Se anunţă deja noi scumpiri ale uleiului

Se anunţă deja noi scumpiri ale uleiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Untdelemnul pleacă la circa 7 lei/kg de la poarta fabricii, dar ajunge şi la aproape 9 lei/kg în magazine

Prin supermarketuri n-am mai găsit, în această săptămână, cine ştie ce varietate de ulei de floarea soarelui. Rafturile nu sunt goale, dar cei mai mulţi dintre retaileri îşi fac stocuri doar din anumite branduri.

În Kauflandul din Micro 19, spre exemplu, se vând doar două mărci de ulei: Vita D'Oro la 7,92 lei litrul şi Untdelemn de la Bunica, în bidon de 2 litri, la preţul de 16,99 lei. La Real, litrul de ulei Unisol costă 8,45 lei, iar cel de Ulvex, 8,19 lei. Alternativa este brandul de ulei al hypermarketului, pe care îl puteţi cumpăra la 13,98 bidonul de doi litri.

Gama cea mai variată de uleiuri de floarea-soarelui o veţi găsi în Billa. Unisolul se vinde aici la 7,99 lei, la acelaşi preţ cu uleiul Argus, în vreme ce untdelemnul Floriol vă va costa 8,49 lei. Pentru un bidon de doi litri de la Argus veţi plăti 15,99 lei, în vreme ce Unisol şi Tomis, în aceeaşi cantitate, puteţi cumpăra la 14,99 lei. Untdelemnul de la Bunica se vinde cu 7,99 lei litrul, iar uleiul din marca proprie supermarketului, Clever, vă va costa 6,69 lei litrul.

În marketul Carrefour de la Potcoava de Aur, litrul de ulei Floriol se vinde la 9,6 lei, cu 10 bani mai scump decât Untdelemnul de la Bunica. Uleiul îmbuteliat sub marcă proprie de Carrefour se vinde la 6,99 lei litrul.

Şi producătorul ar mai putea scumpi

Patronul fabricii de ulei „Heliantus” din Priponeşti, Nicolae Mănăilă, spune că, în toamna anului trecut, a livrat litrul de ulei îmbuteliat la circa 5 lei. „În condiţiile în care materia primă s-a scumpit atât de mult, a trebuit să ridicăm preţul la 7 lei. Pentru ca procesatorul de ulei să fie mulţumit, preţul pe litru ar trebui să crească la circa 8 lei sau 8,5 lei”, apreciază Nicolae Mănăilă. Dar dacă procesatorul şi-ar mai pune 1,5 lei la preţ, iar retailerul ar accepta să meargă cu acelaşi adaos, litrul de ulei s-ar ajunge la aproape 10 lei, peste puterea de cumpărare a clienţilor.

«Prăjim» deja cam 50 lei pe lună!

În cazul unei familii cu trei sau patru membri, cu toată economia, uleiul ar putea costa până la 40 lei sau chiar 50 lei lunar. Dacă ţinem cont şi de scumpirile legumelor şi cele ale cărnii, dar şi de cele preconizate deja în panificaţie, ajungem la concluzia că ne va trebui, în iarnă, peste o sută de lei în plus pe luna numai ca să avem cu toţii ce să punem pe masă.

Citit 4075 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.