Bani pentru calamităţile iernii: o treime dintre legumicultorii despăgubiţi sunt gălăţeni

Bani pentru calamităţile iernii: o treime dintre legumicultorii despăgubiţi sunt gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • În iulie, fermierii cărora zăpada le-a distrus culturile şi-ar putea primi despăgubirile de la Guvern

Guvernul a aprobat, în cursul săptămânii trecute, hotărârea care prevede despăgubirea cu până la 7.500 de euro a legumicultorilor ale căror solarii au cedat sub greutatea zăpezilor căzute în iarnă. Din cei 2.950 de cultivatori de legume din 31 de judeţe din ţară care au înregistrat pierderi din pricina zăpezilor, o treime sunt din judeţul Galaţi. Detalii ne-a oferit directorul-executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode (foto).

„În judeţul nostru sunt 927 de legumicultori ale căror exploataţii agricole au fost afectate de căderile de zăpadă. Mai bine de jumătate dintre ei, adică 467 de cultivatori, sunt din Matca. Fermieri care urmează să fie despăgubiţi sunt şi în Tecuci, Ghidigeni, Corod, Drăgăneşti, Barcea etc.. Momentan, hotărârea nu s-a publicat în Monitorul Oficial, iar DADR lucrează în prezent la procedurile de colectare a documentaţiei necesare pentru acordarea despăgubirilor”, a precizat Profira Onode.

Ce trebuie să facă fermierii?

Legumicultorii care vor să beneficieze de despăgubiri de la Guvern trebuie să întocmească o cerere în acest sens, până pe 29 iunie. „Colectarea cererilor şi a documentelor necesare nu se va face prin depunere la sediul DADR, din cauză că numărul fermierilor este prea mare ca să îi chemăm aici. Personalul Direcţiei se va deplasa în fiecare comună în care s-au înregistrat exploataţii afectate şi vom prelua la faţa locului documentele. Fermierii trebuie să aibă buletinul în original şi copie şi să facă dovada că au un cont bancar activ. Persoanele juridice trebuie să prezinte o copie după certificatul de înregistrare fiscală, codul unic de înregistrare şi o adeverinţă eliberată de consiliul local al primăriei de care aparţin. DADR are deja constatările făcute în teren, după momentul înregistrării pierderilor cauzate de zăpadă”, a mai spus directorul executiv al DADR, Profira Onode. Cel mai probabil, fermierii îşi vor primi banii în luna iulie. Suma totală alocată, la nivel naţional, pentru despăgubirea legumicultorilor se ridică la 1,9 milioane de euro.

Citit 3043 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2012 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.