Premieră tehnologică la Galaţi / Vom produce căldură din pânza freatică

Premieră tehnologică la Galaţi / Vom produce căldură din pânza freatică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria din Frumuşiţa îşi va monta, în curând, la sediul administrativ un sistem bazat pe pompe sol-apă care va capta energia termică din pânza freatică şi o va direcţiona spre spaţiile care trebuiesc încălzite. Instalaţia va include şi alte surse alternative de alimentare cu energie, cum ar fi panourile solare. De acest sistem vor beneficia şi şcoala şi grădiniţa din zonă, de la DN 26.

Cei 1.017.113.00 de lei, fără TVA, necesari pentru aceste lucrări, provin de la bugetul de stat, nu de la cel local, spune primarul comunei, Ioan Nelu Munteanu. Primăria va asigura doar co-finanţarea în valoare de doi la sută, mai spune edilul. Fondurile au fost deja alocate, proiectul a fost făcut, iar acum s-a ajuns în faza de selecţie a firmei care urmează să execute lucrările specifice şi montajul dispozitivelor, ne-a informat primarul comunei. Potrivit proiectului întocmit de SC Origami Consulting SRL, primăria şi grădiniţa se încălzesc acum cu centrale termice pe bază de curent electric, iar şcoala care va beneficia de instalaţia plătită de stat foloseşte momentan o centrală pe lemne cu tiraj forţat. Prin introducerea pompelor sol-apă şi a infrastructurii aferente folosirii acestora, se va consuma mai puţină energie electrică, deci se va polua mai puţin şi se vor economisi bani.

„Am lucrat mult la acest proiect şi am înregistrat numeroase contestaţii. Suntem în faza de selecţie a firmei care va executa lucrările. Abia apoi vom putea să ne apucăm de treabă”, ne-a declarat primarul comunei Frumuşiţa, Ioan-Nelu Munteanu.

Sistemul inovator se bazează, de fapt, pe folosirea unor pompe de căldură, panouri solare şi preparatoare de apă caldă care vor capta şi folosi căldura din pânza freatică, direcţionând-o spre spaţiile de încălzit şi spre punctele de alimentare cu apă caldă.

Firma care va fi desemnată câştigătoare va trebui să execute lucrarea în maxim jumătate de an, potrivit invitaţiei de participare la licitaţia electronică, de pe SEAP. În cazul în care procedurilor vor mai dura, iar vremea nu va permite finalizarea lucrărilor, noua instalaţie ar putea fi funcţională din iarna lui 2014.

Citit 3238 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2013 16:43

6 comentarii

 • postat de alex
  Duminică, 29 Iunie 2014 18:21
  86.34.167.***
  cand finalizati investitia?Am fi bucurosi sa o vedem functionand conform proiectului.Se pare ca este o noua sifonare de bani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Duminică, 13 Octombrie 2013 17:06
  5.13.234.***
  da-ne drumu la canalizare ca s-au umplut budele de rahat ,tara moare si primaru se scarpina
  0
  4
  Raportează
 • postat de trebuie
  Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 19:56
  79.116.100.***
  Nu exista cuvantul "trebuiesc", stimate jurnalist!
  0
  5
  Raportează
 • postat de toata comuna
  Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 17:22
  5.13.230.***
  Dooooooooomn primar da' cu canalizarea cum e bre o termini pana in 2050,ai 10 ani de cand te-ai apucat de ea,de fiecare data cand sunt alegeri se mai munceste o saptamana sa scoti ochii la prosti pentru a te vota,dupa care iar pauza .Laso dracu de incalzire .
  0
  7
  Raportează
 • postat de Primar parvenit Ioan Nelu Neluțu
  Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 14:53
  109.166.129.***
  În câteva birouri încadreze STAU funcționarii se putea face foc la sobe cu lemne de pe malul Prutului . Nu mai jecmani cetățenii primarul Ioan Nelu ...ce nume și Ioan și Nelu Adică un fel de Vasile ..Vsilică...Lică
  3
  4
  Raportează
 • postat de Roxana
  Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 09:08
  89.122.80.***
  Interesant
  Cheltuim 1 milion de lei noi pentru incalzirea primariei, scolii si gradinitei.
  Costurile unei instalatii cu pompa de caldura variaza intre 50 si 100 euro pe mp de suprafata locuita fiind invers proportional cu suprafata (de ex. pentru 240mp, costurile totale ale instalatiei sunt de 14000 euro). Estimam ca suprafata este generoasa (Prmarie+Scoala+Gradinita) ceea ce inseamna ca ne aflam la limita minima a costurilor, de unde rezulta ca investitia de 1 milion de lei ~ 250.000 euro ar trebui sa acopere cel putin 5.000 mp suprafata incalzita.....Nu cunosc suprafetele celor 3 institutii, dar ma indoiesc ca totalizeaza 5000 mp.
  Trebuie spus ca investitia in pompa de caldura este una scumpa, cu costuri de mentenanta ridicate, astfel ca din punct de vedere economic investitia nu se justifica. Centrala pe lemne cu tiraj fortat era solutia optima....parerea mea.
  Oare primarul unde are casa? In zona?
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.