Invazia eolienelor: afaceri de milioane din soare şi vânt!

Invazia eolienelor: afaceri de milioane din soare şi vânt!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Galaţi se va produce tot mai multă energie verde * Avem şase parcuri eoliene funcţionale, dar sunt planuri pentru încă 33 de astfel de proiecte * Parcul fotovoltaic de la Scânteieşti s-ar putea extinde * Primăriile care au încheiat contracte avantajoase cu firmele de eoliene şi-ar putea dubla bugetul local


Pe zeci de hectare de câmp, traversate până în urmă cu doi-trei ani doar de turme de oi, se înalţă acum parcuri fotovolatice şi turbine eoliene care varsă în sistemul naţional zeci de megawaţi. Potrivit CJ Galaţi, la nivelul judeţului funcţionează şase parcuri eoliene, pe raza comunelor Scînteieşti, Smulţi, Vîrlezi, Cudalbi şi Schela. Investiţiile dezvoltatorilor de parcuri ajung la sute de mii sau chiar milioane de euro, dar se amortizează destul de repede, odată ce instalaţiile încep livrarea energie pe piaţă. Că afacerile merg, se vede şi din ritmul alert al investiţiilor. La Corni se va inaugura în curând cel mai mare parc eolian din judeţ, cu 35 de turbine de 2 MW. De asemenea, numărul firmelor străine care se interesează de potenţialele zone de amplasament al unor noi parcuri eoliene, unele şi cu peste o sută de turbine, este în continuă creştere. De câştigat au şi primăriile pe raza cărora se află terenul parcurilor, investitorii fiind dispuşi să acorde comunităţilor o serie de facilităţi, cum ar fi, de exemplu, o cotă parte din energia verde. Dacă acum se înalţă spre cer vreo 170 de turbine, numărul lor s-ar putea dubla până la finele anului viitor. Consiliul Judeţean a emis deja 39 de autorizaţii de construcţie pentru parcuri eoliene, astfel că investiţii s-ar putea face şi la: Smîrdan, Cuca, Pechea, Şendreni, Braniştea, Independenţa, Slobozia Conachi, Folteşti, Galaţi, Bereşti-Meria şi Priponeşti.

Primul parc fotovoltaic

Pe o suprafaţă de 1,7 hectare de teren din comuna Scânteieşti se întinde singurul parc fotovoltaic din această parte a ţării. Firma care a investit aici aproximativ 800.000 de euro se numeşte SC Esthesis Energy SRL şi e din Satu Mare. Aceelaşi dezvoltator a investit şi într-un parc eolian cu două turbine, tot la Scânteieşti. Potrivit informaţiilor furnizate chiar de unul dintre investitori, Tudor Stăncioiu, parcul cu panouri fotovoltaice are o putere de 500 de KW şi produce 660 de MW oră pe an.

"Am putea lua în calcul o extindere, în situaţia în care sistemul din zonă ar putea asigura transportul unor cantităţi mai mari de energie. Noi am şi cumpărat de la oamenii din comună terenul pe care se află parcul. În ceea ce priveşte energia eoliană, vă pot spune că am investit cam 2,2 milioane de euro în cele două turbine de la Scânteieşti. Per total, în acest moment, putem spune că investiţia este una rentabilă”, a precizat Tudor Stăncioiu.

Bugetul primăriei se dublează când bate vântul

Oamenii din Scânteieşti nu se vor mai plânge, cel puţin în următorii cinci ani, că bate vântul peste comuna lor. Contractul încheiat de primarul Ghiorghi Bute cu firmele de energie verde îi avantajează pe gălăţeni.

„Am concesionat tot terenul pe care îl mai aveam la dispoziţie în comună către firmele de eoliene. Contractele s-au semnat deja. În aceste condiţii, investitorii plătesc concesiunea la preţul de 84 de euro pe hectare, până la punerea în funcţiune a turbinelor. După ce acestea vor începe să producă energie vor plăti 190 de euro, la care se adaugă evident şi impozitul pe teren. În plus, firmele ne vor da contravaloarea a unu la sută din producţie. După estimările mele, în bugetul primăriei ar putea intra, anual, între 2.000.000 şi 3.000.000 de lei”, precizează Ghiorghi Bute.

Cu alte cuvinte, bugetul primăriei ar putea chiar să se dubleze.

Prin "desişul" de turbine

Pădurea de eoliene e pe dealurile comunei Corni. Nu e tocmai desiş, pentru că turbinele  trebuie amplasate la minim 400 de metri distanţă unele de altele, iar între două parcuri trebuie să fie măcar 700 de metri de teren liber.

„Avem cel mai mare parc eolian din această parte a Moldovei. Sunt, per total, 35 de turbine - 31 pe teritoriul Măcişeniului şi patru pe cel din Corni. Puterea turbinelor, din câte ştiu eu, este de 2 MW. Încă nu sunt funcţionale, dar parcul se va  inaugura curând. Investitorii au cumpărat pământul de la oameni, pentru că noi nu mai avem decât suprafeţe de păşune, care nu se prea pretează la astfel de construcţii. Primăria câştigă din eliberarea autorizaţiilor şi din încasarea, în timp, a impozitelor. Poate ne vor da şi energie, rămâne să discutăm după ce turbinele vor deveni funcţionale”, a declarat primarul comunei Corni, Vasile Prodan.

Discuţii cu primăria au avut şi reprezentanţii unei firme spaniole, care vrea să înfiinţeze un parc cu nu mai puţin de 200 de turbine.

Avantaje colaterale

Printre comunele unde se produce energie verde se numără şi Vârlezi. Potrivit datelor SC Electric SA, firma care a investit aici se numeşte SC Custom Line Energy SRL.

„Până în acest moment avem trei turbine funcţionale. Au început să producă energie în luna noiembrie a anului trecut. Curentul ajunge în staţia de la Târgu Bujor, firma asigurându-şi logistica pentru acest transport de curent. Investitorul şi-a cumpărat terenul de la proprietarii din comună. Mai sunt, cu siguranţă, şi alţi oameni dispuşi să vândă pământ, în condiţiile în care parcul eolian s-ar dezvolta”, ne-a spus primarul comunei, Ştefan Patriche.

O variantă oarecum diferită se înregistrează la Smulţi.

„Investitorii iau în concesiune terenul, de la proprietari, pe o perioadă de 49 de ani. Momentan, avem o singură turbină montată, dar urmează să se amplaseze, tot pe teritoriul comunei noastre, încă 66 de astfel de dispozitive. Alte circa 30 de eoliene ale aceluiaşi dezvoltator vor fi amplasate pe teritoriul comunei Corni. Din câte am înţeles eu, intenţia investitorilor ar fi să îşi construiască şi o centrală proprie, în zona Târgu Bujor. Avem de câştigat, pentru că oamenii primesc bani pe pământul concesionat şi astfel mai creşte nivelul de trai”, a declarat primarul comunei Smulţi, Petrică Gafton.

Citit 6664 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2012 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.