Struguri mai scumpi ca în anii trecuţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Struguri mai scumpi ca în anii trecuţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum cantitatea de struguri produsă în acest an în podgoriile gălăţene este mult mai mică decât cea de anul trecut, şi preţul ciorchinilor a crescut considerabil. Rodul viei este, pe alocuri, şi de trei ori mai scump decât în toamna lui 2011.

Potrivit inginerului horticol Mircea Hamza, în zona Umbrăreşti preţul kilogramului de struguri coborâse, în cursul anului trecut, până la 50-55 de bani kilogramul. În acest an, preţul ajunge şi la 1,5 lei, fără TVA, deci la circa 2 lei, preţul final. În euro, preţul kilogramului de struguri ajungea în toamna lui 2011 la doar circa 12 eurocenţi. Acum - dată fiind creşterea de preţ şi aprecierea euro - un kilogram de struguri costă aproape jumătate de euro (45 de eurocenţi, mai exact).

Inginerul Cristina Simion de la Târgu Bujor spune că Staţiunea de Cercetare nu a vândut nicio boabă de strugure până în acest moment, din cauza calităţii slabe a recoltei obţinute.

Tarifele pe piaţă

La preţul de producător, oricum mai mare decât în anii trecuţi, nu au acces decât intermediarii şi ceilalţi cumpărători care au nevoie de cantităţi mari de struguri. În pieţele gălăţene, preţul ciorchinilor porneşte, cel mai adesea, de la 3 lei kilogramul şi ajunge chiar şi la 6 lei, în cazul strugurilor cu boabă mare şi aromată. Se găsesc şi ciorchini cu 4,4 sau 5 lei. Cel mai adesea, comercianţii nu mai afişează şi soiul sau zona în care au fost produşi strugurii, ci doar preţul. Ceva mai bine stau lucrurile în piaţa de gros de pe Basarabiei, dar la orele prânzului cu greu veţi mai găsi un comerciant care să lase kilogramul la un preţ mai mic de 3 lei, chiar şi în cazul în care cumpăraţi en-gros.

Citit 4816 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2012 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.