Cât de periculoasă este vopseaua de ouă

Cât de periculoasă este vopseaua de ouă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu se mai vopsesc ouă ca pe vremea bunicii, cu frunze de ceapă roşie, ceapă albă sau cu felii de sfeclă roşie. Cel mai la îndemână, inclusiv pentru gospodarii de la ţară, este acum să folosească vopsea la plic. Se găseşte pe toate drumurile, e ieftină, dar nici în ruptul capului n-am crede că este la fel de sănătoasă ca varianta naturală. Preţurile plicurilor cu vopsea de ouă încep de la 30 de bani şi ajung până la 10 lei, mai ales dacă vorbim despre un kit de decorare a ouălor, în care sunt incluse mănuşi şi ornamente.

Spre exemplu, am găsit în hypermarketul Real o vopsea care costă 7,99 lei şi poate vopsi, sidefat, 30 de ouă. Conţine, însă, şi aproape 10 E-uri, printre care: E102, E122, E211, E233 şi E555. Ultilizarea E211, pentru a ne referi numai la el, este interzisă în Statele Unite, în vreme ce la noi e permisă. Are efect potenţial cancerigen. S-a demonstrat, de asemenea, că E233 este toxic, aşa că pe continentul australian substanţa a fost interzisă. Nu şi la noi!

Sunt, evident şi vopsele de ouă mai ieftine, dar la fel de bogate în E-uri. Plicurile de la un alt producător, suficiente pentru a vopsi 10 ouă cu doar 45 de bani, conţin E211, adică benzoat de sodiu, care poate provoca alergii severe şi poate declanşa crize de astmă sau agrava starea unor bolnavi care intră în contact cu substanţa. Tot E211 este incrimat şi în cazul apariţiei unor cazuri de tulburare ADHD la copii, dar putem presupune că substanţa are potenţial alergic pentru consumatorul de ou doar dacă aceasta a depăşit nivelul cojii crăpate şi a ajuns pe partea comestibilă. Şi cum ouă înroşite se consumă doar o scurtă perioadă de timp pe an, acest tip de tulburare nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Citit 4585 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.