Se anunţă majorări de preţuri în panificaţie

Se anunţă majorări de preţuri în panificaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Preţul făinii creşte săptămânal, odată cu scăderea stocurilor măcinate din recolta anului trecut

Cum grâul este de peste două ori mai scump în acest an, producătorii de pâine trebuie să investească mult mai mult în procesul de producţie. Parte dintre gălăţenii care au sau administrează afaceri din domeniul panificaţie se gândesc deja la posibilitatea de a cumpăra grâu din alte judeţe sau chiar de a-l importa, dacă situaţia de pe piaţă o va cere. „Deja s-au produs scumpiri ale pâinii pe piaţa gălăţeană. Ce va fi de acum încolo, rămâne de văzut. Totul depinde de calitatea şi de cantitatea de grâu care ajunge la moara noastră”, ne-a declarat Doina Bujoreanu, director în cadrul Arcada Company, al doilea mare producător de pâine şi produse de panificaţie din Galaţi.

Nici producătorii de pâine din judeţ nu ştiu cât de mult vor putea ţine în frâu preţul produselor de panificaţie. „Cantitatea de grâu produsă în acest an în judeţul Galaţi este mică, iar calitatea este slabă. Plătim acum pentru făină circa 2,2 lei, iar tendinţa preţului este una de creştere. Scumpirile sunt săptămânale şi se produc pe măsură ce cantitatea de grâu din producţia de anul trecut se epuizează. Şi, din păcate, nu se scumpeşte doar făina, ci şi sarea şi celelalte ingrediente pe care le folosim la reţele de producere a pâinii. Evident, toate acestea se reflectă în preţul de producţie a pâinii. Din punctul de vedere al producătorului, spun că pâinea ar trebui să se scumpească. Oricum, noi vom încerca să menţinem acelaşi preţ cât de mult vom putea”, a declarat directorul fabricii de pâine „Furioso” din Pechea, Dumitru Petcu.

Şi Neculai Hanţă, primarul din Suceveni şi fondatorul lanţului de brutării „Hanţă”, spune că, inevitabil, recolta slabă de grâu va influenţa preţul pâinii. „Bineînţeles că vor exista probleme. Dacă nu ai materie primă, cum să faci pâine? La Suceveni sunt suprafeţe de pe care încă nu s-a recoltat grâul. Nu numai că grâul este scump, dar va trebui să identificăm şi surse din care să îl cumpărăm. E uşor să spui că imporţi, dar de unde? În condiţiile în care anul trecut scoteam între 1,2 tone şi 1,5 tone de grâu la hectar, acum media este de 500 de kilograme. Şi asta în zonele în care s-a recoltat”, ne-a spus Neculai Hanţă.

Citit 1770 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2012 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.