Cele mai trăsnite investiţii săteşti din judeţul Galaţi. Tunuri şi avioane în loc de canalizare şi şosele

Cele mai trăsnite investiţii săteşti din judeţul Galaţi. Tunuri şi avioane în loc de canalizare şi şosele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste patru milioane de lei, alocate pentru construcţia de parcuri, la ţară * Iluminat foto-voltaic şi spaţii verzi, în loc de drumuri mai bune sau cămine de bătrâni * În cursa înarmării comunale, unele dintre primării, deşi sărace, şi-au luat tunuri şi avioane


 

S-ar bucura gălăţenii care trăiesc la ţară şi de un parc frumos prin care să se plimbe duminica sau de un monument care să le amintească de vitejia neamului! Şi mai mult le-ar creşte, însă, inimile, dacă ar avea drumuri bune, apă curentă, canalizare şi iluminat stradal. Linişte le-ar aduce, poate, şi câte un cămin în fiecare comună, pentru cei care au rămas singuri la vârsta a treia şi care au dreptul să îşi trăiască cei din urmă ani cu demnitate. Atât Guvernul, cât şi primarii gălăţeni înţeleg aceste lucruri şi ştiu cu siguranţă, cum să le dea oamenilor ceea ce le trebuie, la momentul potrivit. Dar cu toate că aleşii ştiu ce e de făcut, tot cheltuiesc milioane de lei nu pentru ridicarea nivelului de trai, ci pentru parcuri săteşti de care oamenii nu au neapărată nevoie. În acelaşi fel, bani din care mulţi oameni sărmani ar fi putut trăi luni bune se duc pe monumente fără de care comunitatea putea trăi fără probleme.

Cu buzunare goale, prin paradisul sătesc

Guvernul PDL şi-a amintit, prin 2009, de sătenii gălăţeni şi a pus deoparte un ban şi pentru ei. Nu le-a mărit pensiile ca să poată trăi mai bine şi nu i-a ajutat pe oamenii de afaceri să se dezvolte şi să le creeze sătenilor locuri de muncă. În schimb, a rupt de la buget aproape 4.200.000 de lei ca să le facă gălăţenilor din mediul rural parcuri moderne, cu iluminat foto-voltaic, leagăne, statui şi locuri de joacă. Că de iarbă verde şi de leagăne duceau lipsă oamenii! Evident, banii pentru parcuri au fost alocaţi doar pentru primari PDL. Şase comune gălăţene au fost selectate pentru a-şi construi parcuri scumpe: Movileni (990.000 lei), Gohor (989.999 lei), Tuluceşti (776.107 lei), Barcea (565.835 lei), Bălăşeşti (447.932 lei) şi Piscu (422.102 lei). Unele dintre comune, cum ar fi Tuluceştiul, şi-au construit deja parcurile, în vreme ce altele abia acum încep. Sunt, însă şi edili care recunosc faptul că oamenilor din comuna lor nu le trebuie parc şi că nevoile sunt cu totul altele, pe plan local. E cazul primarului din Din toamnă începuseră lucrările de decopertare la parcul din Barcea, care ar urma să se construiască cu 374.233 lei, fără TVA, de către constructorul SC Super A Plus K SRL. La Movileni, se va construit un parc mult mai scump – în valoare de aproape 800.000 de lei, dacă valoarea nu va scădea la licitaţie - dar încă nu s-a trecut de faza licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor.

Cursa înarmării comunale

Din miile sau zecile de mii de lei care s-au cheltuit pe tunurile şi avioanele care ornează acum diverse zone din judeţ ar fi putut trăi fără probleme câteva zeci de oameni sărmani, vreme îndelungată. Dar cum aleşii nu i-au întrebat dacă au sau nu ce pune pe masă înainte de a investi în tunuri şi avioane, cursa înarmării comunale s-a desfăşurat fără obstacole.
La Matca, primarul Nelu Costea nu a cumpărat nici un tun, dar a moştenit două, plasate în faţa primăriei, din mandatul fostului primar, Ionel Pohrib. Şi s-a gândit că piesele de artilerie grea n-au că să caute acolo. „Nu renunţăm la ele, dacă tot le avem. Doar că le mutăm într-un loc destinat monumentului. Nu mi se pare firesc să fie amplasate în faţa primăriei. Creează un cadru rece şi chiar nu e potrivit ca oaspeţii primăriei – cetăţenii noştri sau cei care vin din alte părţi – să fie întâmpinaţi cu tunurile”, a declarat primarul Nelu Costea. Tunuri – mai mari şi mai frumoase decât cele de la Matca – sunt amplasate şi în faţa primăriei din Schela. Primarul Maricel Petrea spune că cele câteva zeci de milioane de lei plătite către unitatea militară care a livrat tunurile s-au cheltuit cu folos. Au fost piese de artilerie funcţionale pe care primăria le-a cumpărat şi le-a amplasat în faţa sediului, la cadrul unui Monument al Eroilor.
„În fiecare an, avem activităţi aici, pe 14 octombrie, de ziua comunei şi cu alte ocazii. Ni s-a părut o idee bună să amplasăm şi tunurile acolo”, a precizat primarul Maricel Petrea. Târgu Bujor are tunuri, dar nu sunt în faţa primăriei, ci la spital. Cea mai exotică achiziţie a făcut-o însă primăria Bălăbăneşti, una dintre cele mai sărace din judeţ! Nu vă gândiţi la vreo maşină de epocă, la o blindată sau la un tanc. Bălăbăneştenii şi-au luat avion! Modelul este IAR 93, a fost dezafectat de dotările militare şi a bătut drumul tocmai de la o unitate militară din Câmpia Turzii. În cursul anului trecut, valoarea avionului depăşea 2.500 lei. O fi comuna săracă, cu mulţi oameni care n+au unde munci şi abia îşi duc traiul de azi pe mâine, dar cu siguranţă e singura din judeţ care are avion privat!

Citit 5726 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:54

9 comentarii

 • postat de Lungu
  Sâmbătă, 13 Iulie 2013 19:35
  Dragii mei, am si eu un comentariu: toata lumea critica pe toata lumea, nu trebuie sa ne miram,,, nu vedeti? traim vremuri a p o c a l i p t i c e; unde s-a mai pomenit sa muncesti 4o de ani in campul muncii si sa nu ai bani sa te duci intr-o statiune, sau sa pleci undeva,,,sa te recreezi? daca nu mai avem economie, nu mai avem agricultura, nimic, nimic, abia ai luat pensia si deja o imparti pe facturi si aproape nu-ti mai raman bani de mancare,,,si da, s-a furat ca in codru asta se vede, dar s-a furat cu acte in regula, unii mai ajung sa pleteasca dar unii traiesc bine mersi, au cate 7 case, hoteluri, bani, masini de lux, iar cand sunt depistati, au boli,,,se imbolnavesc,,,, cand baga mana in buzunarul meu, si al dumneavoastra, atunci nu se gandesc,,,la repercursiuni,,,Acestea sunt vremurile apocaliptice, adica au ajuns rautatile culmea, avem de toate, dar te uiti cu ochii,,,mai mult decat atat: s-a varsat sange pentru apararea pamanturilor si acum vin strainii care au bani si le cumpara, iar noi ajungem slugi la ei, vedeti,,, asta-i Romania si sunt trista,,, noi cei de varsta a doua am mai apucat cate ceva bun dar generatiile viitoare..... vai,,,vai,,,vai. asta am avut de comentat!!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de vulturul K198
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 17:17
  pai se putea face ceva daca il vopsea si instala o instalatie electrica pe el si se putea amenaja un popas turistic cu ajutorul primariei daca tot a fost adus in comuna.mai bine ar scrie reporteri de la viata libera cum sau injumatatit ajutoarele de la uniunea europeana .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nicusor
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 15:41
  Pentru X cateva precizari.Nu se scrie despre IULIAN BOT,primarul de Liesti,nu pentru ca-l pupa-n cur contra cost CIPRIAN JASCU si la fiecare basina care o trage apare pe la televiziunile falimentare din zona,ci pentru ca este LIBERAL,unul dintre putinii care si-au recastigat mandatul.Si cum musiu BAILA este in continuare liberal,e adevarat cu ifose taiate inainte de parlamentare,explicatia vine de la sine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de bors
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 15:20
  Despre hoti.........se pare ca sunt unii care au imaginatie frate!...cu frunza,cu tunul,cu avionu', cu portul turistic,cu flota,cu matusa Tamara,cu FNI-ul...si oamenii fac foamea.....oare ajungem sa vedem spanzurat vreunul?...daca nu-i apara Gitenstein,se aleg cu mandate la redistribuirea voturilor.
  0
  0
  Raportează
 • Miercuri, 26 Decembrie 2012 13:39
  2500 de lei pentru un avion IAR 93 este o sumă extrem de mică. La modul cel mai serios IAR-ul 93 de la Bălăbăneşti este o investiţie utilă având în vedere că zeci de trecători(conducători auto pe ruta DN24D) opresc în comună pentru o fotografie. Mai mult a devenit un punct de referinţă ceea ce scoate Bălăbăneştiul, sărac cum e, din conul de umbră în care a stat mulţi ani. Problema la Bălăbăneşti nu este achiziţia avionului ci mai degrabă întreţinerea şi paza lui deoarece trebuie revopsit şi ferit de indivizii fără educaţie din sat, amatori de suveniruri.
  Crăciun Fericit tuturor!

  Ghid turistic - Bălăbăneștiul de odinioară și de astăzi

  Bălăbăneștiul este cunoscut cititorului ca „satul lui Neculai Isac” eroul lui Sadoveanu din povestirea „Fântâna dintre plopi”, căpitan de mazâli din Bălăbănești, ținutul Tutovei; este alintat de vecini cu apelativul „Picior de Paris” datorită mândriei oamenilor ce se trag din răzeșii de odinioară – străbuni curajoși, harnici, nesupuși marii boierimi; este cunoscut și apreciat de apicultori ca un „tărâm al mierii de salcâm” datorită preponderenței acestui arbore în pădurile din împrejurimi. Din decembrie 2011 Bălăbăneștiul a deveni cunoscut trecătorului ca „satul gălățean cu avion de vânătoare”, sau, vorba unui localnic, „satul cu avion de popas la sol”.

  Trecând peste această scurtă și oarecum nostimă prezentare vă propun să identificăm împreună câteva locuri și obiective care ar trezi interesul celor ce ar dori să ne viziteze comuna. Am alcătuit o listă cu cele mai interesante sărbători și atracții turistice ale comunei Bălăbănești, listă ce se va transforma într-o broșură de promovare a comunei. Se poate ca din necunoștință să fi omis unele aspecte și locuri. Vă invit să corectați și să completați informațiile prezentate mai jos.

  Așezământul Popești, de pe Jeravăț – locația celei mai vechi mănăstiri de pe teritoriul jud. Galați – „Mănăstirea preotului Mircea” (un doc. de la 1495 o menționează dispărută cu două generații înainte). Nu se cunoaște cu precizie locația exactă a acestui vechi sat răzeșesc și a mănăstirii – s-a păstrat doar denumirea, fiind atribuită unui teren agricol situat între satele Bălăbănești și Lungești.

  Sărbătoarea Bălăbăneștiului (5 decembrie) – satul a fost atestat documentar printr-un uric din timpul domniei lui Ștefan Vodă de la 5 decembrie 1460.

  Prăznuirea „Sfântului Cuvios Rafail de la Agapia Veche” (21 iulie) – acest eveniment de mare încărcare spirituală se desfășoară anual în satul Bursucani și cătunul Zimbru. Sfântul Rafail s-a născut în jurul anului 1560 – după unele izvoare, în satul Bursucani, fiind fiul unor părinţi virtuoşi şi de neam bun.

  Sărbătoarea „Rămas Bun de la Vacanța Mare” – are loc anual în satul Lungești, cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar. Elevii și profesorii școlii „Dumitru I. Ghimuș” din localitate, părinți și bunici se adună în locul numit „La Plop” și organizează jocuri și activități sportive. Sărbătoarea micuților se încheie cu tradiționalul foc de tabără.

  Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii – Adam” – situată la 7 km de Bălăbănești, în satul Adam, pe un deal cu o priveliște încântătoare. A fost construită de căpitanul Adam, bisericuța acesteia fiind sfințită în ziua de 14 octombrie 1652.

  Schitul Zimbru – locație cătunul Zimbru, aflat la marginea satului Bursucani. Aparține de Mănăstirea Adam. Schitul a fost ctitorit în anul 1793, de catre ieromonahii Ioasaf și Aloman, veniți de la Mănăstirea Râșca, județul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnilă și Iamandi. Biserica schitului poartă hramul „Sf. Gheorghe” şi „Sf. Rafail de la Bursucani”. Mențiune: cătunul Zimbru este locul de baștină al scriitorului Ion Zimbru.

  Biserica ,,Sf. Arhangheli şi Sf. Cuv. Rafail” – situată în centrul satul Bursucani la DN-24D, com. Bălăbănești. A fost zidită din lut în anul 1845. Fosta biserică a schitului Zimbru și actuala biserică din Bursucani etalează „stilul moldovenesc din veacul al XIV-lea, cu planul basilical sau longitudinal, fără cupolă şi fără decoraţii externe, asemenea bisericilor «Sfântul Ioan» din Piatra sau «Nicoară» de la Curtea de Argeş”. Mențiune: curtea bisericii găzduiește mormântul prozatorului Lică Rugină.

  Biserica „Sf. Nicolae” – locație zona Fundătură, sat Bălăbănești, a fost construită în anul 1831, alături de vechea biserică cu același hram, menționată în catagrafia din 1809 și avariată de cutremurul de pământ din 14 noiembrie 1829. Mențiune: cimitirul din curtea bisericii găzduiește locul de veci al celui mai renumit cercetător al istoriei satului, genealogul George-Felix Tașcă.

  Cimitirul satului dispărut Miroasa – între satele Lungești și Rădești

  Școala „Gheorghe și Maria Tașcă” – situată în centrul satului Bălăbănești, a fost inaugurată în septembrie 1935, este o construcției realizată sub îndrumarea prof. universitar Gheorghe. Gh. Tașcă, Ministrul de Finanțe în Guvernul Iorga, ce a respectat adlitteram testamentul tatălui său.

  Fagul de la Miroasa şi plopul de la Lungeşti – doi arbori seculari, de la limita de nord a judeţului, propuși pentru a intra în categoria monumentelor naturii

  Lunca Jeravățului – leagănul copilăriei fizicianului Ștefan Procopiu. La limita dintre județele Galați și Vaslui se mai poate identifica postamentul gării vechi Bălăbănești (era construită pe două nivele), gară bombardată și distrusă de sovietici în cel de-al doilea Război Mondial. Dealurile din spatele actualei gări erau împânzite de depozite de muniții ale armatei germane.

  Izvoarele râurilor Pupezeni și Bălăbănești – locații Râpa Popii, respectiv pădurea din Valea Frumoasei

  Dealul Foișor – cel mai înalt vârf (305 m) din județul Galați, la limitata dintre comunele Rădești și Bălăbănești

  Zonele de agreement și recreere Valea Recii și pădurile Tâmpa – păduri de ștejar, fag, tei și salcâm populate cu exemplare rare de pârș de pădure cu coadă stufoasă sau veverin (Dryomys nitedula Pallas), jder de copac (Martes martes), pisică sălbatică (Felis silvestris), bursuc sau viezure (Meles meles) etc.

  Avionul de „popas la sol” – Avion I.A.R. 93 de atac la sol, locație intersecție DN-24D (Galați – Bălăbănești – Bârlad) cu DJ-251 (Bălăbănești – Bălășești)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetateanu furat la salariu
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:38
  D-aia s-au luat bani din salarii si din pensii; d-aia s-au inchis spitale si scoli, ca sa fie bani pentru asemenea ineptii. D-aia Curtea de Conturi a umblat prin scoli, spitale si alte institutii bugetare, sa impute sume incasate legal dar care "nu erau in baza unor sentinte judecatoresti" (de parca drepturile salariale trebuiau acordate prin sentinte judecatoresti); ca sa fie bani mai multi pentru asemenea ineptii. Astea au fost "investitiile" guvernului boc si ale primarilor pedele! Acum, Curtea de Conturi si "institutiile statului de drept" (in fapt, armele lui basescu impotriva populatiei nemultumite si revoltate) ar trebui sa cerceteze toate aceste abuzuri si sa impute vinovatilor sumele cheltuite plus aplicarea de sanctiuni legale pentru abuzurile savarsite. (Si mai au curajul sacalii care au pierdut alegerile sa mai iasa pe diferite medii si sa spuna ca astilalti nu au facut nimic in 7 luni!)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Unul dintre cetatenii revoltati
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:38
  Ceia ce autorul articolului a sesizat, este corect si necesar sa ssizeze dar, ceiace nu a precizat, este faptul ca alesii locali, care, nu i-au intrebat pe sateni cand au aprobat asemenea cheltuieli bizare si nefolositoare comunitatilor locale; este faptul ca acestia, au incalcat legea, au afectat, negativ, interesele si drepturile comunitatile locale dar, nici prefectura si nici "institutiile abilitare", nu s-au sesizat pentru a trage la raspundere vinovatii. Pana cand va mai continua nesocotirea si incalcarea legilor si prin aceasta, incalcarea intereselor si drepturilor cetatenesti? Cetatenii inreaba, cine le raspunde?
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:15
  si la LIESTI s-a amenajat parc , cu primar PNL. un gard de plasa, vreo 3 banci si vreo 3-4 copaci , restul ........se fura la firele de iarba si la firele de flori. de ei de ce nu scrii ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Miercuri, 26 Decembrie 2012 01:01
  Ar trebui trasi pe roata, in piata satului, cei ce au aprobat aceste sume, impreuna cu cei ce le-au cheltuit fara niciun bun-simt al realitatii, cei fara de respect fata de nevoile reale ale comunitatilor.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.