Jale în judeţul Galaţi. Seceta ameninţă 270.000 de hectare de culturi

Jale în judeţul Galaţi. Seceta ameninţă 270.000 de hectare de culturi

Foto: Vasile Caburgan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
13 comentarii

Cei mai mulţi dintre fermierii gălăţeni şi-au terminat campaniile de însămânţare din această primăvară * S-a semănat mai târziu decât ar fi trebuit, dar vom avea totuşi recolte bune, dacă seceta nu va arde câmpurile, ca anul trecut * Avem în cultură mai bine circa 270.00 de hectare de teren arabil, dar numai pe vreo 15.000 se poate iriga * Potrivit directorului ANIF Galaţi, Petru Bărceanu, suprafaţa s-ar putea extinde la vreo 25.000 de hectare


Campania însămânţărilor din această primăvară este pe final. Mai târziu decât ar fi trebuit, depăşind epoca optimă în multe dintre situaţii - din cauza vremii nefavorabile - însămânţările s-au realizat în proporţie de peste 95 la sută, la nivel de judeţ. În toamnă s-a pus grâu pe 56.711 hectare şi rapiţă pe 8.732 de hectare (fără să socotim suprafeţele pe care cultura s-a întors, între timp). Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, în primăvară s-a plecat de la o suprafaţă de 206.330 de hectare programată pentru însămânţare de primăvară şi s-au realizat, până la acest moment, lucrări pe 196.775 de hectare. În cazul legumelor în câmp încă se mai seamănă, ne-a informat ing. Profira Onode, din cadrul DADR.
Ştim deja de pe ce suprafeţe se aşteaptă fermierii gălăţeni să strângă spre toamnă, porumb, floarea soarelui, grâu şi alte cereale, plus soia, sfeclă sau cartof. Câmpurile sunt vaste aşa că totul este ca fermierii să aibă infrastructură de irigaţii la îndemână şi bani suficienţi ca să plătească apa şi energia electrică. Sau, dacă nu au nici una, nici alta, să aştepte să plouă suficient. Potrivit meteorologilor, însă, nu prea se anunţă ploi în iunie, iulie şi august.

Porumb pe 115.000 de hectare

Chiar dacă anul trecut a fost dezastruos din punct de vedere al producţiei de porumb la hectar, cei mai mulţi dintre managerii din agricultură şi fermierii mijlocii şi mici din judeţ n-au dat înapoi când a venit vorba să îşi înfiinţeze din nou câmpuri cu porumb cât vezi cu ochii. În cursul anului trecut, potrivit datelor DADR, în judeţul Galaţi se semănase porumb şi sorg pe o suprafaţă de 127.759 de hectare. Câmpurile au fost vaste, investiţiile fermierilor mari, dar recoltele au lăsat de dorit parcă mai mult ca niciodată. În medie, s-au făcut 800 de kilograme de porumb la hectar, adică aproximativ jumătate din cât se recoltase în toamna precedentă. În acest an, agricultorii şi-au înfiinţat culturi de porumb pe o suprafaţă totală de 115.040 de hectare şi de sorg pe 916 hectare. Dacă solul n-ar fi fost prea moale şi s-ar fi semănat doar în epocă optimă, s-ar fi ajuns la suprafeţe de 120.378 de hectare însămânţate cu porumb şi la 1008 hectare cu sorg.

Lanuri întinse de floarea soarelui

Anul trecut s-a pornit de la o suprafaţă de 35.000 de hectare însămânţate cu floarea-soarelui, dar fermierii au rămas, în cele din urmă, cu doar 17.000 de hectare în cultură, la începutul verii. Până în toamnă, culturile fuseseră calamitate în proporţii cuprinse între 40 şi 60 la sută. Per total, în acest an s-au însămânţat 50.196 de hectare cu floarea soarelui, adică 93,2 la sută din suprafaţa de 53.860 de hectare care fusese programată iniţial. Evident, în funcţie de cât de multă floare vom avea şi în funcţie de calitatea seminţelor, va creşte sau va scădea preţul uleiului, în toamnă. Şi de producţia acestuia ar putea depinde şi viitorul imediat al fabricanţilor mici şi mijlocii de ulei pentru consum.

Mai puţini cartofi ca altă dată

Cartoful timpuriu şi semitimpuriu s-a semănat, potrivit programărilor, pe o suprafaţă de 420 de hectare. Cartof de vară avem pe alte 450 de hectare (din cele 458 programate iniţial pentru însămânţare), iar cartof de toamnă pe 433 de hectare (din cele 476 de hectare programate). Suprafeţele au mai scăzut în ultimii ani. Per total, erau în plan 1.354 de hectare cu cartofi, din care s-au concretizat 1.300 hectare. Suprafeţele nu sunt chiar extinse, comparativ cu cele exploatate în 2011, spre exemplu, când în Galaţi erau în cultură 1.848 de hectare cu cartofi.

Mai ieftin să uzi decât să despăgubeşti pentru secetă

Semănăturile sunt bune, dar câmpurile nu vor rodi cât trebuie dacă nu vor avea suficientă apă. „Nu vor fi probleme din cauză că s-a semănat şi în afara epocii optime. Ar putea, însă, apărea situaţii nedorite în cazul în care va fi secetă şi în această vară”, a declarat ing. Profira Onode, din cadrul DADR Galaţi. Iar soarele va arde şi va pârjoli în lunile care vin! A spus-o chiar ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a apreciat că este mai uşor pentru bugetul de stat să cheltuiască acum vreo 5 milioane de euro şi să menţină în funcţiune sistemul naţional de irigaţii - avariat cum este - pentru a deservi suprafeţe mari decât să dea despăgubiri de secetă de 45 de milioane, cum s-a întâmplat anul trecut.

„Când vine seceta, toţi vor apă ieri!”

Din păcate, în judeţul nostru seceta pedologică începe să facă pagube vară de vară, iar de udat nu poate fi vorba decât pe alocuri. Potrivit estimărilor noastre, în prezent s-ar putea iriga circa 15.000 de hectare de teren arabil din judeţ. Directorul-executiv al filialei gălăţene a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), ing. Petru Bărceanu, spune că s-ar putea aplica udări pe încă vreo 10.000 de hectare, dacă fermierii ar vrea să investească în întreţinerea infrastructurii. „Utilizatorii de apă pentru irigaţii ar trebui, potrivit legii, să se organizeze şi să formeze fie organizaţii, fie în federaţii şi să aibă grijă de infrastructură. Când vine seceta, fermierii care n-au irigat de patru sau cinci ani vor să aibă apă ieri, dacă se poate. Circa 50 la sută dintre cei care irigă au înţeles că fără să plătească o cotizaţie la o organizaţie sau o federaţie, infrastructura nu poate fi întreţinută. Dar sunt şi cei care încă nu înţeleg. Eu cred că dacă toţi ar vrea să dea câţiva bani şi să contribuie, s-ar putea iriga pe circa 25.000 de hectare”, a declarat ing. Petru Bărceanu.

Citit 2558 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2013 17:58

13 comentarii

 • postat de gicanul47 Luni, 20 Mai 2013 17:52 Link la comentariu
  0
  0

  DIN PACATE NU SE VREA A FACE NIMIC PTR. A FACE AGRICULTURA.TOTI NENOROCITII DE MINISTRI CARE AU FOST NU AU FACURT NIMIC PTR. A EXTINDE SISTEMUL DE IRIGATII SAU A-L MENTINE MACAR . UITATI-VA CATA APA CURGE PE DUNARE SI NI SUNTEM IN STARE SA O FOLOSIM

  Raportează
 • postat de ella Duminică, 19 Mai 2013 12:34 Link la comentariu
  0
  0

  Directorul executiv al ANIF si Presedinte al FOUAI Campia Covurlui si-a aratat dimensiunea competentei sale.La Federatie din 70 000 ha cat are federatia se pot iriga doar cel mult 1000 ha la Vanatori iar restul pana la 25000 ha, exagerata si aceasta suprafata, se iriga in Brates sau la Siret unde el ca Director la ANIF nu are nici o contributie.
  Trag un semnal de alarma.Factorii de decizie politici trebuie cat mai repede sa ia o hotarare sa-l schimbe cat mai repede din functi de Director -executiv pe Petru BARCEANU pana nu este prea tarziu cu irigatiile nu este de joaca anul acesta, DOMNULE SENATOR SAGHIAN reprezentati agricultura la cel mai inalt nivel in SENAT. sunteti agricultor cu experienta si stiti ce inseamna irigatiile luati aceasta decisie si schimbatil pe BARCEANU cu un om, inginer competent ca el este depasit totalmente de situatie ,atata il duce pe el mintea.DOMNULE KOLBAY va cer si eu sa insistati si Dv pe aceasta ideie cu articole care sa redea situatia dezastroasa a irigatiilor din teren.

  Raportează
 • postat de Miratul Duminică, 19 Mai 2013 11:53 Link la comentariu
  0
  1

  Am o intrebare pentru PATRU BARCEANU DIRECTORUL ANIF GALATI,are minte asa putina, a uitat cum fura apa din sifonul LOZOVA si cu statiile de la Schela fara sa plateasca la ANIF? Mergea bara- bara cu STROILA-SPECIALISTUL cari ii acoperea toate escrocheriile si ingreunand incasarile pentru continuarea irigatiilor si plata salariatilor.Acum cand este mare DIRECTOR a gasit vinovatii de ce nu se iriga.Dupa el vinovatii sunt nimeni altii decat FERMIERII ca nu platesc o TAXA asa vrea el.Caci chiar de ar fii platita tot nu primesc apa ca Sifoanele si canalul magistral sunt nefolosibile pentru ca sunt distruse.Mai face si o ironie de NEAM PROST // toti vor apa ieri //.
  Mai minte bleaga de aia esti investit acolo director , platit din BUGETUL STATULUI , sa gasesti solutii ca noi astia nenorociti care lucram pamantul sa putem iriga cinstit ca banii investiti in irigatii sa-i recuperam din surplusul de recolta.Asa s-a procedat cand Director era Inginerul AUREL ZAMFIR si treaba mergea bine.
  Acum unde esti STROILA , SPECIALISTULE de IF nu vezi ce face asta nu ai nimic de spus ca cu altii esti foarte critic si sfatos.Ori este omul //potrivit la locul potrivit //, este omul care ne trebuie, este omul in care ai MARE,MARE INCREDERE.Se vede ce face BARCEANU si SAGHIAN PROTECTORUL LUI, la asa oameni asa irigatii.

  Raportează
 • postat de Da LEGE Sâmbătă, 18 Mai 2013 18:53 Link la comentariu
  0
  0

  DACA ESTE ASA CUM SE SPUNE PE AICI CA BARCEANU ESTE SI DIRECTOR LA ANIF SI SEFUL FEDERATIEI DE IRIGATII DE LA SCHELA ESTE FOARTE GRAV.

  ESTE UN UN EVIDENT SI GRAV CAZ DE INCOMPATIBILITATE !

  PRESA,VIATA LIBERA, INSTITUTIILE STATULUI,DNA, ANI TREBUIE SA SE AUTOSESIZEZE SI SA PUNA CAPAT UNOR ASEMENE FAPTE CE ELUDEAZA LEGEA.

  DAR VIATA LIBERA TREBUIE SA FACA MULT MAI MULT, SA SE IMPLICE CU MAI MULT CURAJ, CU ATAT MAI MULT CA ESTE SFIDATA SI IGNORATA DE ACEST INDIVID INCULT SI PROFUND CORUPT, PROTOTIPUL PARVENITULUI DEMAGOG.

  Raportează
 • postat de NEDELCU cu pamant pe valea Malinei Vineri, 17 Mai 2013 16:29 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule Gabriel Kolbay intram in vara si suntem satui de seceta si irigatiile au devenit Fata Morgana pt agricultorii ca noi.Pe zi ce trece ruinarea sistemului de irigatie a devenit o crunta realitate.Nimeni nu se mai ocupa de aceasta problema vitala pentru agricultura.Bine zice dl Ionescu de acest BARCEANU director de ANIF , acest netrebnic care nicici nu s-a apucat bine de treaba si cere bani,Nu sti cum sa-l abordezi ca director ANIF sau ca director de FOAI monopolizeaza tot ce tine de irigatii in judetul asta nenorocit.
  L-a pus senatorul Saghian sa si-l ia si sa-l puna director acolo la el la Cozmesti si noua aici laVanatori si Smardan in tot Covurluiul sa ne puna unul care cunoaste si stie despre Irigatii.Sunt destui:ing Baltaga, ing Anghel V, dl ing Stroila care scrie si este afectat de ce se intampla cu irigatiile, cooperati si faceti ceva si scapatine de aceasta caricatura care este BARCEANU PETRU de la SCHELA. Va ROG !

  Raportează
 • postat de Ionescu Vineri, 17 Mai 2013 15:03 Link la comentariu
  0
  0

  BARCEANU PETRU e dus bine cu pluta el vorbeste in numele Federatiei lui care este deja pe chituci nu iriga nici un mp.El nu vorbeste in numele ANIF unde are un salariu colosal si nu a facut nimic intr-un an de cand a fost numit politic de USL, mai mult a stricat mai mult de jumatate din ce a primit de la ZAMFIR AUREL.
  SE cunoaste de la o posta ca este aerian,habar nu are de irigatii, interesul lui este sa praduiasca.
  SE ia de fermieri ca nu platesc TAXA, TAXA DE CE ??? DE PROSTIE,DE HOTIE??? Platesti dar pentru ce MINTE PUTINA!!! NU se prinde nimeni ca esti in GRAVA INCOMPATIBILITATE !!!

  Raportează
 • postat de MIHAIL pentru DC Vineri, 17 Mai 2013 12:45 Link la comentariu
  0
  0

  Domnul DC nu are dreptate,ci FOARTE MULTA DREPTATE,DIN PACATE!Se mai spune prin popor ca ,,dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista ;cand ai unsistem de irigatikii gata pus la punct si -l dai pe mana hotilor de fier vechi sa-si indeplineasca menirea,atunci poti chema toti popii din tara sa se roage,avand astfel posibilitatea sa demonstreze treceerea pe care o au pe langa Creatorul proslavit,care ne-a binecuvantat cu atat de multe daruri ,dart unde nu-i minte???!!!Bravo DC.intotdeauna aveti observatii pertinente si pline de bun simt,dar cine sa auda???!!!!!

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 17 Mai 2013 06:13 Link la comentariu
  0
  0

  De ce atata ingrijorare , nu s-au inteles cei doi Danieli ,prea fericitul si prea aerianul de la Agricultura ? O icoana scoasa , un cor de rugaciuni , ceva caloieni plutind descantati pe paraie si gata norma de udare ,gara recoltele neocomuniste record . Daca acesata tara era guvernata asa cum au sperat romanii in dec '89 ,acum in judetul Galati se irigau peste 250000 hectare , interesele au fost insa altele si inconstienta si mai mare . Despre capitolul IRIGATII, din programul de guvernare USL, nu se mai sufla nici un cuvant ,ca de altfel despre aproape toate capitolele...Necazurile cu seceta sunt abia la inceput , prognoza pe timp indelungat ( a stat la baza elaborarii programului de iriagatii din anii '80-alea distruse in ultimii 23 de ani) arata ca in cateva zeci de ani ,sudul Moldovei,a Olteniei si mare parte din Baragan si Dobrogea, vor suferi un proces de desertificare din lipsa precipitatiilor .

  Raportează
 • postat de Terente Joi, 16 Mai 2013 11:05 Link la comentariu
  0
  0

  Cand se furau tevile de la irigatii toti priveau impasibili...Apoi au venit guvernanti si au oferir despagubiri pt culturi calamitate si cu ajutorul indiferentei cultivatorilor, care au ajuns la concluzia ca ei castiga mai multi bani daca e seceta decat sa cultive efectiv...Acum luam in deradere tagma preoteasca-lucru specific romanilor,ca mancam ce ne ofera strainii-trebuie sa dam de treaba si marilor importatori,nu?Si te mai mira faptul cand unii sutin pe aici ca proxenetii si talharii de Germania sunt motorul economiei romanesti...

  Raportează
 • postat de Agricultor pentru Jack the Ripper Joi, 16 Mai 2013 10:10 Link la comentariu
  0
  0

  Jack the Ripper are perfecta dreptate ,inconstientului Petre roman i se pot imputa multe si in privinta vanzarii Combinatului si alte lucruri rele...daca s-a sistrus sistemul de irigatii pentru ca ,, da Dumnezeu apa,, atunci treaba cu seceta se poate rezolva in cel mai simplu mod,ca inainte de razboi,punem preotii sa se roage si ce ne mai trebuie irigatii si atat de multe batai de cap atat de costisitoare!Oamenii bisericii au mari puteri in societatea romaneasca,chestia cu inlaturarea secetei este floare la ureche pentru ei!

  Raportează
 • postat de gelu Joi, 16 Mai 2013 07:41 Link la comentariu
  0
  0

  Doresc sa-i pun o intrebare domnului director al ANIF: Cate ha are a dumnealui federatie , nu cred ca numai 10000 ha , despre care spune ca s-ar putea iriga . Daca nu poate iriga pe toata suprafata pe care s-a luptat atat sa infiinteze federatia , atunci au fost numai ganduri de a face alte afaceri , sau hai sa nu fiu atat de dur , macar pe jumatate , care cred ca inseamna peste 30000 ha . Hai directore , arata-ti puterea macar acum , ai toate parghiile in mana , demonstreaza celor care te-au criticat si celor te-au laudat ca nu ai ajuns director pus de Saghian , ci pentru ca ai meritat . Mult succes.

  Raportează
 • postat de arisiul Joi, 16 Mai 2013 07:36 Link la comentariu
  0
  0

  gata?a-ti inceput?au trecut inundatiile.deja e seceta.de sambata incolo e arsita in toata regula.ar trebui facuta o evaluare si facute demersurile din timp pentru banii de calamitati.la tara deja ,se masoara vremurile bune dupa;vin sbventiile de motorina,pentru animale,pentru inundatii,pentru seceta ,mita pentru alegeri,ajutoarele de caldura.yahooo,trai neneaca pe banii statului.

  Raportează
 • postat de Jack the Ripper Joi, 16 Mai 2013 07:32 Link la comentariu
  0
  0

  TRAIASCA ACEL "CAP DE LUT" NUMIT PETRE ROMAN! El a dispus distrugerea IEELIF-ului, scandand in gura mare ca apa ne da DUMNEZEU si nu are rost sa mai investim in irigatii. Si cand il vad ca mai apare pe la TV si sunt destui "terminati" care-l apreciaza si nu este bagat la parnaie pentru subminarea economiei mi se face greata. Stimati concetateni, avem conducatorii pe care-i meritam!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.