Cele mai trăsnite investiţii săteşti din judeţul Galaţi. Tunuri şi avioane în loc de canalizare şi şosele

Cele mai trăsnite investiţii săteşti din judeţul Galaţi. Tunuri şi avioane în loc de canalizare şi şosele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste patru milioane de lei, alocate pentru construcţia de parcuri, la ţară * Iluminat foto-voltaic şi spaţii verzi, în loc de drumuri mai bune sau cămine de bătrâni * În cursa înarmării comunale, unele dintre primării, deşi sărace, şi-au luat tunuri şi avioane


 

S-ar bucura gălăţenii care trăiesc la ţară şi de un parc frumos prin care să se plimbe duminica sau de un monument care să le amintească de vitejia neamului! Şi mai mult le-ar creşte, însă, inimile, dacă ar avea drumuri bune, apă curentă, canalizare şi iluminat stradal. Linişte le-ar aduce, poate, şi câte un cămin în fiecare comună, pentru cei care au rămas singuri la vârsta a treia şi care au dreptul să îşi trăiască cei din urmă ani cu demnitate. Atât Guvernul, cât şi primarii gălăţeni înţeleg aceste lucruri şi ştiu cu siguranţă, cum să le dea oamenilor ceea ce le trebuie, la momentul potrivit. Dar cu toate că aleşii ştiu ce e de făcut, tot cheltuiesc milioane de lei nu pentru ridicarea nivelului de trai, ci pentru parcuri săteşti de care oamenii nu au neapărată nevoie. În acelaşi fel, bani din care mulţi oameni sărmani ar fi putut trăi luni bune se duc pe monumente fără de care comunitatea putea trăi fără probleme.

Cu buzunare goale, prin paradisul sătesc

Guvernul PDL şi-a amintit, prin 2009, de sătenii gălăţeni şi a pus deoparte un ban şi pentru ei. Nu le-a mărit pensiile ca să poată trăi mai bine şi nu i-a ajutat pe oamenii de afaceri să se dezvolte şi să le creeze sătenilor locuri de muncă. În schimb, a rupt de la buget aproape 4.200.000 de lei ca să le facă gălăţenilor din mediul rural parcuri moderne, cu iluminat foto-voltaic, leagăne, statui şi locuri de joacă. Că de iarbă verde şi de leagăne duceau lipsă oamenii! Evident, banii pentru parcuri au fost alocaţi doar pentru primari PDL. Şase comune gălăţene au fost selectate pentru a-şi construi parcuri scumpe: Movileni (990.000 lei), Gohor (989.999 lei), Tuluceşti (776.107 lei), Barcea (565.835 lei), Bălăşeşti (447.932 lei) şi Piscu (422.102 lei). Unele dintre comune, cum ar fi Tuluceştiul, şi-au construit deja parcurile, în vreme ce altele abia acum încep. Sunt, însă şi edili care recunosc faptul că oamenilor din comuna lor nu le trebuie parc şi că nevoile sunt cu totul altele, pe plan local. E cazul primarului din Din toamnă începuseră lucrările de decopertare la parcul din Barcea, care ar urma să se construiască cu 374.233 lei, fără TVA, de către constructorul SC Super A Plus K SRL. La Movileni, se va construit un parc mult mai scump – în valoare de aproape 800.000 de lei, dacă valoarea nu va scădea la licitaţie - dar încă nu s-a trecut de faza licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor.

Cursa înarmării comunale

Din miile sau zecile de mii de lei care s-au cheltuit pe tunurile şi avioanele care ornează acum diverse zone din judeţ ar fi putut trăi fără probleme câteva zeci de oameni sărmani, vreme îndelungată. Dar cum aleşii nu i-au întrebat dacă au sau nu ce pune pe masă înainte de a investi în tunuri şi avioane, cursa înarmării comunale s-a desfăşurat fără obstacole.

La Matca, primarul Nelu Costea nu a cumpărat nici un tun, dar a moştenit două, plasate în faţa primăriei, din mandatul fostului primar, Ionel Pohrib. Şi s-a gândit că piesele de artilerie grea n-au că să caute acolo. „Nu renunţăm la ele, dacă tot le avem. Doar că le mutăm într-un loc destinat monumentului. Nu mi se pare firesc să fie amplasate în faţa primăriei. Creează un cadru rece şi chiar nu e potrivit ca oaspeţii primăriei – cetăţenii noştri sau cei care vin din alte părţi – să fie întâmpinaţi cu tunurile”, a declarat primarul Nelu Costea. Tunuri – mai mari şi mai frumoase decât cele de la Matca – sunt amplasate şi în faţa primăriei din Schela. Primarul Maricel Petrea spune că cele câteva zeci de milioane de lei plătite către unitatea militară care a livrat tunurile s-au cheltuit cu folos. Au fost piese de artilerie funcţionale pe care primăria le-a cumpărat şi le-a amplasat în faţa sediului, la cadrul unui Monument al Eroilor.

„În fiecare an, avem activităţi aici, pe 14 octombrie, de ziua comunei şi cu alte ocazii. Ni s-a părut o idee bună să amplasăm şi tunurile acolo”, a precizat primarul Maricel Petrea. Târgu Bujor are tunuri, dar nu sunt în faţa primăriei, ci la spital. Cea mai exotică achiziţie a făcut-o însă primăria Bălăbăneşti, una dintre cele mai sărace din judeţ! Nu vă gândiţi la vreo maşină de epocă, la o blindată sau la un tanc. Bălăbăneştenii şi-au luat avion! Modelul este IAR 93, a fost dezafectat de dotările militare şi a bătut drumul tocmai de la o unitate militară din Câmpia Turzii. În cursul anului trecut, valoarea avionului depăşea 2.500 lei. O fi comuna săracă, cu mulţi oameni care n+au unde munci şi abia îşi duc traiul de azi pe mâine, dar cu siguranţă e singura din judeţ care are avion privat!

Citit 5858 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 09:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.