La Tuluceşti, datoriile moştenite n-au ţinut Primăria pe loc

La Tuluceşti, datoriile moştenite n-au ţinut Primăria pe loc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

" „Primăria avea o datorie de 1.800.000 lei, pe care a trebuit să o plătim”, spune primarul din Tuluceşti * „Am dublat capacitatea de livrare a apei şi avem proiecte pentru kilometri de canalizare” * Ce lucrări s-au făcut la drumuri, şcoli, săli de sport şi cămine culturale

Primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu (PNL), a declarat că în comuna pe care o administrează, criza a început cu mult înainte de recesiunea financiară naţională. Plata datoriilor a durat, mai spune primarul, dar Tuluceştiul s-a dezvoltat între timp şi n-a pierdut nicio şansă de a depune proiecte pentru atragerea banilor de la Guvern sau a banilor europeni. Fondurile n-au venit întotdeauna, dar câteva dintre proiecte s-au concretizat.

 „În 2008, când am preluat eu mandatul de primar, instituţia avea o datorie de aproximativ 1.800.000 lei. Era, la acea vreme, o primărie cu credibilitate scăzută, care putea fi comparată cu o firmă rău-platnică pe care colaboratorii o evitau. Am reuşit, în perioada iunie 2008 – decembrie 2010, să rezolv problema datoriilor, prin plăţi şi prin renegocieri. După acea perioadă, Tuluceştiul a revenit la normal din punctul de vedere al credibilităţii, în rândul instituţiilor publice. Am ţinut să plătim în timp util, ca să evităm cheltuieli suplimentare cu penalităţile Sigur că, în acest primi doi ani s-au înregistrat şi nerealizări, pe fondul folosirii banilor pentru plata datoriilor. Spre exemplu, cu banii de datorii am fi putut construit trei kilometri de drum, cu tot cu şanţurile dalate aferente”, apreciază primarul comunei Tuluceşti.

Primăria nu prezenta încredere

„Chiar dacă banii au fost puţini, în prima parte a mandatului, a trebuit să facem ceva modificări în ceea ce priveşte clădirea Primăriei. Grupul sanitar era în curte, la distanţă mare de birouri şi ne făceam de ruşine ori de câte ori primeam oaspeţi. Am făcut şi o sală modernă de şedinţe şi un cadru în care să putem oficia cununiile civile aşa cum se cuvine, spune primarul din Tuluceşti. 

„Am dublat capacitatea de livrare a apei potabile!”

„Am reuşit să dublăm capacitatea de livrare a apei către populaţie, astfel încât foarte rar mai apare câte o problemă la orele de vârf şi în cazul gospodăriilor situate la cote mai înalte. Dar situaţia se remediază în câteva ore. În acest proiect am investit 925.000 lei, bani aduşi de la de la Consiliul Judeţului şi de la Guvern. Avem acum opt puţuri forate, iar cu cel la care se lucrează acum vom avea nouă, pentru o şi mai bună acoperire. Se lucrează şi la sistemul de canalizare, la care în prezent nu se pot racorda decât 50 de gospodării.

Am depus, în cursul anului trecut, şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un proiect pentru extinderea reţelei de canalizare. Proiectul cu o valoare de 5.926.000 lei se află acum în stadiu de licitaţie şi, după realizarea sa, 75 la sută dintre locuinţele din Tuluceşti se vor putea racorda la reţea”, apreciază Petrică Bratu.

Prin intermediul unui proiect transfrontalier România – Republica Moldova – Ucraina, vom construi şi 14 kilometri de canalizare. Din valoarea totală de 2,85 milioane de euro a proiectului, 1,5 milioane de euro vor ajunge la Tuluceşti. După finalizarea proiectului, vom putea pune în valoare o investiţie pe care am făcut-o deja: o staţie de epurare nouă, pe care urmează să o testăm la rece”, declară edilul.

Primul asfalt şi primele trotuare de după Revoluţie

„Am turnat primii kilometri de asfalt de după revoluţie, la Tuluceşti. Se lucrează acum şi în faţa Primăriei, şi mai departe, de-a lungul drumului. De asemenea, de dinainte de 1989 şi până în 2008, nu se mai făcuseră trotuare, în comună. Am reuşit, până acum, să torn cam şapte kilometri de trotuare, cu rigolele aferente. În aceşti ani, pe drumurile din comună au intrat peste 18.000 de tone de zgură. Avem în plan şi asfaltare, dar mai întâi trebuie să terminăm lucrările de canalizare. Nu am de gând să torn asfalt în perioada electorală, ştiind că după aceea va trebui spart”, este de părere Petrică Bratu.

Şcoli modernizate, cămin reabilitat şi săli de sport

„Pentru că nu erau asigurate condiţii tocmai bune, am investit în modernizarea celor două şcoli şi trei grădiniţe. La acest moment, singura grădiniţă care nu are încălzire centralizată este cea din Tătarca, dar acolo este o singură clasă şi în timp se va rezolva şi această problemă. La Şcoala de la Tuluceşti am făcut o sală de sport, iar la Şiviţa am ridicat o bază sportivă mutifuncţională de tip II, care este utilizată atât de şcoală cât şi de alţi localnici, după finalizarea orelor de curs.

Avem un teren de fotbal cu gazon sintetic şi noctură, unde tinerii care doresc să joace o pot face, de regulă contra cost. La căminul cultural din Şiviţa nu se mai făcuse nimic tot dinainte de Revoluţie, aşa că l-am modernizat, cu bani de la bugetul local, dar şi din proiecte finanţare de bugetul statului, pe programe. Avem în lucru un parc în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Vrem să creăm acolo o oază de linişte spirituală, care va fi gata până la finele acestei luni”, mai spune sursa citată.

Potrivit primarului „urmează să depunem proiectul tehnic la Compania Naţională de Investiţii pentru modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din Tuluceşti. Această investiţie ar putea fi suportată în măsură de 10 la sută de noi, şi în măsură de 90 la sută de Ministerul Dezvoltării. Per total, ar trebui investite 1.100.000 milioane lei, deci noi am veni cu 110.000 lei”.

Relaţia oamenilor cu Primăria este esenţială

„Oamenii vor o relaţie foarte bună cu primăria. În acest sens am înfiinţat un punct permanent de lucru la Şiviţa, astfel încât cetăţenii să nu se mai deplaseze până la Tuluceşti pentru o adeverinţă. În fiecare marţi asigurăm astfel de servicii şi în satul Tătarca. Am simplificat circuitul documentelor astfel încât să nu stea nimeni numai după primar, ci lucrurile să se desfăşoare în ritmul lor firesc”, este de părere edilul din Tuluceşti.

Salubrizarea şi iluminatul public

„Avem serviciul de salubrizare complet. Am cumpărat maşină de colectare a gunoiului şi 2.500 de pubele pe care le-am distribuit gratuit populaţiei. Colectarea merge bine, oamenii s-au obişnuit. Mai avem un pic de luptă cu cetăţenii, care nu înţeleg că noi nu colectăm decât gunoiul menajer, dar uşor-uşor o să-i aducem pe drumul cel bun. Am modernizat sistemul de iluminat public. Am făcut o extindere la Şiviţa, dar şi la Tătarca era deficienţe mari. Acum, pe aproape fiecare stâlp arde câte un bec ecologic, astfel încât să nu se încarce prea mult factura la iluminatul public”, conchide primarul din ultimii patru ani de la Tuluceşti.

Citit 9290 ori Ultima modificare Duminică, 06 Mai 2012 22:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.