Tăierea pădurilor a favorizat inundaţiile catastrofale din judeţul Galaţi

Tăierea pădurilor a favorizat inundaţiile catastrofale din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Arbori se taie ilegal, în judeţ, în fiecare zi * Mulţi dintre proprietarii care şi-au luat pădurile înapoi, după 1989, le-au ras de pe faţa pământului, lăsându-le, în cel mai bun caz, să se regenereze anapoda * Purtătorul de cuvânt al Romsilva Galaţi ne-a explicat cum, pentru un ban în plus, unii dintre gălăţeni distrug pavăza împotriva inundaţiilor pe care natura ne-a creat-o în mii de ani


Mulţi dintre proprietarii cărora li s-au retrocedat pădurile la scurt timp după 1989 au tăiat mult şi au replantat puţin şi adesea greşit, aşa că dezastrul pe care apele l-au făcut în ultimii ani, prin judeţ, era previzibil. Pădurile care fuseseră plantate cu un rost – altul decât cel al obţinerii de profit prin tăierea înainte de vreme şi vânzarea lemnului – au fost brăcuite de proprietari sau de hoţi şi au lăsat cale liberă apei să năvălească peste dealuri, să formeze torenţi şi să inunde. Proprietari care au pus toporul şi drujba pe arbori au fost cu duiumul, la începutul anilor '90, în zona Buciumeniului, unde s-au ras de pe faţa pământului vreo 2.000 de hectare de pădure, dar şi prin părţile Jorăştiului, pe la Bălăbăneşti, Drăguşeni, Bereşti-Meria şi Cuca cea atât de greu încercată de ape, la mijlocul lunii trecute.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 2166 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.