Dezvoltarea comunităților locale, împiedicată de birocraţie. Programul "Anghel Saligny", faza pe... hârtii

Dezvoltarea comunităților locale, împiedicată de birocraţie. Programul "Anghel Saligny", faza pe... hârtii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

După cum am arătat într-un articol publicat toamna trecută, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a reprezentat sursa principală de finanțare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domenii precum sănătate, educație, apă-canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.

Datele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), gestionarul acestui program de finanțare asigurat din fonduri naționale, mult criticat din cauza criteriilor de transparență, a publicat, recent, o serie de date cu privire la implementarea etapei a doua a PNDL. Aceasta finanțează, la nivel național, 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Fondurile alocate sunt în valoare de 30 miliarde de lei, credite de angajament.

În județul Galați, din 2017 și până în prezent, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) au primit pentru cele 149 de proiecte de investiții finanțate prin PNDL 2 suma de aproape 657,82 milioane de lei. Facem din nou mențiunea că orașul Berești și comunele Braniștea și Movileni nu au depus proiecte. Conform datelor MDLPA consultate de noi, în top se află UAT Județul Galați, cu 39,72 milioane de lei, decontate pentru modernizarea drumurilor județene, dar și comunele Corod (33,99 milioane de lei), Scânteiești (25,91 milioane de lei), Drăgușeni (23,76 milioane de lei), Munteni (23,71 milioane de lei) și Cudalbi (20,46 milioane de lei). Municipiul Galați a beneficiat de decontări de 20,87 milioane de lei, pentru cele șapte proiecte finanțate, în vreme ce la Tecuci alocările au fost de 13,2 milioane de lei pentru două obiective de investiții, iar la Târgu Bujor de 13,08 milioane de lei, pentru un singur proiect. Din punct de vedere numeric, UAT-urile cu cele mai numeroase proiecte aflate în derulare, exceptând municipiul reședință de județ, sunt: Corod și Nicorești - câte șapte, Drăgușeni și Valea Mărului - câte șase, Fundeni și Măstăcani - câte cinci fiecare.

Dincolo de aceste cifre, PNDL 2 este, de-acum, istorie. El a fost înlocuit cu Programul Național de Investiții (PNI) "Anghel Saligny". Tot în toamna anului trecut, arătam în paginile cotidianului nostru că aproape toate UAT-urile din județ au depus proiecte pe acest program de investiții locale, suma solicitată fiind de circa 21,4 miliarde de lei. Termenul-limită pentru depunere a fost începutul lunii noiembrie 2021, cu excepția celor pentru rețelele de gaze. În acest caz, perioada de aplicare a fost prelungită până pe 26 aprilie, iar, cu această ocazie, "bugetul" PNI a crescut până la peste 55 miliarde lei. De atunci, însă, "Anghel Saligny" a intrat în faza... pe hârtii, cel mai probabil, în cea de clarificări privind cererile de finanțare.

Realist, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea ne declara, în septembrie anul trecut, că, "dacă proiectele vor fi depuse până la finele acestui an (2021 - n.r.), în prima parte a anului viitor acestea vor fi verificate la minister. Urmează, în a doua jumătate a lui 2022, partea de proiectare tehnică și tot ceea ce înseamnă procedurile de achiziții publice, iar lucrările ar putea începe, efectiv, în primăvara anului 2023". Cu alte cuvinte, cel mai probabil va fi nevoie de aproape 18 luni pentru demararea obiectivelor de investiții aprobate.

Citit 2298 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2022 11:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.