"Asemenea calvar n-a mai chinuit satul", spun oamenii din Izvoarele
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Asemenea calvar n-a mai chinuit satul", spun oamenii din Izvoarele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unii dintre locuitorii din satul Izvoarele sunt de părere că activitatea petroliştilor din comuna Slobozia-Conachi ar sta la baza tulburării vintrelor pământului şi iscării celor peste două sute de cutremure care le-au zguduit aşezarea în ultimele trei săptămâni. Alţii aduc vorba despre prospecţiunile pentru exploatarea gazelor de şist prin fracturare, iar alţii spun că numai Dumnezeu le face pe toate, indiferent care ar fi ele. Asupra unui singur aspect sunt de acord cu toţii: aşa ceva, în satul Izvoarele, nu s-a mai întâmplat niciodată.

„Eu sunt de aici, din sat. Am lucrat, acum sunt patron de magazin. Din fericire, eu n-am înregistrat prea mari pagube. Nişte crăpături, dar nici nu le-aş mai aminti aici. Asta e! Dar aici, chiar în faţa magazinului meu, pământul fierbe câteodată. Se simte că se întâmplă ceva dedesubt. Apoi vin bubuituri de parcă ai trage cu tunul. După care pământul se mişcă pe verticală. Nu ca la un cutremur normal, de Vrancea, ci de sus în jos. N-am mai apucat aşa ceva” ne-a zis Nicu Sandu, în vârstă de 75 de ani.

„Eu am fost director de şcoală. Tot de peste 70 de ani sunt aici şi nu ştiu să se mai fi întâmplat aşa ceva. Când o fi să fie, tot se întâmplă. Nu ştiu dacă oamenii care şi-au vândut apartamentele din oraş ca să trăiască aici la noi mai sunt acum mulţumiţi de alegerea lor”, ne-a declarat domnul Gavrilă, în vârstă de 69 de ani (foto).  

„Eu nici nu sunt aici de o viaţă, ca alţi oameni. Dar, dacă stau să mă gândesc, de vreo 20 de ani tot am venit în sat. Şi nu ţin minte să mai fi avut astfel de probleme. Mai erau cutremure din Vrancea, dar se simţeau altfel, fără bubuituri înainte, iar pământul nu se mişca aşa. Iar acum se simte mai mult în centrul satului, pe unde sunt şcoala şi Biserica, decât la capăt aici, unde am eu casa”, ne-a spus Maria Neculei, de 40 de ani.

Citit 903 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2013 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.