Samsarii fac legea în vânzările agricole!

Samsarii fac legea în vânzările agricole!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producătorii veritabili nu au cum să îşi vândă produsele aşa cum ar trebui, în folosul propriul şi în interesul cumpărătorului, ne spune Tache Popa. A fost ospătar, iar de vreo 30 de ani creşte oi, dar susţine că niciodată nu i-a fost mai greu ca acum să o scoată la capăt.

„Am aici vreo 600 de oi. Lâna o aruncăm la gârlă, din cauză că nimeni nu mai vrea să lucreze cu ea. Primăvara vindem miei, dar nu ajungem noi să facem un comerţ direct. Îi dăm la samsari. Vin şi arabi să cumpere, dar tot însoţiţi de samsarii români, care negociază”, spune Tache Popa.

Carnea şi brânza, scumpite de intermediari

Proprietarul de animale spune că preţul kilogramului de carne de miel (în viu) a scăzut, de la 12,5 lei în 2011 la doar 8 lei sau 9 lei, în acest an. Din câte ne amintim noi, kilogramul de carne de miel s-a vândut astă-primăvară, în Piaţa Centrală din Galaţi, cu 25 lei şi 26 lei kilogramul! Chiar dacă socotim şi investiţia în sacrificare, preţul pe care a trebuit să îl plătim tot a fost vreo două ori şi ceva mai mare! Brânza pleacă de la stână la preţul de 11 lei. „Am vrea să o vindem în pieţe, că am găsi noi un om pe care să-l plătim ca să stea la tarabă. Dar toate galantarele sunt închiriate şi noi nu avem loc să intrăm. Degeaba se vorbeşte de locuri pentru producători, că alea nu sunt pentru noi!” este de părere Tache Popa.

Şi recoltele ajung la intermediari

Şi cultivatorii de legume şi fructe din zonă spun că cei mai mulţi dintre ei îşi vând recoltele en-gross samsarilor, care apoi le dau mai departe altor intermediari. Pe piaţă, preţul mărfurilor poate ajunge şi de patru ori mai mare.

Citit 2774 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2012 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.