Muncă multă, câştiguri sub aşteptări: La floarea soarelui, recoltă bună, preţuri proaste

Muncă multă, câştiguri sub aşteptări: La floarea soarelui, recoltă bună, preţuri proaste
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se recoltează cam două tone şi jumătate de floarea-soarelui la hectar * Cine-a făcut agricultură ca la carte, scoate acum producţie de bună calitate * Din păcate, preţurile pe piaţă sunt mici * Dacă anul trecut kilogramul se vindea la 2,1 lei sau chiar 2,2 lei, în acest an managerii din agricultură vorbesc şi despre preţuri de sub 1 leu pe kilogram * Evoluţia producţiilor şi a preţurilor florii soarelui, de la aderarea la Uniunea Europeană * Preţul uleiului rămâne pe loc


Cei mai mulţi dintre cultivatorii de floarea-soarelui bagă combinele în lan în această săptămână. Unii dintre marii fermieri ai judeţului au început deja recoltatul de câteva zile. Spre deosebire de anul trecut, nici fermierii mici şi medii, nici managerii din agricultură n-au prea multe strângeri de inimă legate de cantitatea pe care o vor recolta şi nici de calitatea seminţelor. O problemă extrem de delicată rămâne, însă, preţul la care se va vinde recolta de floare. Managerii din agricultură spun că şi în anii cu recolte bogate şi piaţă de desfacere cinstită, grâul nu aduce mulţi bani, iar porumbul doar puţin mai mulţi. Cultivatorul de cereale şi plante tehnice se bazează, totuşi, mai degrabă pe vânzarea florii-soarelui pentru a prinde ceva cheag şi a intra sigur pe el în campania de toamnă. Cum preţurile florii sunt mici în acest an, aşa cum sunt la toate culturile de câmp, agricultorul nu prea are şanse să rămână cu banii de subvenţie în buzunar. Cu alte cuvinte, îi rămâne iarăşi puţin spre deloc pentru înfiinţarea culturilor de toamnă.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 4387 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.