Se vor cere ajutoare de calamitate

Se vor cere ajutoare de calamitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Culturile de toamnă, pe trei sferturi calamitate

Directorul executiv al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode, a precizat că ieri a avut loc, la Prefectură, o întâlnire a fermierilor care cer sprijinul financiar al Guvernului, în condiţiile în care peste trei sferturi din culturile de vară şi toamnă le-au fost calamitate. „Sunt fermieri, în acest moment, care nu pot recolta din cauza calităţii culturii sau care nu scot mai mult de 200 de kilograme de grâu la hectar.

O asemenea cantitate înseamnă că fermierul respectiv nu îşi poate acoperi nici măcar costul de însămânţare a pământului. În ceea ce priveşte culturile de toamnă, probabil că se vor înregistra calamităţi pentru circa 80 la sută dintre suprafeţele cultivate. Noi avem comisii plecate pe teren. Culegem săptămânal date şi urmează să stabilim cu precizie care sunt pagubele pe care le înregistrează fiecare fermier în parte pentru a putea declara stare de calamitate şi pentru a putea solicitare Guvernului sprijin”, a precizat Profira Onode.

Cum recoltele se anunţă dezastroase, atât fermierii, cât şi cei care şi-au dat pământul în arendă ar putea avea probleme. „Am invitat şi un reprezentat al Finanţelor la discuţiile care au avut loc la Prefectură, tocmai pentru a lua în calcul şi aceste probleme. Spre exemplu, dacă fermierul nu are recoltă, nu îl va putea plăti pe cel de la care a luat pământ în arendă. Dar, la rândul său, proprietarul pământului trebuie să plătească impozit, potrivit legii. De asemenea, vor exista probleme atunci când vorbim despre calcularea veniturilor fermierilor în funcţie de recoltă”, a mai spus directorul DADR.

Profira Onode a spus că instituţia pe care o conduce doreşte să îi ajute pe fermieri şi că le-a solicitat deja acestora o situaţie completă cu problemele pe care le întâmpină.

Citit 2244 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.