Cu toată paguba: Societăţile agricole au plătit gălăţenilor arenda
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cu toată paguba: Societăţile agricole au plătit gălăţenilor arenda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai mulţi dintre gălăţenii de la sat care nu-şi pot lucra pământul - fie pentru că sunt prea bătrâni, fie pentru că sunt plecaţi din localitate sau din cine ştie ce alte motive - îl dau în arendă. Bătrânii, mai cu seamă, aşteaptă banii sau produsele de la arendă ca pe pâinea caldă. Cel puţin din ceea ce am aflat noi, până la acest moment, societăţile agricole - indiferent de cât de mari le-au fost pagubele cauzate de inundaţii - şi-au plătit arenda. S-au dat dările către micii proprietari de terenuri chiar şi pentru suprafeţele pe care acum bălteşte apa şi care nu vor putea fi exploatate nici acum, în toamnă, şi cel mai probabil nici în primăvară. Probleme în acest sens nu s-au înegistrat nici la Frumuşia, nici la Folteşti, din ceea ce ne-au spus oamenii care au dat în arendă şi fermierii.

„Înainte să-mi fac eu orice calcule pentru fermă, mi-am plătit oamenii. În primul rând plătesc impozitul la stat pentru terenuri, aşa cum este corect, iar apoi le dau oamenilor partea lor pentru care ne-am înţeles. E vorba, fără impozit, despre circa 528 de kilograme de grâu la hectar. Mi-au mai spus unii dintre fermierii din zonă că dau prea mult. Nu ştiu dacă este aşa. Ceea ce ştiu cu siguranţă este că, atunci când i-am promis unui om care lucrează cu mine sau pentru mine că-i dau un ban într-o anumită zi, aşa fac, indiferent cât de greu îmi este mie. Aşa este corect”, ne-a declarat fermierul Robert Vieru, în vârstă de 41 de ani.

„Oamenii din Folteşti care şi-au dat pământul în asociaţie au fost primii care şi-au primit drepturile la grâu şi primii care şi-au luat porumbul de pe câmp. Nu se făcuse porumb nici anul trecut, nici acum doi ani, aşa că omul abia aştepta. Nevoile lui sunt parcă şi mai importante decât cele din fermele mari, pentru că omul acesta, dacă nu-şi ia arenda, poate că n-ar nici ce să mănânce în iarna asta”, ne-a declarat Jana Pastucencu, preşedintă de asociaţie agricolă la Folteşti (foto)

 

Citit 1970 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2013 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.