Viaţa e mai bună la sat sau la oraş?

Viaţa e mai bună la sat sau la oraş?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oricât de bune ar fi condiţiile de trai, nu toţi gălăţenii sunt făcuţi pentru viaţa la ţară. Bătrânii tot mai neputincioşi părăsesc satele izolate şi pleacă să locuiască prin comune sau chiar la oraş, pe la copii. Mulţi dintre cei în putere se duc prin lumea largă ca să-şi găsească de lucru şi de multe ori nu mai revin în satele natale. Iar tinerilor le surâde mult mai mult viaţa de orăşean. Aşa că satele mici se sting încet, până când vor lăsă în urmă, ca şi Miroasa, doar cimitire cu oameni pe care, în timp, nimeni nu îi va mai plânge. I-am întrebat pe gălăţeni unde e mai bine să locuim şi iată ce-am aflat.

 „Eu cu siguranţă aş prefera să trăiesc în oraş. Am bunici la ţară şi văd foarte bine cât de grea este viaţa. Nu mi-ar plăcea, de asta sunt sigur. În plus, la ţară trebuie să ai o bucată de pământ, să ai bani să o lucrezi şi să ştii cum. Altfel, mori de foame mai rău decât la oraş. Şi ca să îi pui pe alţii care se pricep să-ţi facă treaba, te costă cât nu face”, este de părere Ionel Buti, în vârstă de 32 de ani.

„Şi eu sunt de părere că la oraş se trăieşte mai bine. Mai confortabil, adică. Mă gândesc cât de greu este la ţară să obţii un lucru cât se poate de banal, cum ar fi apa de băut. Aici curge la robinet. Acolo, mai ales dacă nu ai fântână sau apa din ea nu este potabilă, trebuie să-ţi aduci din altă parte. Aşa că eu aş prefera, mai mult ca sigur, să trăiesc în oraş”, a declarat Mihail Buti, de 28 de ani.

„Nu ştiu dacă aş vrea să locuiesc la ţară. Aş vrea să pot sta într-un loc din care să nu-i mai văd pe cei de la Bucureşti cum administrează ţara asta. Ţăranilor nu li se pregătesc vremuri bune, cu creşterile de impozite. În plus, ce-or să facă oamenii, acum că pot veni străinii să cumpere pământ unde vor dori?”, se întreabă domnul Sebastian, în vârstă de 70 de ani.

Citit 5109 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.