Doar trei la sută din suprafaţa cultivată în judeţul Galaţi este irigată

Doar trei la sută din suprafaţa cultivată în judeţul Galaţi este irigată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cine spune că sistemul de irigaţii din Galaţi funcţionează minte de îngheaţă apele. La nivel de judeţ, s-au înfiinţat în toamna trecută şi în primăvara lui 2013 culturi pe o suprafaţă totală de 270.000 de hectare, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. Din această suprafaţă, se poate uda doar pe circa 15.000 de hectare de teren. Iar lipsa infrastructurii este doar una dintre probleme. Preţul pe care fermierii trebuie să îl plătească filialei gălăţene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) pentru transportul apei, prin conductele de irigaţii, este unul foarte mare, mai ales pentru zone cum ar fi Matca. Iar dacă cei mai mulţi dintre agricultorii gălăţeni nu au acces la infrastructură ca să ude, nici toţi cei cărora ţeava le trece pe lângă lan nu o pot face, din pricina preţurilor.

"Ţin să menţionăm un aspect foarte important, atunci când vorbim despre suprafeţele irigate. Când un fermier are o suprafaţă - două hectare, să spunem - atunci când udă prima dată, operaţiunea se numeşte udarea I. Apoi face udarea a II-a şi tot aşa. Dar dacă fermierul udă de patru ori cele două hectare într-o vară, asta nu înseamnă că s-au irigat opt hectare, aşa cum arată uneori statisticile. Sunt patru udări pe aceeaşi suprafaţă. Şi nu este deloc acelaşi lucru”, a precizat ing. Mihai Stroilă, specialist în Îmbunătăţiri Funciare.

Concret, potrivit datelor filialei gălăţene a ANIF, suprafaţa agricolă totală a judeţului este de 351.088 hectare. Până la finele lunii iulie a acestui an, se mai arată în informarea ANIF Galaţi către Instituţia Prefectului, se aplicase prima udare pe o suprafaţă de doar 9.492 de hectare. Unii dintre fermieri au udat însă de mai multe ori, dat fiind faptul că suprafaţă irigată totală raportată de către ANIF a fost de 15.480 de hectare. Nu se irigă, deci, decât trei la sută din suprafaţa totală cultivată la nivel de judeţ.

Citit 1442 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2013 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.