eram retribuit ca membru în AGA la Apă Canal, proces pe care în final l-am câștigat, iar singura stație de epurare din județ complet funcțională este aici, la Liești", ne-a prezentat, pe scurt, epopeea completă, edilul șef al comunei.

"Colectarea selectivă a deșeurilor atrage după sine și reciclare, prin intermediul unor operatori economici din Tecuci, dar trebuie să înțeleagă și lumea că trebuie să se debaraseze doar de gunoiul menajer. Altfel, ne batem joc de natură", a precizat Iulian Boț.

În ceea ce privește drumurile, am aflat că s-a finalizat asfaltarea pe 40 din cei 60 de kilometri de drumuri din comună. Asfaltarea merge mai greu acum spre final, pentru că este nevoie de carte funciară, iar drumurile trebuie să fie întabulate. Totuși, am aflat că pe zona de cadastru general, Lieștiul este prins în proiectul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

70 la sută din bugetul comunei merge către dezvoltare

Referitor la fondurile nerambursabile atrase în comună, primarul Lieștiului, Iulian Boț, ne-a precizat că totalul acestora se apropie de 300 milioane de euro.

Totuși, unele bune intenții au fost însoțite și de probleme. "Prin PNDL, am implementat un program de schimbare a corpurilor de iluminat cu LED în comună. M-am complicat cu acel preot Iscru, dar am reziliat contractul când am văzut că o lampă costă 29 de milioane (lei vechi - n.n). Ulterior, am contractat un corp de iluminat la valoarea de cinci sute de lei și am putut monta 800 de bucăți, în loc de 250. Pe fondul de mediu, vreau să depun un alt proiect, pentru a finaliza. Ne obligă, însă, legislația ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - n.n.) să avem propriul serviciu de iluminat public, autofinanțabil, și asta ar însemna alte costuri pentru cetățeni. Oricum, am făcut deja un contract de comodat cu Electrica, pentru a ne pune la dispoziție stâlpii, iar lămpile ce necesită schimbare nu mai sunt multe, în jur de 400. Cât privește alimentarea cu gaze, aceasta există, doar vreo doi kilometri de sat nu are. Trebuie să vină Distrigaz să facă lucrarea, în funcție de doritorii din zonă", a trecut în revistă Iulian Boț o altă zonă a utilităților atât de necesare.

Pentru viitor, UAT Liești are depuse la Compania Națională de Investiții alte trei proiecte, din care două deja aprobate, o sală de sport cu capacitatea de 180 de locuri și o casă praznicală. De asemenea, cu fonduri europene obținute prin AFIR, a fost realizat un teren de sport multifuncțional, încă nerecepționat.

Lieștiul are un buget anual de circa 20 milioane de lei, din care 70 la sută se alocă secțiunii de dezvoltare. "Trei milioane de lei reprezintă impozitele plătite în comună și cu această sumă asigurăm salariile aparatului propriu. Eu am fost preocupat de întinerirea echipei primăriei. În plus, la ora actuală, vreau să vă spun că nu mai avem beneficiari de ajutor social. Comuna are o populație de aproape 11.000 de locuitori, sunt oameni ce lucrează în agricultură, dar avem și 270 de agenți economici și lumea are de lucru. Ca să vă dau doar un exemplu, un investitor bucureștean care are în intenție realizarea unei stații de beton asfaltic are nevoie de 200 de angajați. În Liești nu mai găsim în acest moment atâtea persoane în căutarea unui loc de muncă", a mai precizat primarul Iulian Boț.

La țară e (mai) grea viața fără cash

Un disconfort al lieștenilor și nu numai îl reprezintă lipsa agențiilor bancare din comună. Actualmente, la Liești mai există doar două bănci, CEC Bank și BRD - GSG, după închiderea agenției Raiffeisen Bank. Problema principală o reprezintă imposibilitatea retragerii de numerar de la bancomate, existând situații în care cele două bancomate din comună rămân fără cash, chiar pe final de săptămână.

Nu contestă nimeni tendința actuală de trecere către zona de plată cu cardul la POS, dar lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Discutăm de o zonă rurală în care numerarul încă este la putere și nu toți comercianții dispun de terminale de plată. Unde mai pui că locuitorii comunei, mai ales cei în vârstă, nu au exercițiul plăților electronice și a utilizării cardurilor de credit sau de debit.

În astfel de condiții, dincolo de necesitatea de rentabilitate a activităților bancare pe care nu o putem nega sub nicio formă, poate s-ar impune relocarea măcar a unor bancomate. Nu de alta, dar modul în care se gestionează businessul bancar nu credem că ar avea de suferit, dimpotrivă. Este doar o opinie.

Epurarea, tratarea apei și... crichetul

Două importante obiective de investiții ale Apă Canal SA se află în proximitatea comunei Liești. Astfel, în aprilie 2013, cu finanțate prin Programul Operational Sectorial de Mediu 2007-2013, a fost semnat un contract în valoare de peste 41 milioane de lei (exclusiv TVA) pentru realizarea a două stații de epurare, una în aglomerarea Liești, cealaltă în aglomerarea Pechea. Noua staţie de epurare de la Lieşti include o stație de recepție și un bazin pentru nămolul provenit din fose septice, instalații de îngroșare și deshidratare, bazine de aerare extinsă cu îndepărtarea nutrienților (azot și fosfor) și stabilizare simultană a nămolurilor, bazine de decantare secundară, o zonă de stocare intermediară a nămolului deshidratat, o conductă de descărcare în emisar și un sistem de monitorizare a calității, toate acestea conform normelor europene în materie.

La nici două sute de metri, o altă investiție a companiei furnizoare de apă și canalizare prinde contur. Finanțată tot prin fonduri nerambursabile, de această dată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, stația de tratare a apei ce se construiește aici face parte dintr-un proiect masiv al Apă Canal SA, cu o valoare de 180 milioane de euro.

Ca un amănunt de culoare, și la propriu, și la figurat, executantul lucrării dispune de forță de muncă din Pakistan. Cazați în cadrul organizării de șantier, muncitorii asiatici trebuie hrăniți cu produse certificate "halal" ("permis", din punct de vedere al religiei musulmane) și și-au amenajat, "în regie proprie", un mic teren de crichet.

Autospecială de gunoi, în leasing

Ca urmare unei recente hotărâri de Consiliu Local, Primăria Liești a decis achiziționarea prin leasing financiar a unei noi autospeciale de gunoi. Câștigătoare a procedurii simplificate este asocierea dintre Grădinariu Import Export SRL, în calitate de lider, și BCR Leasing IFN SA, având subcontractant pe Omniasig Vienna Insurance Group SA, la o valoare de aproape 480.000 de lei fără TVA.

Companie locală de succes

În Liești își are sediul o companie cu o cifră de afaceri realizată anul trecut de circa 86 milioane de lei. Operatorul economic specializat în comerțul cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice distribuie o largă gamă de profile metalice, având clienți nu doar din România. Chiar la momentul vizitei noastre se efectua încărcarea unor produse pentru o firmă slovacă.

"Noi, ca UAT, am pus la dispoziție terenul liber de sarcini pentru realizarea acestei investiții, pentru că aici se fac bani, se angajează oameni și beneficiile se întorc către comunitatea lieșteană", a precizat primarul Iulian Boț.

Firma lieșteană a amenajat clădiri administrative, magazii, birouri de recepție, săli de mese, inclusiv toalete prevăzute cu dușuri, actualmente existând preocupări pentru achiziționarea unor utilaje specifice de încărcare - descărcare.

De menționat că, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, compania a realizat în 2019 un profit net de 12,24 milioane de lei, având un număr mediu de 18 salariați.

Fotbal de Liga a III-a și mâhnirea edilului

Echipa de suflet a lieștenilor, Sporting, a disputat ultimul meci din Seria I a Ligii a III-a în data de 7 martie, atunci când s-a înregistrat și ultima victorie, 3-1 cu Foresta Suceava. Între timp, pandemia a înghețat sezonul și linia de clasament a echipei locale: cinci victorii, patru egaluri și șapte înfrângeri, după disputarea a doar 16 etape din cele 30 programate.

Sporting a încheiat astfel sezonul 2019-2020 pe locul 10, în condițiile în care Federația Română de Fotbal a anunțat că nu va retrograda nimeni în acest an. Totodată, diriguitorii fotbalului românesc intenționează creșterea numărului de cluburi din al treilea eșalon, programând deja meciuri de baraj pentru promovarea din campionatele județene.

"Avem și noi, niște țărani, echipă de Liga a III-a", spune cu mândrie primarul Lieștiului, Iulian Boț, practicant al sportului cu balonul rotund. "Sunt însă mâhnit când văd acum, în perioada de relaxare, mucuri de țigări și covoare de semințe în parcuri și pe terenurile de sport", ne-a mai declarat acesta, cu referire la tinerii care nu (mai) înțeleg rolul dezvoltării fizice prin sport.

Raport de forțe în Consiliul Local

În urma votului lieștenilor de la ultimele alegeri locale, Consiliul Local al comunei este dominat de reprezentanţii PNL, care dețin, numeric, jumătate dintre cele 16 locuri disponibile. Tot conform scrutinului din urmă cu patru ani, PSD deține patru mandate, PMP și UNPR au obţinut câte două, iar un loc de consilier local a revenit ALDE.

Citit 9640 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2020 20:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.