Lumini (unele cu LED), dar mai mult umbre la Rediu. Niciun proiect de investiții publice nu a fost finalizat încă
Foto: Marian Calestru

Lumini (unele cu LED), dar mai mult umbre la Rediu. Niciun proiect de investiții publice nu a fost finalizat încă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Toponimul Rediu, care înseamnă „pădurice”, aminteşte de vestiţii Codri ai Covurluiului. Comuna gălățeană cu același nume, formată din satele Plevna și Rediu, are o populație de circa două mii de locuitori în prezent. Până în 1964 s-a numit Oasele, iar în 2008 a pierdut din componență localitatea Suhurlui, devenită ulterior comună de sine stătătoare.

Aspectul ușor bucolic este însă rapid contrazis de realitățile crude ale satului românesc, intrat cu căruța în secolul XXI, iar primarul Fănel Mihai recunoaște, nonșalant, că niciuna dintre investițiile publice nu este finalizată la Rediu. ”Totuși, la acest moment avem în derulare două mari lucrări: reabilitarea și modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de aproximativ șase kilometri și reabilitarea școlii din Rediu, clasele I - VIII. Cele două proiecte au o valoare însumată de circa 8,5 milioane de lei și sunt finanțate prin PNDL, iar prelungirea termenelor s-a datorat mai multor motive”, arată edilul-șef, cu mențiunea că există asigurări din partea constructorului că lucrările la școală se vor finaliza până în 15 septembrie, cel puțin etajul I. Totodată, scăderea populației și implicit și a numărului de copii a determinat închiderea unei școli, cu clasele I – IV în Plevna, din dispoziția Inspectoratului Școlar Județean.

”Mi-am propus să fac mai mult și am reușit mai puțin. În ultimul mandat, am plecat entuziasmat că o să obținem fonduri europene, dar nimeni nu spune cât de dificil este să ajungi la ele. Ghidurile pentru comune sunt sofisticate și am o decepție pentru că două proiecte mari au fost refuzate. Într-una din aceste situații, s-a precizat că inventarul la unul din drumurile din localitate nu corespunde cu realitatea. Dar, să nu uităm că inventarul este de dinainte de 1980 și birocrația asta, ușor absurd, nu-ți dă voie să updatezi. Oricum, proiectul se lucrează în prezent cu finanțare prin PNDL, pe segmente de drum conexe la drumul județean”, ne-a mai precizat Fănel Mihai.

”Avem și proiecte pe fonduri europene cu contract de finanțare semnat, dar nu am derulat nici măcar achiziția pentru că sunt procedurile pe care trebuie să le parcurgem. Mai exact, este vorba despre un proiect de amenajare trotuare și împrejmuire piață agroalimentară, finanțat prin AFIR, în valoare de 75.000 de euro”, mai spune primarul din Rediu.

Problemele și soluțiile se ştiu, bugetarea mai așteaptă

O importantă investiție în zona infrastructurii rutiere este cea de pe DJ 255 care traversează comuna Rediu. Proiectul Consiliului Județean de reabilitare a acestuia cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020 are o valoare de peste 66 de milioane de lei.

În comună iluminatul public este acceptabil, stabilește edilul Fănel Mihai. ”Am achiziționat câteva lămpi de iluminat cu LED. În funcție de banii pe care îi vom avea în buget, vom finaliza înlocuirea acestora în totalitate. Alimentarea cu gaze încercăm să o obținem în colaborare cu vecinii de la Cuca și Suhurlui, actualmente fiind în faza certificatului de urbanism. Coordonatele magistralei de gaz de pe ruta Grivița – Băleni și de acolo către Târgu Bujor ne dau indicații cu privire la locația în care ne-am putea conecta”, ne-a mai precizat primarul din  Rediu.

În comună distribuția apei este de sută la sută. Asta teoretic, pentru că în practică ”din cauza secetei și a defecțiunilor apărute la unul dintre puțurile excavate, la momentul de față funcționăm după program, mai exact dimineața și seara în anumite zone și mai avem și o zonă de repompare unde furnizarea apei se face o zi cu o zi. Versanții din comuna Rediu ne creează această dificultate și soluția tehnică a impus repompare. Din această cauză, când apa vine cu presiune scoate și acel nisip din țeavă și durează până când se limpezește. Soluția este la proiectant. Este clar că mai avem nevoie de încă două puțuri, o investiție extrem de necesară”, a menționat Fănel Mihai.

În bugetul comunei Rediu, veniturile sunt de aproape două milioane de lei, potrivit primarului, din care pentru funcționare 1,2 milioane pentru funcționare și doar patruzeci la sută merg către dezvoltarea comunei. ”Dacă nu ar fi PNDL și fondurile europene, nicio comună din România nu s-ar putea dezvolta”, spune edilul care nu a atras niciun euro în Rediu în trei mandate. Totuși, prin GAL Eremia Grigorescu a fost depus de curând la AFIR un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea căminului cultural, în valoare de zece mii de euro. ”Noi am mai depus pe fonduri europene, dar proiectele nu au fost finanțate. S-a încercat realizarea unui drum de tranzit între alte căi de acces și terenuri agricole, am obținut 100 de puncte, dar nu am intrat pe lista de finanțare pentru că au avut întâietate alte proiecte”, precizează același Fănel Mihai.

Secetă, dar nu și pandemie la Rediu

Localnicii din Rediu lucrează în special în agricultură, inclusiv în livezi fructifere. Din păcate, seceta a compromis toate culturile anuale începând de la orzoaică, grâu, orz, mazăre, floarea-soarelui și chiar porumb. ”Cu siguranță vor exista despăgubiri” spune edilul Fănel Mihai. De asemenea, este bine dezvoltat comerțul, existând inclusiv depozite de materiale de construcții. Doar 12 familii au rămas sub spectrul asistenței sociale, în schimb, foarte mulți locuitori din Rediu au plecat la muncă în vestul Europei, sezonieri, sau cu contract de muncă. În jur de trei, patru sute de oameni muncesc în Italia, Spania, Franța, Marea Britanie sau chiar Irlanda. 

Sănătatea oamenilor din comuna Rediu este asigurată de un medic, după un program stabilit de DSP. ”Sigur, omul nu este permanent aici, are domiciliul în Galați și face naveta. Avem și un medic veterinar care își face treaba cu brio, a mai precizat edilul din Rediu. Totodată, el a menționat că nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, doar câteva incidente cu cei care, în perioada de început a pandemiei, nu au respectat măsurile de izolare. Aceștia au fost sancționați și lucrurile au reintrat în litera legii.

Un consilier local reclamă posibile ilegalități

Consilierul local și fost primar în Rediu, Gheorghi Buruiană reclamă o situație mai rar întâlnită în administrația publică locală. ”Încep diverse lucrări în comună și în ședințele de consiliu local suntem puși în fața faptului împlinit. A început acolo, haideți să votăm retroactiv hotărârea”, atrage atenția consilierul local PMP. Totodată, acesta ne-a declarat că, în perioada stării de alertă, Primăria Rediu ar fi organizat concursuri de ocupare a unor posturi în cadrul instituției publice, fapt interzis de legislația în vigoare. Toate aceste aspecte ar urma, în opinia lui Gheorghi Buruiană, să fie aduse cât mai urgent în atenția Instituției Prefectului Județului Galați.

Componența Consiliului Local din Rediu este destul de ”pestriță”. Alegerile locale din 2016 au adus PSD patru locuri de consilier, PMP și PNL, la paritate câte trei, iar ALDE doar unul. Teoretic, forțele de dreapta ar putea avea un cuvânt greu de spus în privința inițiativelor edilitare. Practic, de dorit ar fi ca toți cei care se așează la masa deciziilor într-o comună unde finalizarea investițiilor se lasă așteptată, să aibă un singur interes, cel al locuitorilor. Sună utopic, dar fezabil.

Transparența lasă de dorit

Mare lucru nu poți afla de pe site-ul Primăriei comunei Rediu, la adresa primaria-rediu.ro. În afară de execuția bugetară a anului 2019, secțiunea dedicată declarațiilor de avere, sau cea rezervată programului de audiențe a conducătorilor comunei sunt sublime, dar.... Continuarea o știți și dumneavoastră. Totodată, nici hotărârile consiliului local pe anul în curs nu sunt de găsit.

La Rediu canalizarea este tot în faza de proiect

De la ultima vizită a cotidianului nostru în comuna Rediu au trecut mai bine de doi ani. Tot atunci, semnalam că în comună nu există niciun metru de canalizare, dar edilul-șef, Fănel Mihai era optimist și spera că fondurile mult-visate pentru acest proiect vor putea fi accesate și lucrarea va prinde contur. 

Din păcate, cei peste doi ani scurşi până la recenta noastră deplasare în comună nu au fost suficienţi pentru ca şi canalizarea să ajungă, de la stadiul de dorinţă, la cel de... putinţă. 

În prezent, canalizarea pentru comuna Rediu este tot în faza proiectului tehnic întocmit, are toate avizele, inclusiv certificat de urbanism și este depus la Ministerul Dezvoltării (MLPDA). El urmează a acoperi doar circa jumătate din suprafața comunei, cu prioritate în zona instituțiilor publice, după cum ne-a informat primarul localității. Cu alte cuvinte, şi dacă proiectul se transformă în realitate, bine tot nu le va fi tuturor oamenilor, la ei acasă. 

Pe un ton optimist, acesta ne-a mai precizat că ”niciodată nu s-a investit atât în intravilanul și extravilanul comunei Rediu, după Revoluție. Volumul de lucrări a fost extraordinar de mare în ultima vreme și din acest motiv totul arată ca un șantier.”

Un teren fără echipă, altul modern și gunoaie la Rediu

La marginea localității, la ieșirea către Suhurlui, a fost amenajat un teren de fotbal, asta deși comuna Rediu nu are echipă. Potrivit primarului Fănel Mihai, investiția a fost modică, de doar 50.000 de lei. ”Dacă e în pantă, terenul de fotbal trebuie analizat cu dispozitive, nu după părerea cuiva. Eu unul nu pot să mă pronunț și probabil nici cei care reclamă”, mai arată edilul. În centrul comunei, un teren multisport cu o valoare de circa 100.000 de lei a fost realizat din fonduri proprii în scopul de a se desfășura aici orele de educație fizică ale elevilor, dar și adulții pot practica minifotbal, fiind prevăzut cu instalație de nocturnă.

Salubrizarea în Rediu se face cu o societate care ridică gunoiul menajer lunar. ”Partea de PET-uri o colectăm noi, ca primărie, și vine cineva care le ridică. Dacă sunt PET-uri aruncate și îmi semnalați acest aspect, nu pot să spun decât că asta se datorează consătenilor, dar și unor persoane, probabil aflate în tranzit, cărora nu le place ca România să fie o țară curată” spune Fănel Mihai, dar astfel de locuri complet neigienice am întâlnit și la kilometrul zero din Rediu.

Citit 7551 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.