Cu toată paguba: Societăţile agricole au plătit gălăţenilor arenda
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cu toată paguba: Societăţile agricole au plătit gălăţenilor arenda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei mai mulţi dintre gălăţenii de la sat care nu-şi pot lucra pământul - fie pentru că sunt prea bătrâni, fie pentru că sunt plecaţi din localitate sau din cine ştie ce alte motive - îl dau în arendă. Bătrânii, mai cu seamă, aşteaptă banii sau produsele de la arendă ca pe pâinea caldă. Cel puţin din ceea ce am aflat noi, până la acest moment, societăţile agricole - indiferent de cât de mari le-au fost pagubele cauzate de inundaţii - şi-au plătit arenda. S-au dat dările către micii proprietari de terenuri chiar şi pentru suprafeţele pe care acum bălteşte apa şi care nu vor putea fi exploatate nici acum, în toamnă, şi cel mai probabil nici în primăvară. Probleme în acest sens nu s-au înegistrat nici la Frumuşia, nici la Folteşti, din ceea ce ne-au spus oamenii care au dat în arendă şi fermierii.

„Înainte să-mi fac eu orice calcule pentru fermă, mi-am plătit oamenii. În primul rând plătesc impozitul la stat pentru terenuri, aşa cum este corect, iar apoi le dau oamenilor partea lor pentru care ne-am înţeles. E vorba, fără impozit, despre circa 528 de kilograme de grâu la hectar. Mi-au mai spus unii dintre fermierii din zonă că dau prea mult. Nu ştiu dacă este aşa. Ceea ce ştiu cu siguranţă este că, atunci când i-am promis unui om care lucrează cu mine sau pentru mine că-i dau un ban într-o anumită zi, aşa fac, indiferent cât de greu îmi este mie. Aşa este corect”, ne-a declarat fermierul Robert Vieru, în vârstă de 41 de ani.
„Oamenii din Folteşti care şi-au dat pământul în asociaţie au fost primii care şi-au primit drepturile la grâu şi primii care şi-au luat porumbul de pe câmp. Nu se făcuse porumb nici anul trecut, nici acum doi ani, aşa că omul abia aştepta. Nevoile lui sunt parcă şi mai importante decât cele din fermele mari, pentru că omul acesta, dacă nu-şi ia arenda, poate că n-ar nici ce să mănânce în iarna asta”, ne-a declarat Jana Pastucencu, preşedintă de asociaţie agricolă la Folteşti (foto)

 

Citit 1841 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2013 18:17

2 comentarii

 • postat de INUNDAT
  Duminică, 13 Octombrie 2013 21:04
  92.81.24.***
  In Bratesul de Sus nu au fost inundatii apa a deversat peste digul Chineja datorita ANIF care nu este capabila sa-si intretina obiectivele din patrimoniu.Cine raspunde pentru acest lucru grav.Fermierii de la Frumusita si Foltesti trebuie sa se coalizeze si sa-si recupereze pagubele de la ce vinovati.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 11 Octombrie 2013 14:48
  81.12.150.***
  Dimineata un cititor binevoitor,fermier cu reputatie printre agricultorii galateni si,nu numai,un profesionist desavarsit pe care il pretuesc in mod deosebit,printere cateva laude mi-a reprosat faptul ca : ,, nedreptatesc in critici fermierii galateni cu terenuri inundate,dorind astfel sa scot ANIF-ul basma curata ' '.Nu impartasesc reprosul ,nici macar partial.
  Ma repet.Fermierii,agricultorii galateni sunt printre cei mai dezorganizati-sau au un mare deficit de organizare- la nivelul tarii cat privesc organizatiile de IMBUNATATIRI FUNCIARE.Au sustinut in bloc destructurarea ANIF-lui, ,,batand din palme'' aprobarea Ordonantei 82/2011 care a disponibilizat peste 3500 de salariati multi cu experienta si buni meseriasi,disdrugandu-se mare parte din infrastructura sectorului si bumerangul,iata ,s-a intors.Au dispret fata de Consultanta de IF.Consultanta hidroameliorativa necesara fermierilor pentru structura de IF nu este o activitate noua.In SUA,de exemplu,asa numitul ,,extension ' ' este o activitate foarte serioasa,iar fermierul nu ia nicio decizie- de la achizitonarea de utilaje, pana la programe si aplicari de tehnologii-fara sa discute cu cel care ii este consultant. Si in tarile UE aceasta consultanta este bine conturata.La noi,aceasta consultanta este ,,sublima, dar lipseste cu desavarsire ' '. De asemenea au sustinut infintarea de federatii mamut unicat in tara , fara un studiu de prefezabilitate, fara posibilitate de finantare si fara o minima dotare materiala,umana ,dar mai ales intelectuala, fara posibilitati financiare de a accesa fonduri europene nerambursabile prin Mas.125/a1.
  Referitor la ANIF, am zis in repetate randuri,ca asa cum este acum ,ANIF este o structura defecta,hudea plina de ocara, care isi merita din plin huidiala.A devenit vulnerabila la Legea IF.
  Cunosc structura pana la urzeala.A fost supusa unui linjaj efectiv.Cred ca este salubra inchiderea lui, a ANIF-ului si declararea insolventei managerial-intelectuale si apoi reorganizarea pe baza de competente profesionale pentru a deveni util si a recastiga increderea agricultorilor.
  Astazi majoritatea covarsitoare a purtatorilor de functii sunt produsul decidentului politic marca,,BOC'' cu o rusinoasa REBRENDUIRE.Si asta pentru ca a inghetat tacere, ca am devenit iresponsabili.
  ANIF-ul,sectorul de IMBUNATATIRI FUNCIARE,la nivel central dar, mai ales local,duce lipsa de un ,, OM de SPECIALITATE ' ', lucru mare astazi,Dar ,, OM de SPECIALITATE' ' cuprinde in el asa de multe; om de caracter, om de incredere,om de suflet, OM BINE PREGATIT PROFESIONAL care sa randuiasca toata activitatea umana si materiala, un om care sa iasa cu responsabilitate si determinare inaintea celor pe care ii reprezinta,si sa intre inaintea lor, care sa-i scoata afara si s-ai vare inauntru cu subiect si predicat pentru ca adunarea asta a HIDROAMELIORATORILOR sa nu fie ca niste oi care n-au PASTOR.
  Exemplu-experienta-nu este cel mai important lucru ce influenteaza pe altii este singurul.Adevarata masura a conducerii este influenta -PREGATIREA PROFESIONALA-,nimic mai mult ,nimic mai putin.Un conducator fara priceper isi imulteste faptele de asuprire si distrugere, nu exagerez.
  Nu te socoti singur intelept-la apa si pamant nu se pricepe orecine,s-a vazut decurand-,cand vine mandria, vine si rusinea.Daca tu nu ai o influenta,castigata prin pregatire profesionala,experienta,pricepere si educatie,niciodata nu vei putea conduce pe altii mai ales o structura in deriva.
  Cheia spre o guvernare buna a agriculturii romanesti si a sectorului de IF se afla in calitatea oamenilor, si nu in caitatea ,,legilor ,, ce le fac.Din viata de toate zilele, si noi, agricultorii, suntem cu totul de acord ,trebuie, cu vorba ,,omul potrivit la locul potrivit ,,.Sub conducatori buni lucrurile merg bine, sub conducatori rai lucrurile merg asa cum se vede ,prost.
  Am senzatia insa ca nu s-a bagat de seama ca de unde nu pui nu ai nici ce culege.
  Asta zic eu de multa vreme despre SECTORUL DE IMBUNATATIRI FUNCIARE si AGRICULTURA in general si amicul meu ,agricultor sadea, se face ca nu pricepe, se face doar, ca el stie foarte multe.
  Sper ca cei care vor citi aceste randuri, inainte de a se plictisi,vor intelege si ce ,,scrie '' printre ele.
  Oricum,urez succes colegilor din AGRICULTURA ,in general ,si a celor din IMBUNATATIRI FUNCIARE in mod special,dar si dumneavoastra DOMNULE de mine pretuit in tot ce incercati sa faceti pentru ei.
  De bine si sanatate!
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.