Terenul arabil din Lunca Brateşului de Nord s-a transformat în iaz
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Terenul arabil din Lunca Brateşului de Nord s-a transformat în iaz
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au trecut inudaţiile, s-au retras apele clocotitoare, aşa că nimeni nu mai caută vinovaţi pentru dezastrele care i-au adus pe fermierii gălăţeni din Frumuşiţa şi Folteşti aproape în sapă de lemn. Unii dintre ei şi-au pierdut nu doar producţia de cereale şi plante tehnice din toamnă, dar şi speranţa că îşi vor mai putea lucra pământurile, în acest an sau chiar în următorul.

Pe zeci de hectare din Lunca Brateşului de Nord, în extravilanul celor două comune, apa bălteşte încă, iar suprafeţe întinse pe zeci de hectare arată mai degrabă ca nişte iazuri decât ca nişte terenuri care ar fi trebuit deja arate şi semănate. Societăţile comerciale şi asociaţiile de proprietari agricoli care au culturi în zonă înregistrează pierderi de zeci de milioane de euro, bani pe care cei mai mulţi nu au de unde să şi-i recupereze. Şi de unde n-au ce lua înapoi, vor mai şi cheltui bani buni în încercarea de a deseca şi de a mai folosi ceea ce se poate din terenurile băltite. Cu mulţi bani din propriile buzunare, fermierii de la Folteşti au reparat digul din zona fostului IAS, rupt de râul Chineja care inundase un canal din preajmă.

În ediţia de joi a "Vieţii libere" vă vom spune povestea fermierilor şi a investitorilor din agricultura gălăţeană care se luptă şi acum, pe cont propriu, cu apele şi de care statul îşi aduce aminte doar atunci când trebuie să-i impoziteze.

Citit 1876 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.