Staţia de repompare Vânători ar putea fi reabilitată până la 1 aprilie

Staţia de repompare Vânători ar putea fi reabilitată până la 1 aprilie
Luminița de la capătul tunelului sau clasica păcăleală?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Din nefericire, seceta pedologică își arată din nou colții în județ, după un an 2021 în care precipitațiile au ajutat masiv agricultura gălățeană. În acest context și, mai ales, după "isprava" din toamnă de la SRP 1 Vânători, fermierii din zonă nici nu vor să se gândească la faptul că s-ar putea repeta situația din urmă cu doi ani.

Implicată direct în chestiune, Sicuța Murgu, președinta onorifică a Organizației Utilizatorilor de Apă (OUAI) Vânători, parte componentă a FOUAI Câmpia Covurlui, privește cu destul de mult optimism situația existentă. "Este adevărat că acum, uitându-mă pe câmp, văd un teren selenar, dacă se poate spune așa. E clar că toate culturile vor avea mare nevoie de apă și mă refer nu doar la cele 850 de hectare pe care le exploatăm noi, la Vânători", a descris fostul primar al comunei realitatea din teren. Totuși, Sicuța Murgu este de părere că lucrurile se pot remedia destul de repede: "Toate OUAI-urile vor contribui la repararea SRP 1 Vânători cu o sumă fixă. S-au prezentat devizele, existând și o evaluare a unui expert judiciar din partea ANIF. Asta e, cine are nevoie plătește, mai ales că, în opinia mea, nu e vorba de neglijență, ci de uzura care și-a spus cuvântul. În tot cazul, cei de la federație ne-au dat asigurări că lucrurile vor fi remediate și sperăm să avem apă la 1 aprilie".

Directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (IF) Galați, Sorin-Adrian Pîrvu, are un punct de vedere ușor diferit. "Eu nu am o experiență extrem de bogată, dar, în opinia ANIF, a fost vorba despre o neglijență", a precizat acesta, cu referire la dezastrul din toamnă de la Vânători, adăugând că avaria este inexplicabilă, după atâția ani de funcționare normală. În plus, conform aceleiași surse, instanța, pe rolul căreia se află litigiul dintre ANIF și FOUAI Câmpia Covurlui, a dispus încă un raport de expertiză pentru a se afla exact ce s-a întâmplat. Cu toate acestea sau, mai bine zis, tocmai de aceea, Adrian Pîrvu este preocupat, mai degrabă, de rezolvarea problemei apei pentru fermierii gălățeni. "Vă pot spune că, începând cu data de 15 martie, vom avea apă pe canale. La ora actuală, putem iriga 90.000 de hectare, dar solicitările sunt doar pentru 78.000", ne-a mai precizat șeful filialei locale a ANIF.

Nu în ultimul rând, am aflat că, în ciuda avariei colosale de la SRP 1 Vânători, proiectul de modernizare câștigat pe fonduri AFIR de FOUAI Câmpia Covurlui merge mai departe. Valoarea lucrărilor de reabilitare este de circa 1,5 milioane de euro.

Citit 1112 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 01:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.