Produs bun, nu şi ieftin. Via săracă sporeşte cheltuielile

Produs bun, nu şi ieftin. Via săracă sporeşte cheltuielile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Scumpind vinurile, producătorii şi-ar putea recupera o parte din pierderile înregistrate din cauza recoltei slabe * Rămâne, însă, concurenţa vinului prost, dar ieftin, din import

Creşterea preţului la struguri ar trebui să se reflecte şi în costul final al vinului de anul acesta, este de părere inginerul horticol Mircea Hamza.

„Vinul de bună calitate este, oricum, mai scump. Noi vindem o parte din producţia de struguri la Recaş, spre exemplu. Sunt vinuri care la export pleacă la preţul de 6 euro (aproape 27 lei, la cursul de astăzi). La noi, în zona Pieţei Centrale îl găsiţi şi la preţuri cuprinse între 70 şi 100 lei sticla de 0,75 l”, a declarat ing. Mircea Hamza.

La Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Târgu Bujor (SCDVV) s-a produs, din recolta acestui an, o cantitate de 1.137 de tone de vin din soiurile Băbeasca Gri, Fetească Alba, Fetească Regală, Şarbă, Cabernet Sauvignon etc. „Va ieşi vin bun, pentru că boabele de strugure au o concentraţie destul de ridicată de zahăr, între 180 şi 200 de mg. Va fi, însă, mai puţin. Chiar dacă reuşim să vindem mult, tot nu cred că vom putea rezista pe tot parcursul anului viitor doar din aceste încasări. S-ar putea pune problema creşterii preţului la vin, dar preţul este dat de piaţă. Dacă ne vom confrunta cu importuri masive de apă cu alcool şi zahăr vândute ca vin - produse preferate de mulţi consumatori pentru că sunt mai ieftine - nu vom putea nici noi să creştem preţurile”, a declarat directorul Staţiunii de Cercetare de la Târgu-Bujor, Cristina Simion. La Târgu Bujor, în funcţie de soi, vinul se vinde cu 5 lei litrul. În standul Staţiunii din halale Pieţei Centrale, litrul de vin bun se dă cu 6 lei, deja îmbuteliat.

Citit 1976 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2012 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.