Ce aşteaptă specialiştii în agricultură de la 2013?

Ce aşteaptă specialiştii în agricultură de la 2013?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Specialiştii în agricultură sunt de acord: s-a semănat cât s-a semănat, dar producţie bună nu vom avea decât dacă plouă suficient.

„La floarea-soarelui s-a ieşit din epoca optimă, dar la porumb, din punctul meu de vedere, s-a semănat la timp. Cu temperaturile mari şi cu ceva precipitaţii - la mine a plouat alaltăseară vreo 14 sau 15 litri pe metru pătrat - plantele s-au dezvoltat repede şi bine. Câmpurile arată bine, în acest moment, după cum le văd eu. N-am avut boli, aşa că dacă va fi apă, nu văd de ce să nu să avem culturi frumoase. În sol mai este rezervă de umiditate, dar avem mare nevoie de apă în staturile superficiale. Acum face grâul spic, deci vă daţi seama că trebuie ori să plouă, ori să irigăm. Iar la noi nu există infrastructură de irigaţii. A fost pe Bârlad, dar s-a stricat”, a declarat directorul fabricii de ulei Helianthus din Priponeşti, Nicolae Mănăilă.

„Membrii asociaţiei noaste nu se plâng. Fac agricultură. Dacă s-ar plânge, n-ar mai avea timp să muncească. Problema nu este că s-a semănat în afara epocii optime. Apa este problema. De 20 de ani bat monedă pe refacerea sistemului de irigaţii, dar nici nu ascultă. De la nivel de Parlament ar fi trebuit să pornească iniţiativele, iar lucrurile ar fi stat mult mai bine decât stau acum. Dar cum nimeni nu s-a implicat, agricultorii se chinuiesc aşa”, a declarat preşedinta Asociaţiei Producătorilor Agricoli Galaţi, Elena Patrichi.

„S-a semănat în afara epocii optime, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că producţiile vor fi mai mici. Totul depinde de evoluţia vremii. Din cauza temperaturilor ridicate, perioada de înflorire la rapiţă a trecut foarte repede. La salcâm, spre exemplu, perioada de înflorire este în jurul datei de 20 mai, iar acum, pe 15 mai, nu mai avem flori. Înregistrăm o lipsă mare de apă în straturile superficiale ale solului, ceea ce este foarte rău pentru culturile înfiinţate în primăvară, cum ar fi orzul, orzoaica, porumbul sau floarea soarelui. Şi culturile de toamnă încep să sufere de pe urma lipsei de apă. Trebuie să plouă! S-a dat deja drumul şi la irigaţii, aşa cum se poate”, a declarat preşedintele filialei gălăţene a Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice, ing. Petre Grigore (foto).

Citit 1487 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.